Andra världskriget börjar - Hitler anfaller Polen

Den 3 april 1939 gav Hitler order till sina generaler om att ett angrepp på Polen skulle börja den 1 september samma år. Den 23 maj hävdade han för sina högsta officerare att Tyskland måste ha ett större utrymme för invånarna för att kunna utvecklas. Han sa: ”Vidare framgångar är omöjliga utan blodsutgjutelse. Och det första blod som ska gjutas är polackernas”.
M

Tyska trupper på segerparad i Polen inför Hitler. Trots att den tyska upprustningen inte var färdig när anfallet mot Polen inleddes, var de moderna tyska trupperna klart överlägsna och avancerade snabbt.

Påhittad krigsorsak

Den 31 augusti 1939 hämtade SS-­män 13 fångar från koncentrationslägret Oranienburg i östra Tyskland som fördes till en plats nära den polska gränsen. Tolv av fångarna tvingades ta på sig polska uniformer och sköts därefter till döds. Kropparna placerades så att det såg ut som om de hade dött när de var på väg in i Tyskland. Den återstående fången fördes till en lokal radiostation i närheten där man gjorde en fingerad ockupation av radiostationen. En SS­-man rapporterade i radion på polska att Polen hade anfallit Tyskland och uppmanade alla polacker i Tyskland skulle göra uppror mot den tyska staten. Efter det hördes skottlossning och därefter dödades fången som fick spela rollen som den polske radiotalaren.

ANNONS

Den 1 september hävdade Adolf Hitler att detta var ett av många exempel på polsk aggression på tysk mark och meddelade att kriget mot Polen nu var ett faktum.
 

Molotov­-Ribbentrop-pakten

Den 23 augusti 1939 hade de båda fienderna Tyskland och Sovjetunionen slutit en icke-angreppspakt där de lovade att inte anfalla varandra. Den fick namnet Molotov­-Ribbentrop-pakten efter namnen på de båda ländernas utrikesministrar. Hitler visste att denna pakt inte skulle hålla i längden, men han behövde nu inte vara rädd att ryssarna skulle anfalla honom medan han erövrade övriga Europa. Ryssarna var tvungna att ingå en pakt eftersom Stalin hade en svag armé, och det berodde på att Stalin hade låtit fängsla och döda en stor mängd officerare. I ett hemligt tilläggsprotokoll delade Tyskland och Sovjetunionen upp östra Europa mellan sig.
 

Anfallet mot Polen påbörjas

Den 1 september klockan 04.45 anföll tyska armén Polen. Det platta polska landskapet var gynnsamt för tyskarna som kunde utnyttja sitt effektiva pansarvapen. En ung tysk infanterist skrev i sin dagbok hur han upplevde de första minuterna av invasionen: ”Det känns härligt just nu att vara tysk. Stridsvagnarna tar aldrig slut. En hel kvart, stridsvagnar, stridsvagnar, stridsvagnar”.

Samtidigt som infanteriet invaderade Polen anföll det tyska flygvapnet de större polska städerna med bomber och kulsprutor. På några timmar förstörde tyskarna det polska flygvapnet på marken och därmed började andra världskriget.

Storbritanniens premiärminister Neville Chamberlain tvingades medge att. ”Allt som jag har arbetet för, allt som jag har hoppats på, allt som jag har trott på, har slagits i spillror”.

Redan den 4 september hade den tyska armén trängt 80 kilometer in i landet. Den 16 september var huvudstaden Warszawa omringat och staden utsattes för ett intensivt luftanfall från Luftwaffe. Den 27 september kapitulerade Warszawa, och kriget i Polen var i praktiken över.

ANNONS

ANNONS

Vad är blixtkrig?

Blixtkrig är en form av taktik som går ut på att med hjälp av pansar, flyg och infanteri överraska motståndaren och därmed begränsa motståndarens möjlighet att anpassa sig. Det var den tyske generalen Heinz Guderians som hade upplevt första världskrigets stillastående krig i skyttegravar som utarbetade idén att samla stridsvagnar i stora grupper som skulle bryta ner fiendens försvarslinjer och bidra till blixtsnabba segrar. Guderian utvecklade idéerna i en
bok som Hitler läste, och efter att Hitler kommit till makten 1933 utnämnde han Guderian till general. Guderians teorier visade sig vara effektiva när Tyskland anföll Polen 1939 och Frankrike 1940.

I början av september 1939 besökte Hitler fronten i Polen och då kunde Guderian belåtet berätta att hans fyra divisioner på 48 000 man dittills bara förlorat 850 man i döda och sårade. Hitlers regemente under första dagen i första världskriget hade förlorat 2 000 man. Guderian kunde konstatera att ”Stridsvagnar är ett vapen som sparar liv”.

