Följande artiklar ingår i en artikelserie om Matvanor och matproduktion genom historien .
Matvanor och matproduktion genom historien
ANNONS
Artikelserie om Matvanor och matproduktion genom historien
1Mat och matvanor på stenåldern
Matens historia går inte att skilja från människans historia. Utan mat skulle det varken finnas någon historia eller några människor. I tiotusentals år har människans jakt på föda både förändrat samhället och fört det framåt. Från de första områdena där människan lärde sig odla, något som skedde på flera platser ungefär samtidigt, spred sig kunskapen över världen. Människorna lärde sig därefter odla alltfler grödor. Samtidigt lärde de sig alltmer om konstbevattning, vilket till sist skulle leda till uppkomsten av städer och de första stora civilisationerna, exempelvis Sumer. Tillgången på mat har varit avgörande för hur mycket befolkningen kan öka och var städer växt fram...
2Mat och matvanor under antiken och medeltiden
Vi brukar beundra tempel, palats och akvedukter från stora civilisationer som Egypten, Grekland och Rom. Men vi brukar inte tänka på deras sädesbingar. Ändå vilade de stora civilisationerna på sina sädesförråd och på de människor som arbetade med att fylla dem. Egypten byggde sitt välstånd tack vare Nilen, som regelbundet sjönk och steg. I det näringsrika flodslammet kunde bönderna odla. Egyptierna kunde själva odla all säd de behövde. Så var det inte i Grekland. Ungefär 650 f.Kr hade befolkningen ökat på flera håll. De träd som täckte kullarna hade huggits ner...
3Industriella revolutionens betydelse för produktion och hantering av mat
När människan lärde sig odla jorden började hon förändra den för första gången. När den industriella revolutionen tog fart i Storbritannien i mitten av 1700-talet, började människan förändra jorden för andra gången. Städerna växte som aldrig förr, fabriker och andra industrier grundades. Den industriella revolutionen ändrade efter hand både sättet att äta och sättet att producera mat. Eftersom alltfler flyttade in till städerna för att arbeta i de nya fabrikerna, växte stadsbefolkningen snabbt. Alltmer mat behövde föras in till städerna. Den skulle dessutom vara billig. Det fanns också en växande medelklass som hade pengar och gärna ville smaka på exotiska rätter från olika delar av världen...
4Fiskets historia - från vardagsfiske till överfiske
Människan alltid hämtat en stor del av sin mat från vattnet: haven, sjöarna och floderna. De första människorna som levde nära havsstränderna samlade musslor och andra skaldjur. Människor som bodde nära sjöar eller floder kunde smyga sig på fiskar som stod stilla i grunt vatten, exempelvis gäddor, och bedöva dem med ett snabbt klubbslag. Människan lärde sig också att fånga de fiskar som vandrar längs floder och åar för att leka, alltså lägga rom. De fiskarna kunde fångas med hjälp av fållor gjorda av hopflätade kvistar...
Liknande filmer och poddradio
Liknande artiklar
Brännvinets historia i Sverige
Brännvinets historia i Sverige går långt tillbaka. Det började som medicin under slutet av...
Historia om några svenska matvanor
Svenska restauranger beskylldes förr för att vara stela och tråkiga. Tvånget för män att bära slips...
Chokladens historia
En aztekisk saga berättar att en helig man hämtade kakaobönor från paradiset och sådde dem i sin...
Majsens historia
De första spåren av majsodling har forskarna funnit i Mexiko, och där har de också hittat 60 000-...
Tomatens historia
Tomatens hemland är troligen Peru eller Mexiko. Kort efter Columbus ankomst till Amerika togs...
Potatisens historia
Potatisens hemland är bergstrakterna i Peru. Inkafolket åt potatis tillsammans med tomater,...
Ämneskategorier
Historia om mat och matvanor
Våra matvanor har varierat genom historien, men vi har i regel fått äta det som funnits till hands. Maten har ändå -...
Liknande Podcasts
Våffeldagen
I veckans avsnitt pratar Mattias Axelsson (gymnasielärare i bl.a. religionskunskap) om våffeldagen.
Fastlagen och fastan
I veckans avsnitt pratar Mattias Axelsson (gymnasielärare i bl.a. historia) om fastlagen och fastan.
Julmatens historia
Mattias, Julia och Kristoffer avslutar säsongen 2016 med att tända en brasa och prata om julmatens historia. Hur länge har vi ätit julmat och varför äter vi det?