Sverige och det trettioåriga kriget

År 1618 började ett långt och blodigt krig i Tyskland, känt som det trettioåriga kriget. Det var främst ett religionskrig mellan katoliker och protestanter, där den svenske kungen Gustav II Adolf spelade en viktig roll. Han ledde den moderna svenska armén till några stora segrar, som slaget vid Breitenfeld, men stupade själv vid Lützen 1632. Sverige fortsatte därefter kriget, och blev efter freden i Westfalen 1648 en stormakt i Europa. Kriget orsakade dock enormt lidande för civilbefolkningen och lämnade stora delar av Tyskland i ruiner.
L
Strid under trettioåriga kriget

År 1618 började kriget mellan de protestantiska nordtyska furstarna och den katolska kejsarmakten i Wien. Sverige blandade sig i kriget år 1630 på den protestantiska sidan och nådde under krigets gång stora militära framgångar.

Krig för religion och makt

I Tyskland utbröt år 1618 ett långt och blodigt krig som i historieskrivningen har blivit känt som det trettioåriga kriget (1618-1648). Det var ett religionskrig mellan katoliker och protestanter. Den tyske kejsaren ville skapa ett enat katolskt Tyskland under sin ledning. Hans härar hade stora framgångar. De besegrade protestanterna i södra Tyskland och vände sig sedan mot protestantiska områden i norra Tyskland.

Den danske kungen Kristian IV ingrep i striden på protestanternas sida men blev slagen och måste sluta fred med kejsaren. Snart stod de kejserliga trupperna vid Östersjön.

ANNONS

De tyska protestanternas förhoppningar stod nu till den svenske kungen, som ju också var protestant. År 1630 beslöt Gustav II Adolf att ingripa i kriget. Han ville hjälpa de tyska protestanterna, men han hoppades också göra erövringar för Sveriges räkning.

Den svenska armén

En del av Gustav II Adolfs armé utgjordes av svenska och finländska trupper som utrustats av landskapen (se tidigare artikel). Vid sidan om dem stred en mängd tyska och skotska trupper, som kungen hade värvat och som leddes av sina egna officerare.

Slaget vid Breitenfeld

År 1631 mötte den svenska hären den tyske kejsarens trupper i ett stort slag vid Breitenfeld nära Leipzig i östra Tyskland. Den svenska hären bestod av 22 000 man och var förstärkt med 18 000 man från det protestantiska Sachsen. De kejserliga trupperna räknade 32 000 man och leddes av general Tilly.

Striden började med att kejsarens befälhavare Tilly gjorde ett överraskande anfall mot den sachsiska armén, som drevs på flykten. Samtidigt anföll det kejserliga rytteriet svenskarna, men de lyckades stå emot under hårda strider.

Nu gick Gustav II Adolf framåt med sitt fotfolk och rytteri och lyckades erövra kejsarens alla kanoner som stod uppställda på en höjd. De svenska trupperna vände kanonerna mot sina fiender, och den fruktansvärda beskjutningen avgjorde slaget. De kejserliga trupperna flydde från slagfältet, och segern blev svenskarnas.

Seger och död

Segern vid Breitenfeld blev en triumf för Gustav II Adolfs krigskonst. Kejsarens makt var bruten och han måste låta de tyska protestanterna utöva sin religion i fred.

Gustav II Adolf tågade därefter långt ner i Sydtyskland med sina trupper och vände sedan norrut igen. Den 6 november 1632 mötte hån en ny kejserlig här vid Lützen. Striden blev oerhört blodig och pågick hela dagen i tät dimma. Svenskarna segrade till slut, men kungen stupade (dog) i striden.

Svenskt anfall på Danmark

Efter Gustav II Adolfs död fortsatte svenskarna att delta i kriget. De fick uppleva både framgångar och nederlag under befäl av generaler som Gustav Horn, Johan Banér och Lennart Torstensson.

ANNONS

Under tiden som kriget pågick i Tyskland, gick svenskarna till anfall mot Danmark, Sveriges gamla medtävlare om makten över sjöfarten i Östersjön. En här gick från söder in i Jylland. En annan här ryckte från norr över gränsen in i det danska Skåne. Danskarna var hårt trängda. Men tack vare den danska flottans tappra kamp kunde de klara sig från ett fullständigt nederlag.

Freden slöts i Brömsebro år 1645. Den blev hård för Danmark. Sverige tog Jämtland och Härjedalen (Norge tillhörde sedan gammalt Danmark), öarna Gotland och Ösel samt Halland på 30 år.

Westfaliska freden

Kriget i Tyskland fortsatte fram till år 1648 då fred slöts mellan alla inblandade. I den westfaliska freden, som händelsen kallas, fick Sverige flera landområden i norra Tyskland.

Därmed hade Sverige blivit en stormakt i Europa. Östersjön hade blivit ett svenskt innanhav.
 

Soldater och befolkning under kriget

Under fälttågen försörjdes armén av de städer och byar där de drog fram. Mat och pengar tog man utan medlidande, och befolkningen blev med tiden helt utarmad. Hungersnöd och svåra sjukdomar följde i arméernas spår. Stora områden av Tyskland blev helt förstörda och hälften av alla invånare dog genom krig, hunger och sjukdom. Många människor som fått sina gårdar nedbrända flydde till lugnare områden.

