Liberal reformvåg kring mitten av 1800-talet
Den liberala reformvåg som bröt fram vid seklets mitt berörde samhällets alla vinklar och vrår: staten (departementalreformen 1840, representationsreformen 1865), kommunerna (kommunalt självstyre samt landsting 1862), näringslivet (skråväsendet avskaffat 1846, aktiebolagslagen 1848, näringsfrihet 1864, fri ränta 1864), handeln (fri tillverkning av stångjärn 1859, frihandel 1865), religionen (konventikelplakatet upphävt 1858), utbildningen (folkskolan 1842) och kvinnans ställning (lika arvsrätt 1845). Reformvågen leddes av moderatliberaler som justitiestatsministern De Geer och finansministern och godsägaren J.A. Gripenstedt. En viktig roll hade också finansmän som C.F Wern (far och son) och A.0. Wallenberg. Dessa ämbetsmän, godsägare och finansmän förenade en liberal grundsyn med ett elitistiskt försvar för samhällsordningen och en tro på behovet av stadiga regelverk och institutioner.
ReligionsfrihetSkördetiden för liberalernas krav på fri religionsutövning inföll 1858-1873. Innan dess gällde i huvudsak 1686 års kyrkolag med dess krav på bekännelse till den evangeliska lutherska läran. År 1809 befriades medborgarna från plikten att delta i kyrkans ceremonier men gavs inte rätt att lämna statskyrkan. Först 1858 togs det för väckelsens folk förhatliga konventikelplakatet bort. Därefter infördes i rask takt möjligheten att bilda egna församlingar och rätt att förkunna andra trosläror. Valbarheten till riksdagen och rätten att inneha statliga ämbeten (med vissa inskränkningar) öppnades för icke-kristna medborgare. |
Utveckling av statsbyråkratin
Den ämbetsmannastat som präglade epoken var inte enbart, kanske inte ens i huvudsak, den trögrörliga, omständliga statsapparat som gisslas av Strindberg i Röda rummet: "Kollegiet för utbetalandet av ämbetsmännens löner". Dels bidrog ämbetsverk som t.ex. Kommerskollegium till näringsfriheten medan andra hade en viktig roll för kommunikationernas utveckling, dels hävdade ämbetsmannastatens försvarare att verkens långsamma handläggning var en garanti för rättssäkerhet och konsekvens i avgörandena. Därmed skapades förutsägbarhet, något som i synnerhet de moderna näringsidkarna var betjänta av. Och även om regleringar togs bort skapades nya, mer indirekta former för statens främjande av näringarna. Kring sekelskiftet, efter tullstriden, intensifierades denna samverkan mellan stat och näringsliv för att gynna export och konkurrenskraft i den internationella tävlan som alltmer präglade kapitalismen.
Mer frihet till individen
I en segdragen brottning fick till slut liberalismen konservatismen på rygg vid seklets mitt. Denna liberalism var lika framtidsorienterad som medveten om sin egen tids storhet; nuet var principiellt bättre än gårdagen. Liberalernas frihetsbegär ansågs inte bara gynna den materiella tillväxten utan på sikt också den kulturella. Krig och klasskamp skulle ersättas med fria individers samverkan. Med stigande välstånd skulle ett samhälle skapas där allt fler blev fullvärdiga medborgare och anförtroddes politiska rättigheter. Så kan den liberala utopin formuleras, en harmoniliberalism som länge föreföll oövervinnlig.
Med protektionismen och den gryende nationalismen utmanades denna lära. Fransk-tyska kriget och den långdragna ekonomiska världskrisen 1873-1896 frätte också hårt på framtidstron. En tyskinspirerad konservativ motrörelse fick vind i seglen.
Folkrörelsernas tid
Samtidigt växte arbetarrörelsen, präglad av klasskamp och antikapitalism. Socialdemokratiska partiet bildades 1889 av fackföreningar, men dess politiska inflytande i riksdagen var trots allt länge begränsat. Som förste socialdemokrat valdes Hjalmar Branting in i andra kammaren 1896 på en liberal lista.
