Slaveri idag

Idag är slaveri förbjudet i hela världen. Det är olagligt att göra någon till slav. Ändå tvingas miljontals barn, kvinnor och män till slavarbete varje dag.
M

"Ingen får hållas i slaveri eller träldom; slaveri och slavhandel i alla dess former ska vara förbjudna." Artikel 4, FN:s Allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna.

Under det transatlantiska slaveriets dagar var människohandeln fullt laglig. Idag är det enligt internationella överenskommelser förbjudet att hålla någon i slaveri eller i slavliknande förhållanden. Men FN beräknar att minst tolv miljoner människor trots det lever under slavliknande förhållanden världen över, medan många organisationer anser att det handlar om 27 miljoner.

Vad är nutida slaveri?

Skuldslaveri är en av de vanligaste formerna av nutida slaveri. Det börjar när fattiga människor lånar pengar för att täcka en oförutsedd kostnad, till exempel sjukvård. De fastnar i en ond cirkel där de måste arbeta av skulden i evighet, eftersom räntan är högre än lönen.

ANNONS

Tvångsarbete i hushåll är en av de mest dolda formerna av slaveri. Det drabbar främst kvinnor och flickor som tvingas arbeta mot mat och husrum i privata hem. De städar, lagar mat, tvättar och passar barn. Offren hålls ibland inlåsta och isolerade och utsätts ofta för våld och sexuellt utnyttjande.

Slaveri som går i arv drabbar människor som föds in i slaveri för att de tillhör en grupp som diskrimineras i samhället, det gäller till exempel många minoritetsgrupper. De förväntas utföra vissa av de hårdaste och smutsigaste sysslorna utan lön.

Aktuell frekvens av slaveri i världen, mätt i procent av ländernas befolkning. Klicka på länken ovanför för mer information.

Utnyttjande av barn till tvångsarbete förekommer över hela världen. Miljontals barn tvingas utföra farliga, skadliga arbetsuppgifter, i till exempel verkstäder, jordbruk, som barnsoldater och som sexslavar. FN räknar med att ungefär hälften av alla som fallit offer för nutida slaveri är barn (under 18 år). Barn är särskilt utsatta och sårbara och har rätt till särskilt skydd enligt FN:s konvention om barnets rättigheter.

Människohandel (trafficking) drabbar enligt FN omkring fyra miljoner människor varje år. De förs över gränser eller inom sitt eget land för att utnyttjas till tvångsarbete. De blir kidnappade, sålda, lurade, tvingade eller på annat sätt försatta i hopplösa situationer, där de allra flesta utnyttjas för sexuella ändamål.

Människohandlarna tjänar stora summor på att utnyttja människor för att möta kundernas efterfrågan, vare sig det handlar om sex med barn eller billig arbetskraft till byggarbetsplatser eller jordbruk.

ANNONS

Många varor i svenska butiker kan ha tillverkats med hjälp av skuldslavar. Den främsta drivkraften till att så många människor utnyttjas i människohandel och till tvångsarbete är den till synes ändlösa efterfrågan på billig arbetskraft och på de tjänster som levereras av dem som utnyttjas. Det handlar om allt från unga flickor som blir sexslavar i Sverige till skuldslavar i Indien som gör gymnastikskor eller smycken som säljs billigt i svenska butiker.



Världens skuldslavar gör billiga varor åt oss

När Naushath Babu var 11 år fick han sluta skolan och börja jobba i en smyckeverkstad. Han blev en av Asiens miljontals skuldslavar som tvingas tillverka billiga produkter – smycken, fotbollar, kläder och mattor – även för den svenska marknaden.

Naushath tillhör en folkgrupp som betraktas som mindre värd i Indien. De tvingas ta de smutsigaste, lägst betalda jobben.

Familjens problem började när hans pappa lånade pengar av en rik affärsman för att köpa medicin. Räntan var skyhög och snart kom pappan efter med avbetalningarna. Då krävde affärsmannen att Naushath skulle flytta till hans verkstad och jobba av skulden.

Naushath fick jobba 16 timmar om dagen, sju dagar i veckan och sov på golvet i ett hörn av verkstaden. Hela dagarna doppade han smycken i starka kemikalier, som svavelsyra och cyanid och polerade dem med vassa instrument. Han tappade känseln i fingertopparna och fick ofta skärsår. På kvällarna var han ensam kvar i verkstaden med affärsmannen som drack och misshandlade honom med bälten, skor, stolar och flaskor. Lönen, 14 kronor i veckan, tog affärsmannen som avbetalning på skulden. Men eftersom räntan på lånet var högre än vad han tjänade så ökade föräldrarnas skuld istället för att minska.

Barnarbete och tvångsarbete är olagligt i Indien, men nästan inga av de fattiga människor som drabbas vill eller vågar gå till polisen. Lokala myndigheter blundar ofta för utnyttjandet av barn, inte minst för att det ofta är mäktiga och rika människor som står för lagbrotten. En del av skulden faller också på de utländska företag som inte kräver och kontrollerar att varorna produceras på ett bra sätt.

