Under vikingatiden började det växa fram några mindre städer i Sverige, Norge och Danmark. De fungerade i första hand som viktiga handelsplatser, men var också viktiga mötesplatser för människor från Skandinavien och andra delar av världen.
Del av Birkas hamn. Staden grundades på 700-talet. Hit kom människor från både närliggande områden och länder långt borta, för att köpa, sälja och byta varor.
Hur såg en vikingatida stad ut?
Nästan alla av vikingatidens människor bodde i byar eller på gårdar. Det var bara några få som bodde i städer, och de städer som fanns liknade mer stora byar.
Städerna omgavs ofta av en stadsvall som skyddade invånarna. Innanför stadsvallen fanns gator, torg och små hamnar där båtar lade till.
Husen i städerna var vanligtvis ganska små och byggda i trä. De låg tätt intill varandra, ibland vinkelrätt mot gatan. Många av husen hade en liten verkstad eller en handelsbod där man kunde köpa och sälja saker.
ANNONS
ANNONS
De största handelsplatserna i Skandinavien
I hela Skandinavien fanns bara ett fåtal städer under vikingatiden. Några av de viktigaste var:
Birka låg på Björkö i Mälaren och grundades runt år 800. Staden hade omkring 1 000 invånare och var Sveriges kanske viktigaste handelsplatser under vikingatiden. Här såldes varor som pälsar, järn, salt, bärnsten, och även lyxvaror som siden, glas och vin.
Birka var också en plats där många olika människor möttes. Hit kom handelsmän från olika delar av Nordeuropa, men också från länder långt borta, som frankerriket och det som idag är Ryssland. Det kom också köpmän från arabiska länder, som ville byta till sig slavar, järn och pälsar.
Staden förstördes någon gång i slutet av 900-talet, kanske efter ett anfall. Därefter blev Sigtuna den nya stora handelsstaden i området kring Mälaren.
Hedeby - Skandinaviens största handelsstad
Hedeby låg i södra Danmark, nära gränsen till det som idag är Tyskland. Staden grundades på 700-talet, och var med sina cirka 2 000 invånare den största och viktigaste handelsstaden i Skandinavien under vikingatiden. Staden var under lång tid även känd för sin stora slavmarknad.
Hedeby omgavs av en kraftig stadsvall som skyddade staden från fiender. Innanför stadsvallen fanns en stor hamn och flera marknadsplatser.
Bild: SO-rummet.se Kartan visar de städer som nämns i texten.
Vilka bodde i städerna?
En stor del av de som bodde i städerna arbetade med hantverk och handel. Här fanns till exempel smeder som gjorde svärd och verktyg, skomakare som tillverkade och lagade skor, och juvelerare som utformade vackra smycken i guld och silver.
I städerna fanns också krigare och människor som tillhörde många andra yrkesgrupper. Det fanns också trälar (slavar) som fick arbeta hårt utan lön.
ANNONS
ANNONS
Besökare från andra länder
Till de skandinaviska städerna kom många olika människor. Det var köpmän från andra delar av Europa, men också från det som idag är Ryssland och Mellanöstern. Många reste hit för att köpa slavar, järn och pälsar. Andra sålde lyxvaror som glas, siden och kryddor. I städerna talades därför flera olika språk.
Missionärer, som kom för att sprida kristendomen, besökte också städerna. En av dem var Ansgar, som besökte både Hedeby och Birka på 800-talet.
Varför blev de skandinaviska handelsplatserna så viktiga?
Handeln blomstrade i Skandinavien under vikingatiden. Det berodde på att de gamla handelsvägarna söderut genom Medelhavet hade hamnat under muslimsk kontroll. Det blev då osäkert för kristna handelsmän att färdas där. Den europeiska handeln skapade istället nya handelsvägar, dels från medelhavsområdet norrut genom Europa, men också från det östromerska riket uppåt längs de ryska floderna till Skandinavien. Svearna och gutarna (svenska vikingar) blev mäktiga genom att kontrollera handeln längs den sistnämnda handelsrutten. De fraktade varor till och från Svarta havet och det Kaspiska havet.
För- och nackdelar med att leva i en stad på vikingatiden?
Fördelar:
Det fanns fler möjligheter att handla och sälja varor.
Man kunde lära sig nya saker och träffa människor från andra länder.
Städerna var ofta bättre skyddade än landsbygden, tack vare stadsvallar och vakter.
Nackdelar:
Det var trångt och smutsigt i städerna.
Sjukdomar spreds lätt eftersom många människor bodde nära varandra.
Om det blev krig eller anfall, var städerna ofta mål för attacker.
Stora förändringar i slutet av vikingatiden
Under senare delen av 900-talet och 1000-talet förändrades många av vikingatidens gamla handelsplatser. Kungar började ta makten och uppförde egna städer som de kontrollerade. Städer som Birka i Sverige och Uppåkra i Skåne övergavs och ersattes av nya, som Sigtuna och Lund. I Norge ersattes Kaupang av städer som Oslo och Trondheim.
Frankerriket: Ett stort kungarike i Västeuropa under vikingatiden, som ungefär motsvarar dagens Frankrike, Belgien, Nederländerna och stora delar av Tyskland.
Handelsplats: En plats där människor samlades för att köpa, sälja och byta varor.
Handelsväg eller handelsrutt: En väg eller rutt på land eller över vatten som används för att transportera varor mellan olika platser.
Kristendomen: En religion som spreds till Skandinavien under vikingatiden och som många senare blev troende i.
Lyxvaror: Saker som var ovanliga och dyra, till exempel glas, vin, kryddor och siden.
Medelhavsområdet: Länderna runt Medelhavet, som Grekland, Italien och södra Frankrike.
Missionär: En person som reser till olika platser för att sprida sin religion, till exempel kristendomen.
Skandinavien: Geografiskt område som innefattar länderna Sverige, Norge och Danmark.
Stadsvall: En mur eller jordvall som byggdes runt en stad för att skydda den mot fiender.
Träl: En person som var slav och tvingades arbeta utan lön och rättigheter.
Östromerska riket (Östrom): Ett stort kristet rike i östra delen av Europa och Mellanöstern, där huvudstaden var Konstantinopel (idag Istanbul).
Uppgifter och frågor
Frågor till texten:
Nämn minst tre viktiga städer i Skandinavien under vikingatiden.
Beskriv hur en vikingatida stad kunde se ut.
Ge exempel på några viktiga handelsvaror som såldes i städerna.
Vilka olika yrken kunde människor ha som bodde i städerna?
Varför reste människor från andra länder till de skandinaviska städerna?
Ge några exempel på fördelar med att bo i en stad under vikingatiden.
Nämn några nackdelar med att leva i en stad under den här tiden.
Ta reda på:
Finns det några lämningar kvar av städerna Birka och Hedeby som man kan besöka idag?
Vilka var några av de lyxvaror som importerades till Skandinavien under vikingatiden och varifrån kom de?
Litteratur: Niel Price, Ask och Emblas barn. Vikingarnas historia, Bokförlaget Daidalos, 2025 Anna Lihammer, Vikingatidens härskare, Historiska Media, 2013 Catharina Ingelman-Sundberg, Boken om vikingarna, Prisma, 1998 Lars Berggren, En svensk historia från vikingatid till nutid, Studentlitteratur, 2009 Sten Carlsson m.fl., Den svenska historien, del 1 - Från stenålder till vikingatid, Bonnier Lexikon AB, 1994 Thomas Lindkvist och Maria Sjöberg, Det svenska samhället 800-1720. Klerkernas och adelns tid, Studentlitteratur, 2003