De klassiska folkrörelserna - frikyrkorna, nykterhetsrörelsen och arbetarrörelsen - fick ändå en central roll i omvandlingen. Logerna och fackföreningarna med sina studiecirklar och sitt sociala liv blev en ersättning för de gamla sociala band som industrialismen klippte av. Generationer av arbetare, jordbrukare och medelklass fick här den demokratiska skolning som krävdes för de förtroendeposter som rörelserna - och senare stat och kommun - krävde. Arbetarklassen fick både som kollektiv och som individer tillträde till det folkhem som redan från 1800-talet i vissa stycken hade börjat byggas.
Större enighet kring nationella politiska och ekonomiska intressen
Många av 1800-talets radikaler förenade en demokratisk uppfattning med en traditionalistisk syn i ekonomiska frågor. Samhällets elit motsatte sig rösträtt men verkade för moderniserande reformer inom andra områden. Först när liberalernas skepsis mot en fullständig rösträtt och socialdemokratins antikapitalism i praktiken övergivits kunde den politiska och ekonomiska moderniseringen gå hand i hand.
Då hade emellertid redan en tradition av reformarbete under fredliga former utvecklats, kanske inte i slott eller koja, men i Folkets hus, missionshus, liberala socialpolitiska föreningar, ämbetsverk och företagsrum. Där lades grunden till en svensk modell som i hög grad vilade på organisationer och gruppintressen, i mindre utsträckning på individer. Även om den moderna industrin besegrade jordbruket kom bygemenskapens normer att i hög grad sätta sin prägel på det moderna Sverige.
Tysk kulturpåverkanI Sverige rådde en förkärlek för det tyska som växte fram på alla nivåer i det svenska samhället efter tysk-franska kriget 1870-1871 och Tysklands enande. Den svenska utrikespolitiken omprövades från 1870-talet. Banden med Bernadottes ursprungsland Frankrike försvagades till förmån för Europas nya stormakt Tyskland. Ett tecken på de goda relationerna var Oscar II:s statsbesök i Berlin 1875. Hovet och de konservativa såg Bismarcks Tyskland som ett värn mot samhällsupplösande krafter. Krigsmakten och ämbetsmännen beundrade den preussiska militära drill och effektiva byråkrati som präglade det nya Tyskland. Inom vetenskap och kultur framstod de tyska insatserna, även för den politiska vänstern, som enastående. Arbetarrörelsen kunde också inspireras av sina tyska bröder och systrar, som var både välorganiserade och teoretiskt avancerade. Tyskvänligheten gynnades också av förryskningspolitiken som pågick i Finland och politiska tecknen på rysk expansionslust under 1890-talet. Hotet från Ryssland skulle få stora konsekvenser för svenskarnas Tysklandsbild under 1900-talet. |
LÄS MER: Sverige under 1800-talet
LÄS MER: Sveriges industrialisering
LÄS MER: Sveriges demokratisering
LÄS MER: Svensk-norska unionen
LÄS MER: Sveriges befolkning under 1700-talet och 1800-talet
LÄS MER: Sveriges politiska omvandling under 1800-talet
LÄS MER: Emigrationen
LÄS MER: Sveriges politiska historia 1905-1995
Revolutionsåret 1848De s.k. marsoroligheterna 1848 var folkliga protester i Stockholm 18-19 mars i kölvattnet efter februarirevolutionen i Frankrike och andra händelser revolutionsåret 1848. Folkmassan kastade sten på militären och mängder av fönster hos myndighetspersoner krossades. Kung Oscar I försökte själv till häst stilla oron, men till slut öppnade militären eld och ett 30-tal personer dödades. Orsaken till detta upplopp var dels allmänt radikala stämningar, dels hantverkarnas rädsla för näringsfrihet. En del människor var beväpnade, t.ex. med slaktarknivar. På flygblad hyllades republiken: Kung Oscar är en skit, en ovärdig kung att regera över Svea land... Leve Aftonbladet, död åt kungen.
Oroligheterna skrämde kung Oscar, som därefter svängde mot konservatismen. Protektionismen fick vind i seglen och kungen sökte bilda en mer handlingskraftig regering. |