Lenins analys
En person som menade sig veta vad det handlade om var den ryske socialistledaren Lenin. I tidningen Sotsial-Demokrat skrev han:
Att krossa och plundra andra nationer som är konkurrenter om marknader, att avvända arbetarnas uppmärksamhet från de inrikespolitiska frågorna, att lura dem med nationalism - det är detta krigs enda verkliga mening.
Lenins analys av hur det skulle gå sedan visade sig dock felaktig. Han trodde att imperialisternas och kapitalisternas krig omedelbart skulle utnyttjas av proletariatet (arbetarna). Det imperialistiska kriget skulle förvandlas till de förtrycktas krig mot förtryckarna, hävdade Lenin. I Ryssland blev det så 1917, i alla fall enligt Lenin, men i övrigt skulle nationalismen visa sig vara en mycket stark kraft genom hela kriget och långt fram i våra dagar.
Kunde kriget ha undvikits?
Hade då kriget kunnat undvikas? Det finns inom historieforskningen en tendens att peka på konkurrensen och de grundläggande motsättningarna inom det rådande imperialistiska systemet, medan situationen på Balkan, den faktor som faktiskt utlöste världskriget, ofta kommer i skymundan. Mordet på den österrikiske tronföljaren var egentligen en ganska obetydlig händelse, det var bara en utlösande händelse sägs det.
Om inte bilen med Frans Ferdinand och hans hustru hade kört fel, tvingats backa och för ett ögonblick bli stående så att Gavrilo Princip (attentatsmannen) kom att stå endast cirka en och en halv meter från tronföljarparet och därmed inte kunde låta "chansen" glida honom ur händerna, vad hade då hänt? En sådan kontrafaktisk frågeställning går det inte att få svar på. Klart är dock att situationen på Balkan var mycket spänd. Motsättningarna var av karaktären "vinna eller försvinna" - habsburgska imperiets fortlevnad gentemot storserbiska krav. Det var i alla fall så parterna upplevde situationen.
Ett nytt attentatsförsök eller en motsvarande kris hade därför sannolikt inträffat förr eller senare, med följder liknande dem som inträffade efter den 28 juni under den s.k. svarta veckan när Europas allianssystem aktiverades. Det vill säga konflikt mellan Österrike och Ryssland och vidare förvecklingar i allianssystemet. Konflikten på Balkan var därmed mycket allvarlig.
Visst hade första världskriget också kunnat utlösas genom en konflikt mellan kolonialmakterna någonstans utanför Europa. Men det kan vi aldrig få något svar på. Det bör dock påpekas att kriser i t.ex. Marocko och på andra håll där det tidigare hade gått att avstyra ett storkrig, inte rymde samma sprängkraft som den på Balkan. Bosnien låg trots allt i Europa och hade annekterats av det österrikiska imperiet. Det var inte en koloni på andra sidan haven. Det var nog trots allt lättare att lösa konflikter mellan de imperialistiska makterna i Afrika eller Asien än när territorier i Europa stod på spel.
Sammanfattning
Det har skrivits enormt mycket om första världskriget. Vad man till slut kan konstatera beträffande orsakerna och skuldfrågan är att:
- Ett världskrig bröt ut mellan imperialistiska stormakter, vilket inte är så konstigt då deras intressen och mål alltmer kom i konflikt med varandra och motsättningarna skärptes. De levde alla i en föråldrad värld med auktoritära värderingar, även om västmakterna kommit längre på vägen mot demokrati än många andra länder i världen. Hos alla parter var krig som en lösning på konflikter inte särskilt främmande.
- De direkt angripande staterna var Österrike och Tyskland, men de var också mest hotade. Alla inblandade stater får ta på sig en del av ansvaret och skulden. Detta gäller förstås också Serbien vars regering mer eller mindre understödde de oppositionella grupperingarna i Bosnien.
Det sägs att krig aldrig brutit ut mellan demokratier. År 1914 hade demokratin fortfarande inte slagit igenom på allvar i något av Europas länder. Världskriget kan därför ses som avslutningen på ett långt artonhundratal som visserligen, sedan Napoleonkrigen, varit relativt fredligt men som ändå innehöll mycket auktoritärt och krigiskt tänkande och dessutom medförde en allt större industriell och imperialistisk konkurrens mellan staterna. En konkurrens som i kombination med den pyrande nationalismen till slut inte kunde få någon annan lösning än ett krig.
LÄS MER: Första världskrigets orsaker
LÄS MER: Skotten i Sarajevo
LÄS MER: Svarta veckan
LÄS MER: Första världskriget
PODCAST: Orsaker till första världskriget