ANNONS

Naushath fick hjälp till slut. En av hans släktingar kontaktade en indisk organisation som kämpar för mänskliga rättigheter. De startade en kampanj för att få Naushath fri och lyckades få uppmärksamhet i tidningar och på TV. Lokala politiker engagerade sig också och affärsmannen kallades till domstol. Han fick order om att släppa Naushath fri och inte kräva mer pengar av familjen.

– Jag var fruktansvärt smutsig och hade sår och ärr över hela kroppen, säger Naushath idag. Det tog lång tid innan jag hämtade mig, men jag var lycklig och kunde börja skolan igen.

Naushath blev fri men hans öde är ovanligt. Miljontals andra barn är fortfarande fast i skuldslaveri runt om i världen.

LÄS MER: Nutida slaveri (artikelserie)

LÄS MER: Mänskliga rättigheter

LÄS MER: Brottslighet och kriminalvård

Uppgifter och frågor

Frågor till texten:

  1. Vad säger FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna om slaveri och träldom?
     
  2. Hur många människor lever under slavliknande förhållanden idag enligt FN och andra organisationer?
     
  3. Vilka typer av nutida slaveri beskrivs i texten?
     
  4. Hur bidrar den globala efterfrågan på billiga varor och tjänster till problemet med nutida slaveri?
     

 

Text: Delegationen för mänskliga rättigheter i Sverige

Materialet har tidigare varit en del av skolmaterialet ”Slaveri då och nu – Rätten till frihet” som getts ut av Delegationen för mänskliga rättigheter i Sverige i samband med ett informationsprojekt om Sveriges roll i det transatlantiska slaveriet och om nutida slaveri. Bakgrunden är att regeringen i juli 2007 beslutade att delegationen tillsammans med organisationer som arbetar för mänskliga rättigheter och mot rasism och diskriminering skulle genomföra kommunikations- och kunskapshöjande aktiviteter till minne av att det är 200 år sedan den transatlantiska slavhandeln avskaffades.


Läs mer om

Senast uppdaterad: 10 november 2023
Publicerad: 7 november 2013

ANNONS

ANNONS

Liknande filmer och poddradio

Liknande artiklar

M
MLK i talarstolen

Svart kamp i sydstaterna

De svartas kamp för jämlikhet i USA, särskilt i sydstaterna, ledde under andra hälften av 1900-...

S

Humanitär intervention

En humanitär intervention är när omvärlden griper in i ett land som inte kan eller inte vill skydda...

S

Vad är folkrätt?

Folkrätten har växt fram under århundraden och rör allt från internationellt samarbete kring...

SO-rummet bok
S

Förenta nationerna: WHO

Världshälsoorganisationen WHO är verksam över hela världen och arbetar med allt från att vaccinera...

SO-rummet bok
S

Förenta nationerna: UNHCR

FN:s flyktingorgan UNHCR har uppdraget att leda och samordna de internationella insatserna till...

SO-rummet bok
S

Förenta nationerna: Internationella brottmålsdomstolen (ICC)

Efter två världskrig, ett antal folkmord och åtskilliga andra brott mot mänskligheten fanns ett...

ANNONS

Ämneskategorier

Ge

Fattigdom och ohälsa i världen

Om BNP, skillnaden mellan utvecklingsländer och industriländer, orsaker till och konsekvenser av fattigdom samt...

Sh

Mänskliga rättigheter

De mänskliga rättigheterna (MR) grundar sig i folkrätten och har en lång historia. De mänskliga rättigheterna...

Relaterade taggar

Sh
slav

Slaveri

Slaveri innebär att en människa görs till en annan människas egendom. Slaveri har förekommit i hela...

Sh
fattig pojke

Orsaker till fattigdom

Enkelt uttryckt skulle man kunna definiera fattigdom som brist på ekonomiska medel (pengar och...

Liknande Podcasts

SO-rummet podcast icon
M

Demonstrationsfrihet

av: Mattias Axelsson
2021-03-08

I veckans avsnitt pratar Mattias Axelsson (gymnasielärare i bl.a. samhällskunskap) om demonstrationsfrihet.

+ Lyssna

SO-rummet podcast icon
M

Klimatflyktingar

av: Anna, Kristoffer och Mattias
2016-11-16

Mattias, Anna och Kristoffer pratar om klimatflyktingar. Vad är en klimatflykting? Varför finns det klimatflyktingar?

+ Lyssna

SO-rummet podcast icon
M

Segregation

av: Julia, Kristoffer och Mattias
2016-10-19

Julia, Mattias och Kristoffer försöker reda ut vad “segregation” är för något, varför det finns och vad man kan göra åt det. Vi pratar om relationer och sociala livsvillkor med utgångspunkt i att människor grupperas utifrån kategorier som skapar både gemenskap och utanförskap.

+ Lyssna

SO-rummet podcast icon
M

De mänskliga rättigheterna

av: Julia, Kristoffer och Mattias
2016-01-20

Julia, Mattias och Kristoffer synar de mänskliga rättigheterna i sömmarna och berättar om dess grundläggande innehåll och historia.

+ Lyssna