"I den dagen bröt alla det stora djupets källor fram och himlens fönster öppnade sig, och ett regn kom över jorden i fyrtio dagar och fyrtio nätter... och vattnet steg mer och mer över jorden. Allt som fanns på det torra omkom, allt som där hade en fläkt av livsande i sin näsa ... och vattnet fortfor att stiga över jorden i hundrafemtio dagar." [1 Mosebok 7 kap.]
I Bibeln kan vi läsa om ett kraftfullt regn som varade i 40 dygn och dränkte jorden. Men verklighetens "syndaflod" var inte fullt så dramatisk.
Spår av en enorm översvämning
Citatet i ingressen ovan är troligen världens mest kända katastrofskildring. Först kunde man bara läsa den i Bibeln, men sedan fann man att översvämningen beskrevs också i sumerisk litteratur. Länge trodde forskarna att allt bara var sagor, men under några utgrävningar i Mesopotamien fann arkeologerna ett lerlager som var flera meter tjockt. Antagligen kom det från en stor översvämning.
För de bibeltroende blev fyndet en bekräftelse på att Bibeln hade rätt. Men varifrån kom vattnet? Om det hade varit ett allmänt regn borde lerlagret täckt hela landet, men det gjorde det inte.
ANNONS
Några menade att det kunde ha kommit från smältande inlandsisar i norr. Men då skulle smältfloderna ha lämnat spår efter sig i bergen norr om Mesopotamien, och där finns inga spår efter stora vattenmassor.
Varifrån kom sumererna?
Det är inte bara vattnet som varit svårförklarat. Sumerernas uppdykande i historien har länge förbryllat historikerna. Den vanligaste förklaringen har varit att de vandrat in i området. Med större eller mindre variationer står det så här om dem i äldre historieböcker:
"För cirka 6 000 år sedan vällde våg på våg av nya folkslag ner över det flacka, leriga och sumpiga land som nu ärIranoch södraIrak. Själva kallade de sig 'det svarthövdade folket'. Sannolikt var de nomadiserande herdar. Vi känner dem som sumerer och landet där de slog sig ner som Sumer."
Det finns många frågor inför en sådan här skildring. Varför lämnade de sina gamla områden? Finns det några bevis för att det varit en invandring? Hur stora skaror var det som "vällde ner"?
Mesopotamien, tvåflodslandet. I gamla skrifter från Mesopotamien berättas om en väldig översvämning. Det kan vara samma katastrof som i Bibeln kallas syndafloden.
Det visar sig att om vi kan förklara problemet med berättelserna om det stigande vattnet så kan vi troligen också klara ut det andra problemet, det med sumerernas ursprung. Den första pusselbiten fanns i en annan världsdel.
Inlandsisarna smälter
Vid undersökningar av Mexikanska golfens botten fann havsforskare att planktonsammansättningen ändrades vid en viss nivå. Vissa planktonarter är mycket temperaturkänsliga och dör lätt när temperaturen ändras. Från vissa andra smådjur kan man få reda på vilken salthalt det var i vattnet vid den tid när djuren dog. Med C-14-metoden fick man fram lagrens ålder.
Nu visade det sig att salthalten sjönk betydligt ca 9600 f.Kr, samtidigt som man av planktonsammansättningen kunde läsa ut att vattentemperaturen hade stigit vid den tiden. Den troligaste och hittills enda förklaringen är att Mexikanska golfen då fick ta emot stora mängder vatten från inlandsisarna, som smält långt uppe i norr. Medan vattenströmmarna forsade fram över kontinenten värmdes de upp.
ANNONS
Men hur ska det här förklara syndaflodsberättelserna i området kring Persiska viken? Jo, eftersom inlandsisarna band så mycket vatten låg världshavens yta mycket lägre än nu.
Mynningen vid Hormuzsundet låg då högre än Indiska oceanens yta (se kartan ovan). Persiska vikens botten borde då ha varit en grönskande och bördig floddal, som bevattnades av Eufrat och Tigris och som sumererna odlat upp. När så isarna smälte och havsytans nivå höjdes, trängde havsvattnet in. Människorna i dalen måste flytta till högre liggande områden. Det skulle då kunna förklara att sumererna träder in i historien utan att vi kan spåra deras ursprung. Det skulle också kunna förklara berättelserna om ett paradis som de tvingades lämna.
Massutvandring över haven
Nu är det här än så länge bara obevisade teorier och skulle inte ha varit lika intressant om det inte vore för att den stigande havsnivån haft verkningar över hela klotet. Vid den här tiden har man nämligen i hela Sydostasien kunnat spåra en massutvandring över haven. Nya Guinea, Bismarcköarna, Nya Hebriderna, Fidji och Nya Kaledonien fick alla under samma tid en befolkning som förde med sig nya växter som jams, taro och sockerrör. Det är högst troligt att folk i kustområdena tvingades att söka nytt land, när deras hemtrakter dränktes av det stigande havet.
Vad orsakade Bibelns syndaflod enligt Gamla testamentets författare?
Vad anser vissa av dagens forskare kan ha orsakat de stora översvämningarna längs kuster och lågland runt om i världen för tusentals år sedan?
Diskutera:
Är det troligt att vi själva lever i en tid där stora delar av världen kommer att drabbas av ett liknande öde som sannolikt drabbade sumererna? Motivera.
Text: Jan-Olof Fallström, bokrecensent och läromedelsförfattare
I veckans avsnitt, som görs i samarbete med Naturskyddsföreningen, intervjuar Mattias Axelsson (gymnasielärare) klimatforskaren Kjell Vowles (forskare på Chalmers) om vilka argument som används för att förneka mänsklig påverkan på klimatet.
I veckans avsnitt, som görs på uppdrag av Naturskyddsföreningen i samarbete med SO-rummet pratar vi med Erik Hansson (naturjournalist) om biologisk mångfald och biologiska mångfaldens dag som infaller 22 maj.