Efter stora svårigheter i form av ett myteriförsök och motstånd från de spanska myndigheterna, nådde Pizarro den peruanska hamnstaden Tumbes. Därefter återvände han till Panama med rapporter om inkas och deras mytomspunna rikedomar.
Spanskt silver till EuropaSpanjorernas erövringar i Central- och Sydamerika gjorde att enorma mängder guld och silver skeppades över Atlanten till Spanien. Under tre hundra år kom större delen av allt silver som fanns i Europa från de spanska kolonierna på andra sidan havet. De spanska skeppen kom också med nyheter om tomater, potatis, majs, kakao och tobak som nu introducerades i Europa. För urinvånarna blev den spanska erövringen en katastrof. Många av dem som inte dog av olika smittsamma sjukdomar som européerna förde med sig, tvingades slava i spanjorernas gruvor för att förse sina härskare med silver och guld. Kolonierna i Central- och Sydamerika gjorde det möjligt för Spanien att bygga upp ett imperium och skapa en stark europeisk stat. Spanien blev en stormakt under 1500-talet. |
Ville skaffa en ny koloni till Spanien
1528 seglade Pizzaro hem till Spanien för att få kungligt tillstånd att erövra inkariket i Peru och grunda en spansk koloni.
År 1529 beviljades han tillstånd av Karl V och seglade tillbaka till Panama. Pizarro hade då utsetts till guvernör över Nya Kastilien (ungefär nuvarande Peru). Men han skulle själv bli tvungen att erövra området.
1531 seglade han från Panama för att underkuva det stora inkariket på Sydamerikas västkust - ett för spanjorerna näst intill okänt rike. Hans expeditionskår bestod av tre fartyg, 180 välutrustade soldater och några dussin hästar.
Ett välorganiserat rike
Inkariket var ännu större än aztekernas rike i Mexiko. I början av 1500-talet sträckte det sig över nuvarande Ecuador i norr över Peru och Bolivia till mellersta Chile i söder - en sträcka på ca 400 mil.
Riket var välorganiserat med mängder av ämbetsmän och en stor armé.
Riket hölls samman av ett välfungerande system med vägar där budbärare och soldater snabbt kunde färdas.
Den mäktiga härskaren kallades inkan och ansågs vara en ättling till solguden. Inkan kunde därför styra enväldigt och hade all världslig och andlig makt.
Folkets liv reglerades noga. Vid sidan av eget jordbruk var de tvungna att betala skatt samt utföra arbeten åt härskaren, såsom vägbyggen.
Inkariket var försvagat av inbördeskrig och smittkoppor
När spanjorerna anlände till inkariket hade ett fem år långt inbördeskrig just avslutats. Dessutom hade stora mängder av befolkningen dött i en omfattande smittkoppsepidemi som spritt sig från andra platser i Centralamerika där européerna dragit fram.
Pizarro kunde därmed dra nytta av att inkafolket var splittrat och försvagat efter sjukdom och blodiga inre strider.
Pizarro kunde ostört tränga fram genom Andernas pass till staden Cajamarca, där inkahärskaren Atahualpa hade sitt palats.
Inkan tas tillfånga
Pizarro sände bud till inkahärskaren att komma till spanjorerna och förhandla.