Små nationer drabbasFrämmande fartyg är ett stort problem för fattiga nationer. Världen över lever miljoner fiskare av att fånga fisk till sina familjer eller till den lokala fiskmarknaden. Under senare årtionden har dessa fiskare fått allt större konkurrens av stora fångstfartyg. Lokala fiskare återvänder med tomma båtar när de stora fartygen sugit rent på fisk. Små nationer kan inte försvara en sjögräns på 200 sjömil. Ett annat problem med de stora fartygen är att mycket fastnar som inte används. 80 miljoner ton fisk förs i land varje år, men 20 miljoner ton så kallad bifångst kastas i havet. Det är havsfåglar, havssköldpaddor och annat som kasseras. Havssköldpaddor, albatrosser, hajar och andra arter hotas också av det ökade fisket. |
Forskare slår larm
Från 1950 till 1990 femfaldigades världens totala fångst av fisk. Men trots allt modernare fartyg har fångsterna inte ökat sedan dess. Förklaringen är att fisken är på väg att ta slut. I början av år 2001 meddelade FN att 75 procent av all matfisk i haven antingen redan har utplånats eller fiskats så hårt att den är på gränsen till utplåning.
Från Sverige kom en liknande rapport. 41 av 51 fiskarter i Östersjön är hotade. Fångas för mycket fisk blir det inte tillräckligt många kvar som kan lägga tillräckligt med rom, så att nya fiskyngel kan födas. Regeringar världen över sitter med en härva av problem som är intrasslade i varandra. Olika länders intressen krockar med varandra. Stora ekonomiska och mänskliga intressen är inblandade.
För 1 miljard människor är fisk den viktigaste proteinkällan. I många länder är hela städer och regioner beroende av inkomsterna från fisket. 11 procent av Islands arbetskraft arbetar på fiskebåtar eller inom fiskindustrin.
Vem äger haven?
Hur viktigt fisket är framgår av att länder ibland kommit i bråk om fiskerättigheterna. Tre gånger har Island och Storbritannien haft stora gräl om torskfisket. Engelsmän fiskade torsk utanför Islands kust. Tre gånger utvidgade Island sin gräns till havs, och varje gång skickade England iväg patrullbåtar som skulle skydda de brittiska fiskefartygen. "Torskkriget" löstes till sist fredligt; Island och Storbritannien enades om hur torsken skulle fördelas.
I gamla tider ansåg man att ett land ägde havet tre sjömil ut till havs. Det var så långt man kunde skjuta med en kanon, så det fanns en praktisk anledning till att gränsen sattes där. Men när vapnen blev bättre, började man tänka om. 1958 utvidgade Island sin gräns till 12 sjömil. Andra länder följde efter. Idag gäller 200 sjömil ut från kusterna. Om man tittar på en karta ser man att gränserna ibland går i varandra, exempelvis i Kattegatt mellan Sverige och Danmark eller i Östersjön. Då måste länderna själva komma överens om hur fisket ska fördelas.
Bidrag till fiskindustrin
För att hindra att fisken tar slut måste man införa begränsningar av fisket. Fiskarna får fånga en viss mängd fisk och inget mer. Sådana begränsningar har exempelvis EU infört. Ett av många problem är att då drabbas de egna fiskarna som då inte kan försörja sig. Istället måste de försörjas av staten under den tid de inte kan fiska.
Det är inte socialt accepterat eller politiskt hållbart att göra en stor grupp fiskare arbetslösa. Därför stödjer de flesta fiskenationer sina fiskeflottor med stora bidrag. Ibland kan bidragen ge orimliga effekter.
Bidragen till fiskeflottorna skapar en ond cirkel. Bidragen gör att fiskeflottan blir större än den annars behöver vara. Därför fiskar den mer fisk än den annars skulle ha gjort när den väl går ut. Då minskar fiskbeståndet ännu mer, och flottan behöver ännu mera bidrag. I nordöstra USA försörjer bidrag en stor del av fiskeflottan. I havet är många fiskarter borta, men båtarna går fortfarande ut för att få sina bidrag. I början av 2000-talet slog WWF (Världsnaturfonden) och IUCN (den internationella naturskyddsunionen) fast att världens fiskeflotta är två gånger större än nödvändigt.
