"Jag såg ofta Hitler när jag gick på promenad med min barnsköterska i München. Vi bodde mittemot Hitler, som hade sin lägenhet på andra våningen på Prinzregentplatz 16." Det berättar Edgar Feuchtwanger, som var av judisk familj och nio år i början av 1930-talet. Vid denna tid hade Hitler just börjat ta sina första steg mot den absoluta makten i Tyskland.
Adolf Hitler framför sitt hem vid Prinzregentplatz 16 i München. Fotomontage.
När Hitler skulle resa någonstans, kom det vid den här tiden bara en eller två bilar för att hämta honom.
- Jag minns en gång när han klev in i en bil iklädd regnrock och filthatt. Han lyfte på hatten för de få åskådarna.
I valet 1932 förlorade Hitler kampen om presidentposten. Men nazistpartiet blev det största i riksdagen med 230 platser av 608. Hitler hade blivit en av de viktigaste politikerna i Tyskland.
Edgar Feuchtwanger kunde märka skillnaden.
- Nu kom det alltid fyra eller fem svarta Mercedesbilar och hämtade Hitler. Numera klädde han sig alltid i uniform.
ANNONS
ANNONS
Hitlers livvakter från SS hade flyttat in i våningarna runtom sin ledare. Livvakterna kom ut först och satte sig i bilarna. Till sist kom Hitler ut, satte sig vid sidan av föraren i den första bilen, och hela kolonnen brakade i väg.
- Jag kände redan då att detta var en man som skulle kunna skaka världen.
"Ledare vi följer Dig. Alla säger ja". Så lyder texten till denna nazistiska propagandaaffisch. Den nazistiska propagandan var oerhört effektiv när det gällde att vinna stöd för Hitler.
I efterhand tycker Edgar Feuchtwanger att det är konstigt att hans familj länge kunde bo precis intill själva mittpunkten av den framväxande diktaturen. Det var inte nog med att familjen Feuchtwanger var judar, nazisterna avskydde själva familjen.
Edgars farbror Lion var en välkänd författare. 1930 hade hans bok Framgång publicerats. I den fanns en karikatyr av Hitler, som kallades Rupert Kutzner och i boken ledde partiet "De sanna tyskarna".
Nazisterna rasade. Propagandisten Joseph Goebbels lovade att Lion Feuchtwanger skulle bli en av de första som "röktes ut" när nazisterna tog makten.
ANNONS
Men ännu så länge anade få vad som skulle hända. Edgars far trodde att nazisternas propaganda bara var prat och räknade med att kunna fortsätta att bo i Tredje riket. I det mesta fortsatte livet som vanligt. På vägen till skolan brukade Edgar Feuchtwanger beundra en lång silverfärgad Mercedes. Den tillhörde Heinrich Hoffmann, Hitlers personlige fotograf. Hos Hoffmann arbetade Eva Braun, som sedan blev Hitlers älskarinna.
- En av mina kamrater bodde granne med Hoffmann. Jag kommer ihåg att jag en gång såg Hitler sitta lugnt och stilla i en vilstol i Hoffmanns trädgård.
De långa knivarnas natt
Även ett barn som Edgar Feuchtwanger kände den växande spänningen. Speciellt dagarna före den 29-30 juni 1934, efteråt kallad "De långa knivarnas natt", ökade trycket.
Klockan sex på morgonen den lördagen blev Feuchtwanger vittne till vad han sedan förstod var förberedelse till en massaker.
- Jag vaknade vid ljudet av smällande bildörrar, stöveltramp på gatan och upprörda röster. Jag kikade ut genom fönstret. Utanför Hitlers lägenhet stod en lång rad bilar, och män rusade upp och nedför trapporna till hans lägenhet.
Hitler var på väg att krossa organisationen Sturmabteilungen, SA, som han en gång själv byggt upp. SA hade nu 1 miljon medlemmar och leddes av den brutale Ernst Röhm. De brunskjortade SA-medlemmarna trakasserade judar och Hitlers politiska motståndare och hade hjälpt honom till makten. Nu ville Röhm ha mer politisk makt som tack för hjälpen. Han siktade på att bli högste militäre ledare.
Hitler fruktade att det skulle leda till konflikt med armén, och han behövde stöd från de tyska generalerna.
Tidigare denna lördagsmorgon hade Hitler personligen slitit gradbeteckningarna av SA-ledarna i München och gett order om deras avrättning. Från sin lägenhet var Hitler nu på väg till ett möte som han beordrat med Röhm och de andra höga SA-ledarna några mil bort. Vid mötet greps Röhm och de andra. Några sköts på fläcken, andra senare.
Över hela Tyskland sköts SA-ledare samma dag. Men nazisterna tog också tillfället i akt att skjuta och gripa andra personer som de ville ha ur vägen.
- Så, nu har jag tagit ett bad och känner mig ren som ett nyfött spädbarn igen, sa Hitler till sin sekreterare.
