Kanelbullen blir folklig
Det var inte förrän i början av 1950-talet som bullbakandet i hemmen tog fart på allvar. I folkhemmets Sverige hade ekonomin blivit bättre. Vanligt folk fick nu också råd med kanelbullar. Bullen förvandlades därmed från en lyxvara till en "fikafavorit". Dessutom hade inte kvinnorna kommit ut i arbetslivet i någon större utsträckning. Dåtidens husmödrar arbetade i hemmen och hade tid eller tog sig tid att baka både kanelbullar och andra goda kakor till kaffekalasen.
Så här står det i Bonniers kokbok från den tiden: "Att baka är ett omtyckt hushållsarbete. Ett lyckat hembakt skänker ofta en större tillfredsställelse än andra hemsysslor."
Vi är idag beroende av socker
Varför blir man då lite "beroende" av kanelbullar? Eller kakor överhuvudtaget?
- Sockret, säger forskarna och skakar på huvudet.
- Moderna människor lever i skuggan av sockerbomben.
Mycket som vi äter (betydligt mer än man tror) innehåller socker. Längtan efter det söta i kakan eller bullen har en del att göra med vårt behov av tröst eller belöning. Förr tröstades eller belönades barn med en sirapsmacka, idag tar vi en kanelbulle istället.
"Saft och bullar" är ett begrepp i böcker och på film, hos Astrid Lindgren till exempel.
Tryggt, trivsamt och gott!
Den svenska "fikan" är unik och samtidigt självklar. Social gemenskap och ett trevligt avbrott av jobb eller studier. Idag tar vi inte sju sorters kakor till vårt kaffe längre, men "något sött vill man ju gärna ha".
Fikan med kanelbulle är också något som numera går på export. I till exempel New York, är det svenska kaféet "Fika" väldigt trendigt. Där måste korgarna med kanelbullar fyllas på hela tiden.
Fika med kanelbulle är också något som står över allt politiskt bråk, åtminstone om man ska tro en enkät som Hembakningsrådet gjorde med Sveriges politiker för några år sedan. Alla fikar. Alla gillar en eller två kanelbullar till kaffet oavsett om man är röd, blå eller mittemellan.
Kanelbullens dag
Det var också Hembakningsrådet som 1999 skapade "Kanelbullens Dag" den 4 oktober. Det blev succé direkt.
Kanelbullen är symbolen för något som är gott och hemlagat. Något som står för omsorg och omtänksamhet. Och så luktar det ju så härligt.
- Det är roligt att fira kanelbullen, menar Anders Jansson, historiker vid Kulturen i Lund. Vi har ett behov av traditioner mitt i det moderna samhället där allting ska gå så fort.
LÄS MER: Kaffets, teets och kakaons historia i Sverige
LÄS MER: Chokladens historia
Text: Eva Österlund, frilansjournalist och författare