EU betalar båtägare för att de ska fiska utanför EU:s vatten. Men det bara flyttar problemen. Ett exempel är vad som hände när EU sände 29 fiskefartyg till Argentina. EU blev av med 29 båtar som man inte behövde. Men de 29 båtarna utrotade på kort tid en rad fiskarter som de argentinska småfiskarna levt av i århundraden.
Miljöförstöringen
Ett annat hot är den ökande miljöförstöringen. Runt Sveriges kuster har fisket drabbats av att bönderna lagt för mycket konstgödsel på sina åkrar. Det som inte växterna kan ta upp spolas ut i havet. Där blir konstgödseln näring för alger som växer sig så täta att allt annat kvävs. Dessutom minskar syrehalten i vattnet. Och mycket annat än konstgödsel rinner ut i vattnet, exempelvis rester från tvättmedel.
De flesta fiskarter är känsliga och kräver en viss kvalitet på vattnet och en viss syrehalt för att kunna leka och lägga rom. Det vet alla som försökt föda upp fiskar i akvarium. Rubbas den här balansen bara lite grann, kanske inte fisken leker längre.
Fiskare slår larm om att gädda och abborre är på väg att försvinna och att plattfiskar som flundror har stora sår på den sida som är vänd mot botten.
Aralsjöns fiskbestånd dog utAralsjön i det forna Sovjetunionen var en gång rik på fisk. Vid kanten av sjön byggdes en konservindustri för att ta hand om fisken. Men de floder som förde vattnet till sjön leddes bort för att bevattna bomullsodlingar. Det innebar att sjön fick mindre och mindre vatten och började krympa ihop. Dessutom ökade salthalten i vattnet. Om du tillsätter en nypa salt i en liter vatten, så märks det knappt. Men om du sätter vattnet på spisen och kokar bort det mesta vattnet, så kommer det att smaka allt saltare ju mindre vatten som finns kvar. I Aralsjön ledde den ökade salthalten till att fisken dog ut. Då fanns det ju inget att göra för konservindustrin, som nu inte längre låg vid sjöns strand. Eftersom sjön delvis torkat ihop, låg fabriken plötsligt en mil från stranden. För att hålla produktionen i gång började myndigheterna flyga in fisk till konservindustrin. Där konserverades fisken och flögs sedan ut igen. |
Försök att rädda fisket
Det är väldigt svårt att kontrollera vad som sker ute på haven. Det görs dock stora ansträngningar för att rädda fisket. Många länder har anslutit sig till FN-organet FAO:s plan för hur det globala fisket ska räddas. Samtidigt lägger regeringar fram handlingsplaner om hur fiskeflottorna ska minska. Ett och annat land, exempelvis Nya Zeeland, hade redan i början av 2000-talet avskaffat bidragen till fiskeflottorna.
Miljöorganisationer har föreslagit åtgärder som kan rädda hotade djur. Sköldpaddor kan räddas genom "dörrar" i näten. Långrevar med tusentals krokar kan läggas ut om natten. På så sätt skyddas albatrosser och andra fåglar som gärna hugger på betet och fastnar. Strängare krav på nättyper ska minska fångsterna av sådant som bara kastas tillbaka i havet. I början av 2000-talet kastades i genomsnitt en fjärdedel av fångsten tillbaka i havet.
Världsnaturfonden (WWF) har bildat ett råd för förvaltning av havsfisket. Bland annat använder man ett certifikat, en speciell märkning, som visar att fisken är fångad på godkänt sätt. Därmed hoppas man att kunderna i Västeuropa ska välja certifierad fisk och därigenom påverka fiskare och fiskerimyndigheter.
Fiske är inte bara en industri. Det är också ett nöje för miljoner människor. I Sverige är fiske en av de fritidssysselsättningar som drar mest folk. Tusentals människor sitter på helgerna och väntar på napp med samma spänning som man gjorde i Dordogne för 27 000 år sedan.
LÄS MER: Historia om mat, kryddor och matvanor
LÄS MER: Naturkatastrofer, miljöhot och samhällets sårbarhet
LÄS MER: Naturresurser och dess fördelning
LÄS MER: Industriella revolutionens betydelse för produktion och hantering av mat
LÄS MER: Medeltidens sillmarknad i Skanör
LÄS MER: Lätta fakta om havet och kusten