Familjen med i vagnarna

Under fälttågen bodde soldaterna i stora tältläger. Soldaterna hade rätt att ta med sig hustru och barn. De följde med i trossvagnarna efter armén och på kvällen sökte männen upp dem. Soldaterna fick lön för sin tjänst, och för pengarna köpte de mat och dryck i trossen.

Sträng disciplin

Det rådde en sträng disciplin i det svenska lägret. Rättskipningen var hård. Om någon drack sprit under gudstjänsten, förlorade han halva månadslönen. Om någon lyfte vapen mot sin chef dömdes han att hängas, och försökte någon slå sin chef, miste han högra handen.

Gustav II Adolf strävade oftast efter att skydda befolkningen mot plundringar. Och de soldater som gjorde sig skyldiga till övergrepp lät han avrätta. Men efter hand som kriget pågick blev det ont om pengar och mat. Kriget förråade soldaterna, och det blev mycket vanligt att grupper av soldater på egen hand överföll och plundrade bondgårdar och byar.

Dålig sjukvård

De svåra epidemier som drog genom landet drabbade också arméerna. Sjukvården var usel och det var långt flera soldater som dog av feber i lägret än som stupade i strid. 

De soldater som överlevt kriget återvände till Sverige. Hem kom också de som blivit sårade eller förklarats odugliga till soldater. De fick en liten pension, men kom att höra till de allra fattigaste grupperna i samhället.
 

ANNONS

Uppgifter och frågor

Frågor till texten:

  1. När och varför började trettioåriga kriget?
     
  2. Hur gick det för danskarna i kriget mot kejsarens trupper?
     
  3. Nämn två anledningar till att Gustav II Adolf ingrep i kriget?
     
  4. Beskriv trupper, utrustning och utgång av slaget vid Breitenfeld.
     
  5. Vad innebar segern vid Breitenfeld för Gustav II Adolf och för protestantismen?
     
  6. Hur påverkades civilbefolkningen i Tyskland av kriget?
     
  7. Nämn några orsaker till att många soldater dog under trettioåriga kriget, förutom i strid.
     
  8. Vilka områden fick Sverige i freden i Brömsebro och Westfaliska freden?
     
  9. Vad hände i kriget under tiden 1632-1648? Berätta kortfattat med hjälp av stödorden: Breitenfeld, Lützen, Danmark, Brömsebro, Westfa-
    liska freden. 

Fundera på:

  1. Tycker du att kungen gjorde rätt när han ingrep i kriget? Motivera ditt svar.
     

 

FÖRFATTARE

Text: Lars Hildingson, f.d. historielärare och läromedelsförfattare 

Senast uppdaterad: 20 november 2024
Publicerad: 19 november 2024

ANNONS

ANNONS

Liknande filmer och poddradio

Liknande artiklar

L
Svenskt infanteri

Svensk upprustning i början av stormaktstiden

När Gustav II Adolf blev kung 1611 var han bara 17 år gammal, och Sverige befann sig i krig med...

M
1600-tals-familj

Kvinnans roll i 1500-talets och 1600-talets Sverige

Under 1500- och 1600-talen var kvinnans roll djupt rotad i samhällets sociala och kulturella normer...

S
Svenska armén på reträtt efter Poltava.

Karolinska fångar efter katastrofen vid Poltava

Uppemot 200 mil öster om Moskva, på andra sidan de mäktiga Uralbergen levde för över 300 år sedan...

M

Snapphanarna och kampen mellan Danmark och Sverige om Skånelandskapen

För flera hundra år sedan var gränstrakterna i nordöstra Skåne en scen för obarmhärtiga strider om...

M

Sverige och Tyskland - grannar vid Östersjön under 800 år

På Hansans många kontor runtom i hela det stora handelsområdet var språket tyska (i form av...

L

Östersjön - Sveriges viktigaste vattenväg

Från Helsingborg till Haparanda har Sverige kust mot Östersjön. Till Östersjön gränsar våra...

ANNONS

Ämneskategorier

Hi

Stormaktstidens Sverige

Den svenska stormaktstiden var en turbulent period i Sveriges historia då Sverige agerade som stormakt i norra Europa (...

Relaterade taggar

Hi
soldater

Trettioåriga kriget

Trettioåriga kriget var en europeisk storkonflikt 1618-1648 som i huvudsak utspelade sig på tysk...

Hi
Svenska trupper

Slaget vid Breitenfeld

Breitenfeld är en plats i Sachsen i Tyskland, där Gustav II Adolf (23 000 man och 50 kanoner) den 7...

Hi
Fredsförhandlingar

Westfaliska freden

Westfaliska freden ingicks mellan Sverige och det tyska riket i Osnabrück den 15 augusti 1648....

Hi
fartyg

Freden i Brömsebro (Brömsebrofreden)

Freden i Brömsebro (Brömsebrofreden) slöts mellan Sverige och Danmark den 13 augusti 1645 vid...

Hi
Fartyg

Sveriges krig mot Danmark (1611-1660)

Under åren 1611-1660 utkämpade Sverige fyra krig mot Danmark. Vid periodens början behärskade...

Liknande Podcasts

SO-rummet podcast icon
L

Introduktion till stormaktstiden

av: Mattias Axelsson
2021-10-04

I veckans avsnitt sammanfattar Mattias Axelsson (gymnasielärare i bl.a. historia) den svenska stormaktstiden.

+ Lyssna