ANNONS
ANNONS
Judarna kläms åt
Trots den ökade spänningen försökte familjen Feuchtwanger leva som vanligt. Sommaren 1934 reste de som de brukade på semester till Starnbergsjön. Inte heller semesterorten var som vanligt.
- Jag kommer ihåg att där fanns två barn, åtta eller nio år gamla, som blivit föräldralösa under "De långa knivarnas natt". Men ingen vågade titta på dem eller prata med dem.
En dag gick Edgar Feuchtwanger och hans mamma till en liten affär för att köpa godis, och då var de två barnen där med en kvinna som troligen var deras guvernant.
- När barnen gått sa kvinnan bakom disken "Stackars barn", ingenting mer.
Familjen Feuchtwanger bodde kvar i München i fyra år till och hoppades hela tiden att nazistregimen skulle falla. Men istället ökade trycket på judarna. 1935 genomdrev nazisterna en lag som berövade alla judar tyskt medborgarskap. De första koncentrationslägren började byggas runtom i Tyskland. Dit skickade nazisterna politiska motståndare. En del kom aldrig tillbaka; de dog eller mördades i lägren.
Större livsrum!
Hitler hade nu sina planer klara. Vid ett hemligt möte den 5 november 1937 lade Hitler fram sina långsiktiga mål för de tyska generalerna. Tyskarna behövde mer livsrum. Under perioden 1938-1943 skulle Tyskland ta över Tjeckoslovakien och Österrike, invadera Polen och till sist Sovjetunionen.
I mars 1938 såg Edgar Feuchtwanger från sin utkiksplats mitt över gatan att Hitler tillsammans med ett stort följe lämnade sin lägenhet. De satte sig i stora öppna silvergrå Mercedesbilar och körde iväg. Hitler skulle övervaka anslutningen av Österrike till Tyskland.
- Några dagar senare återkom han till München i triumf. Det var enda gången jag såg honom mötas av jublande människomassor. Hitler stod upp i sin bil med vänster hand på vindrutan och gjorde nazisthälsning med den högra.
I september samma år dundrade en annan lång fordonskolonn in framför Hitlers våning.
- En uniformerad man steg ur. Jag kände igen honom från tidningarna, det var Mussolini.
Nästa dag kunde Edgar Feuchtwanger läsa i tidningarna att den brittiske premiärministern Neville Chamberlain också kommit till lägenheten. Det var där Chamberlain skrev under den ökända deklarationen som han viftade med när han kom tillbaka till London. Chamberlain sa sig tro att Hitler lovat "Fred för vår tid".
ANNONS
ANNONS
Kristallnatten
I november samma år stod det alldeles klart att judar inte skulle kunna leva under nazisterna. Natten mellan den 9 och 10 november förstördes judiska affärer och synagogor över hela Tyskland på order av propagandaminister Joseph Goebbels. Natten kallas "kristallnatten". 36 människor miste livet och 20 000 judar greps och skickades till koncentrationsläger. Bland dem som greps var Edgar Feuchtwangers far. Han satt sex veckor i koncentrationslägret Dachau.
- Jag kommer ihåg hur han låg i sängen efter frigivandet. Huvudet var rakat och täckt med sår och frostskador.
I februari 1939 kunde Edgar Feuchtwanger lämna Tyskland, och hans far satte honom på ett tåg till Storbritannien. Föräldrarna kom snart efter.
- Jag tänkte när jag lämnade Tyskland att min värld, precis som själva Europa, hade ändrats, så att den inte längre gick att känna igen.
Edgar Feuchtwanger ansåg att det var konstigt att hans familj kunde bo så länge precis intill själva mittpunkten av den framväxande diktaturen i Tyskland. Vad menade han med det?
Vad hände under "de långa knivarnas natt"?
Vad hände under den s.k. kristallnatten och varför blev läget sämre för judarna i Tyskland efter denna händelse?
Litteratur: Edgar Feuchtwanger, Hitler, My Neighbor, Other Press, 2017
FÖRFATTARE
Text: Kaj Hildingson, journalist och läromedelsförfattare
I årets sista podd fortsätter Julia, Mattias och Kristoffer serien om 1900-talet. Nu om 1940-talet. De pratar om andra världskriget, division Engelbrecht, ransoneringskuponger, beredskapsmusik, Ingrid Bergman och ekonomisk tillväxt.
Julia, Mattias och Kristoffer fortsätter serien om 1900-talet. Nu om 1930-talet. De pratar om skotten i Ådalen, Saltsjöbadsavtalet, kohandel, folkhem, funkishus, Lort-Sverige, Lasse Dahlqvist, pilsnerfilm och proletärförfattare.
Mattias, Julia och Kristoffer fortsätter serien om 1900-talet. Nu det glada 1920-talet. De pratar om framtidstro, rusdrycksförbud och jazz men också om börskrasch och Karl Gerhard.