LÄS MER: Blixtkrig
 

Warszawa faller

Den 16 september hade tyska trupper omringat polska huvudstaden Warszawa och krävde ovillkorlig kapitulation av polackerna. Men invånarna bestämde sig för att kämpa till sista stund. De grävde skyttegravar i parkerna och ställde spårvagnar tvärs över genomfartsleder.

Utrikesminister Molotov skriver under icke-aggressionsavtalet mellan Nazityskland och Sovjet. Bakom honom står bland andra von Ribbentrop och Stalin.

När tyskarna försökte inta huvudstaden möttes de av hårt motstånd. Polska prickskyttar satt beredda i husen och Warszawaradion sände regelbundet ut musikstycken från den polske tonsättaren Frédéric Chopin för att visa omvärlden att befolkningen stod emot tyskarnas anfall.

Tyskarna beslöt sig för att terrorbomba huvudstaden istället. Över bostadsområdena fällde de brandbomber och tusentals människor dödades.

Till sist tvingades Warszawa ge upp kampen. Den 28 september 1939 ersatte radion polonäsen med sorgemusik. Några timmar efter erövringen började SS-trupper arrestera judar och andra utpekade fiender till Tyskland.

ANNONS

Sovjetiska trupper på marsch i Polen, september 1939.

Sovjetunionen går in i kriget

Den 17 september anföll den ryska Röda armén Polen. Samma dag hade den polske ambassadören kallats till den ställföreträdande ryske utrikesministern som meddelade att ”Den polska regeringen upplösts och inte längre visar tecken till liv”. Dessutom sa utrikesministern att Sovjetunionen skulle ”Hjälpa det polska folket ur dess olyckliga krig som det dragits in i av sina oförståndiga ledare”. Nu var det dags för ryssarna att ta del av bytet som hade förhandlats i hemlighet mellan Tyskland och Sovjetunionen. Ryssarna bombade bland annat polska flygbaser i öster, baser som britterna hade tänkt använda för att flyga bombplan och jaktplan till den polska regeringen.

Polens regering

I slutet av september 1939 flydde den polska regeringen till Rumänien där den blev kvarhållen. Då fick den polske generalen Sikorski fullmakt att bilda en ny regering i Frankrike, som senare flyttade över till London. Efter att ha erkänts av Frankrike och Storbritannien beslöt den nya regeringen att kampen skulle fortsätta.

Polen delas upp

I slutet av september 1939 delades Polen upp mellan Tyskland och Sovjetunionen. Tyskland fick den mest industrialiserade västra delen med 22 miljoner invånare. Sovjetunionen fick 200 000 kvadratkilometer odlad jord med en befolkning på 13 miljoner.

Nazisterna rensar upp i Polen

När Polen hade erövrats blev Hans Frank generalguvernör för tyska området och han framförde att ”Polackerna ska vara det tyska rikets slavar”. Sedan började tyskarna att likvidera landets intellektuella elit. Professorer, präster och adelspersoner dödades i tusentals och den 21 februari 1940 påbörjades arbetet att förvandla den lilla staden Oswiecim (Auschwitz) med 12 000 invånare till koncentrationsläger.

LÄS MER: Polen under andra världskriget

LÄS MER: Hitlers Östeuropapolitik

LÄS MER: Drang nach Osten - Lebensraum

LÄS MER: 1 september 1939 - Tyskland anfaller Polen

LÄS MER: Andra världskriget (artikelserie)

LÄS MER: Andra världskriget

LÄS MER: Andra världskrigets orsaker

PODCAST: Andra världskrigets utbrott

ANNONS

Visste du att:

  • I teorin kunde Polen mobilisera cirka två miljoner man, men hann bara få fram 600 000 soldater när Tyskland började sitt anfall på Polen. Tyskarna ställde upp med över en miljon soldater och hade mycket bättre utrustning och beväpning.
     
  • Danzig nuvarande Gdansk var en polsk hamnstad vid Östersjön med övervägande tysk befolkning. Versaillesfreden hade gjort Danzig till en fristat under Nationernas Förbund. Danzig hade en separat förvaltning men var förenad med Polen genom ett tull och sjöfartsavtal. I staden bodde cirka 300 000 tyskar och 1938 var staden i praktiken under det tyska nazistpartiets kontroll. Hitler krävde att Danzig skulle återförenas med Tyskland men Storbritannien och Frankrike motsatte sig detta.
     
  • Den 17 september 1939 möttes tyska och ryska soldater i centrala Polen. Det uppstod skottväxling eftersom överkommandot inte hade meddelat den hemliga överenskommelsen mellan Tyskland och Sovjetunionen det vill säga att Polen skulle delas mellan länderna. I virrvarret dödades och sårades några tyska och ryska soldater innan styrkorna skildes åt.
     
  • Under kriget mötte tyskarna den berömda kavalleribrigaden Pomorske. Tyskarna trodde knappt sina ögon när de såg de polska ryttarna komma ridande på sina vackra hästar mot de tyska stridsvagnarna. Efter några minuter låg kavalleriet i en skrikande massa av män och hästar.
     
