Månen och tidvattnet
Greken Pytheas (ca 285 - 350 f.Kr) kom från Massilia och var astronom. Han har gjort stora insatser när det gäller konsten att navigera. Han var den förste som märkte att Polstjärnan inte stod riktigt precis i norr. Pytheas försökte därför finna ett sätt att bestämma exakt var norr låg.
Pytheas var den förste som hävdade att tidvattnet var beroende av månen. Pytheas upptäckte också ett sätt att mäta latituden, alltså hur långt norrut eller söderut man befinner sig på havet, med hjälp av ett solur.
Omkring 330 f.Kr gav Pytheas sig av norrut. Han följde sin föregångare Himlicos rutt och kom liksom han till de brittiska öarna. Pytheas egen berättelse har gått förlorad, men mycket av det han skrev finns återberättat hos andra.
Pytheas ska ha genomkorsat öarna till fots. Även om den uppgiften är osäker, såg han tillräckligt för att ge en av antikens bästa beskrivningar av Tennöarna, de brittiska öarna.
Pytheas berättar att folket på Tennöarna drack mjöd istället för vin. Han beskrev hur det gick till att utvinna tenn och hur det sedan fraktades till en ö utanför Cornwall. Den ön kunde nås med häst och vagn under ebb. På ön såldes tenntackorna till köpmän, som förde det till Gallien, alltså Frankrike. Från kusten tog det sedan 30 dagar till Massilla.
Det frusna havet
Pytheas fortsatte norrut längs Englands västkust, kom till Irland, Hebriderna och Orkneyöarna. Därifrån gjorde han en sjöresa på sex dagar och nådde så Thule långt i norr. Här såg han havet fruset, något nästan obegripligt för en Medelhavsbo. Pytheas liknade isen vid maneter. Det är en bra liknelse. Alla som sett ny is på havet vet att den lätt bryts upp. Då förvandlas den tunna isskorpan till bitar som slipas av mot varandra och blir till runda plattor som kallas pannkaksis.
Var Thule låg är oklart. Det kan ha varit Norge, Färöarna eller Shetlandsöarna.
Pytheas hade också något annat att berätta om landet i norr.
”Barbarerna visade oss stället där solen går till vila. Det hände nämligen just då att natten i dess trakter var mycket kort, på en del orter två och på andra tre timmar.”
Bärnstensvägarna
Från Thule återvände Pytheas till de brittiska öarna och därifrån till Helgoland nära södra Danmark. Här låg en av fyndplatserna för bärnsten, en eftertraktad vara i Medelhavsvärlden. Det fanns till och med speciella "bärnstensvägar". En sådan väg gick längs floderna Rhens och Mosels dalgångar söderut. Pytheas kunde avslöja att bärnstenen spolades upp av havet och att de dyrbara stenarna ibland användes att elda med.
Sedan Pytheas fullföljt sitt uppdrag och undersökt var både tennet och bärnstenen kom ifrån kunde han återvända till Massilia. Hans berättelse möttes av misstro. Flera av hans kritiker ansåg att det inte kunde stämma att havet frös. Forskare hånade och kritiserade Pytheas "vilda teorier och berättelser". En av tvivlarna var den berömde geografen Strabon som menade att Pytheas inte alls rest så långt som han påstod.
Pytheas verk ökade emellertid Medelhavsvärldens kunskap om Nordeuropa. Och hans metod bestämma latitud var ett första försök att lära sig att hitta rätt på stora haven.
LÄS MER: Fenicier
LÄS MER: Kartago
LÄS MER: Handelsförbindelser över Medelhavet under forntiden: minoerna, mykenarna, egyptierna och fenicierna
LÄS MER: De tidiga upptäckarna 1: Elden låter människan erövra världen
LÄS MER: Vem upptäckte Amerika?