Birgitta tillhörde de rikaste i landet. Ändå levde hon ett enkelt liv, trots att hon var slottsfru på Ulvåsa i Östergötland.
När Birgitta och Ulf hade varit gifta i 25 år reste de på en pilgrimsfärd till Compostela i norra Spanien. Under resan, som varade i ett år, blev Ulf sjuk. Han dog lite senare i Alvastra 1344.
Birgittas uppenbarelser
Nu kände Birgitta sig kallad att bli Kristi ”brud och språkrör”. Hon inriktade sig på att upprätta ett kloster för både munkar och nunnor.
1346 donerade kung Magnus Eriksson Vadstena kungsgård till den nya stiftelsen. Men för att bilda en ny klosterorden var Birgitta tvungen att få tillstånd av påven.
Under denna tid fick Birgitta många uppenbarelser. Uppenbarelserna kom när Birgitta bad intensivt. Birgitta fick bland annat syner där Jesus talade till henne.
Birgitta skrev ofta ned dessa uppenbarelser. Präster översatte dem till latin som var medeltidens internationella språk (som engelskan är idag). Sammanlagt fick Birgitta över 600 uppenbarelser i sitt liv.
Birgitta skapade en klosterorden
1349 reste Birgitta till Rom för att få ett påvligt tillstånd att grunda en ny klosterorden. Samtidigt arbetade hon för att få påven att flytta tillbaka till Rom från Avignon i Frankrike. Påven var dock mera intresserad av att roa sig i Frankrike än att sköta kyrkan.
Det tog 20 år för Birgitta att få ett påvligt tillstånd att godkänna hennes klosterorden. Det lyckades först 1370. Den bestod av huvudklostret i Vadstena (1384-1595) och som mest ett åttiotal andra kloster, främst i Norden och Rhenländerna.
Nuvarande Birgittinkloster är enbart för nunnor, t.ex. Birgittas hus i Rom.
1372-1373 vallfärdade hon till Jerusalem tillsammans med sonen Birger och dottern Katarina som senare blev föreståndarinna för Vadstena kloster. Birgitta avled vid återkomsten till Rom.
Birgitta helgonförklarades av påven 1391.
Elisabeth Hesselblad - Nordens andra helgonSedan 2016 finns ytterligare ett helgon från Norden efter att påve Franciskus helgonförklarat svenskan Elisabeth Hesseblad. Elisabeth Hesselblad blev därmed vårt andra kanoniserade svenska helgon utöver Heliga Birgitta, som helgonförklarades 1391. Maria Elisabeth Hesselblad grundade Birgittinorden, SS Salvatoris S. Brigidae, Vår Frälsares Orden. Hon föddes i Fåglavik i Sverige den 4 juni 1870 och dog i Rom den 24 april 1957. |