  • En stor del av den polska flottan sänktes av tyskarna men några jagare och ubåtar lyckades smita och ta sig till Storbritannien. Där kom de att kämpa tappert tillsammans med den brittiska flottan resten av kriget.
     
  • Störtbombplanet Ju­87 Stuka var ett fruktat plan bland den polska civilbefolkningen. Planet kunde ta med sig en bomb som vägde 1 000 kilo. Stukan fick namnet ”den skrikande gamen” eftersom det fasta landningsställets stänkskärmar liknade hälsporrarna hos en gam.
     
  • De tyska förlusterna under det polska fälttåget uppgick till omkring 15 000 stupade och ca 30 000 sårade soldater. Polackerna hade omkring 70 000 stupade och 133 000 sårade. De ryska förlusterna var omkring 1 500, eftersom de polska styrkorna var så fåtaliga i öster.
     

Uppgifter och frågor

Frågor till texten:

  1. Vad innebar Molotov­-Ribbentrop-pakten?
     
  2. Berätta kortfattat om Polens delning.
     
  3. Vad hände med Polens regering?
     
  4. Vad innebar blixtkriget?
     

 

Litteratur:
Antony Beevor, Andra världskriget, Historiska Media, 2012
H.P. Willmott m.fl., Andra världskriget, Bonnier Fakta, 2012
Klas-Göran Karlsson & Ulf Zander, Katastrofernas århundrade - historiska och verkningshistoriska perspektiv, Studentlitteratur AB, 2009
Joachim Fest, Hitler - en biografi, Fischer & Co, 2008
 

FÖRFATTARE

Text: Carsten Ryytty, författare och fd SO-lärare
 

Senast uppdaterad: 9 november 2024
Publicerad: 14 mars 2015

ANNONS

ANNONS

Liknande filmer och poddradio

Liknande artiklar

M
Norsk Sepal-soldat

Operation Sepals

Operation Sepals bestod av allierade baser i de svenska fjällen under andra världskriget. Soldater...

M
Norska polistrupper

Polistrupperna

Under andra världskriget fick norska och danska flyktingar militär utbildning i Sverige. Detta gick...

S
Tyska jagare

Tyskland ockuperar Danmark och Norge

Den 9 april 1940 inledde Tyskland operation Weserübung, invasionen av de neutrala länderna Danmark...

M

Hvidstengruppen

Den danska Hvidstensgruppen bildades i mars 1943. Medlemmarnas viktigaste mötesplats var Hvidstens...

M
Warszawagettot

Warszawagettot och judarnas uppror

I den polska huvudstaden Warszawa hade de tyska ockupationstrupperna inrättat ett getto, speciella...

M

Östfronten under andra världskriget

Klockan 3.15 på morgonen den 22 juni 1941 rullade tusentals tyska stridsvagnar in över...

ANNONS

Ämneskategorier

Hi

Andra världskriget

Andra världskriget (1939-1945) är det mest omfattande kriget och en av de värsta katastroferna i människans historia....

Hi
Karta

Polens historia

Fördjupa dig i Polens historia. Här finns material som behandlar landets historia i små och stora drag.

Relaterade taggar

Hi
Spaning

Blixtkrig

Blixtkrig var en form av krigföring som användes framgångsrikt av tyskarna i början av andra...

Hi
Hitler ger direktiv.

Andra världskrigets orsaker

Andra världskriget (1939-1945) är det största och mest omfattande krig som någonsin utkämpats på...

Hi
Molotov-Ribbentrop-pakten

Molotov-Ribbentrop-pakten

Den 23 augusti 1939 kom nyheten om att en icke-angreppspakt ingåtts mellan de båda fienderna...

Hi
Krigsfångar

Andra världskrigets vändpunkter

Här nedan har vi listat några av de viktigaste händelserna och vändpunkterna under andra...

Liknande Podcasts

SO-rummet podcast icon
M

Andra världskrigets utbrott

av: Mattias, Julia och Johannes
2018-03-06

Julia, Mattias och Johannes tar sig an starten på andra världskriget. Vad hände och varför?

+ Lyssna

SO-rummet podcast icon
M

Sveriges nittonhundratal: 1940-1949

av: Mattias, Julia och Kristoffer
2017-12-05

I årets sista podd fortsätter Julia, Mattias och Kristoffer serien om 1900-talet. Nu om 1940-talet. De pratar om andra världskriget, division Engelbrecht, ransoneringskuponger, beredskapsmusik, Ingrid Bergman och ekonomisk tillväxt.

+ Lyssna

SO-rummet podcast icon
M

Hitlers och nazisternas väg till makten

av: Julia, Kristoffer och Mattias
2016-02-24

Julia, Mattias och Kristoffer förklarar bakgrunden till att Adolf Hitler och nazisterna kunde ta makten i Tyskland på 1930-talet.

+ Lyssna