Precis i början av kriget togs en bild som skulle bli ikonisk. Det var Robert Capa som i september 1936 tog ett fotografi på vad han menade var en spansk soldat precis i det ögonblick som han träffas av en kula från fascisterna.
Soldaten ska ha träffats i huvudet och ses falla baklänges med geväret i sin högra hand. Soldatens identitet är oklar även om vissa menar att han har identifierats som anarkisten Federico Borrell García.
Dock finns det ingen konsensus om detta. Dessutom har det senare kommit anklagelser om att hela fotografiet är arrangerat.
4. Paret som kysstes på segerdagen 1945
När andra världskriget tog slut 1945 var glädjen i många länder total. USA som sedan Japans anfall 1941 varit indraget både i Stilla havs-kriget och i Europa firade segerdagen (V-day) den 14 augusti 1945.
Eftersom det befann sig tusentals firande amerikaner på torget hann Eisenstaedt inte ta namnet på personerna han precis fotograferat och snart hade de försvunnit i mängden.
Fotografiet publicerades i tidningen Life med bildtexten “In New York's Times Square a white-clad girl clutches her purse and skirt as an uninhibited sailor plants his lips squarely on hers”.
Ett flertal personer har sedan fotografiet publicerades hävdat att de är antingen den okände marinkårssoldaten eller sjuksköterskan, men eftersom det inte går att se ansiktena på bilden har ingen med säkerhet kunnat identifiera paret.
3. Jack Uppskäraren
Historiens förmodligen mest mytomspunna seriemördare är Jack Uppskäraren (en. Jack the Ripper) som huserade i London i slutet av 1800-talet.
Exakt hur många kvinnor som föll offer för mördarens kniv är oklart men åtminstone fem brukar sägas med säkerhet kunna tillskrivas den okände mördaren.
Det var i stadsdelen Whitechapel i östra London som det under hösten 1888 härjade en seriemördare vars offer var prostituerade kvinnor.
Offren mördades med kniv. Mördaren skar ett djupt jack i strupen och flera av dem var också brutalt uppskurna och hade fått inälvor borttagna.
Under den pågående polisutredningen av morden skickades en rad brev till polis och tidningar. Brev som troligen var skrivna av mördaren. Ett av dessa brev (kallat Dear boss-brevet efter inledningsorden i brevet) avslutas med texten “My knife's so nice and sharp I want to get to work right away if I get a chance. Good Luck. Yours truly. Jack the Ripper.”
Trots att morden skedde på publika platser och att de var så frekventa lyckades polisen aldrig gripa Jack Uppskäraren. Och än idag är hans identitet okänd.
2. Mannen med järnmasken
I juli 1669 under Ludvig XIV regim (eller möjligen året därefter) fängslades en man kallad Eustache Dauger i Frankrike.
Instruktionerna till fängelset var bl.a. att fängelsehålan skulle ha flertalet dörrar efter varandra för att undvika att någon lyssnade på vad fången sa.
Det som gör fångens öde intressant är att ingen vet hans egentliga identitet.
Under den tid han satt fången (fram till sin död 1703) ska han ha tvingats bära en mask av svart sammet för att undvika identifikation Senare mytbildning kring fången har hävdad att det var en järnmask (därav såklart namnet Mannen med järnmasken).
Enligt en spridd - men av seriösa historiker vederlagd - legend var Mannen med järnmasken i själva verket bror till kung Ludvig XIV. I den sista delen av historien om De tre musketörerna förlägger författaren Alexander Dumas handlingen till slottet Château d'If där Mannen med järnmasken sitter fängslad som tvillingbror till Ludvig XIV.
Historien om Mannen med järnmasken har filmatiserats otaliga gånger, bl.a. 1998 med Leonardo DiCaprio i huvudrollen.
1. Mannen framför pansarvagnen på Himmelska fridens torg
På försommaren 1989 hade studenter som var trötta på det kommunistiska styret i Kina samlats till olagliga protester på Himmelska fridens torg. Protesterna pågick i flera veckor innan den kinesiska militären fick order om att skingra folk. De flesta demonstranterna flyttade sig från Himmelska fridens torg men på gatorna runtomkring påbörjades vad som inte kan beskrivas som något annat än ett blodbad där tusentals människor miste livet.
En av demonstranterna som fått mest uppmärksamhet, trots att vare sig hans namn eller hans öde är känt, är “Den okände rebellen”.
Det handlar om en kinesisk man klädd i vit skjorta och svarta byxor med en matkasse i handen.
Det mest kända fotot av mannen är taget av fotografen Jeff Widener (Associated Press). Widener satt på Beijing Hotels sjätte våningen knappt en kilometer från platsen när han tog den ikoniska bilden när "Den okände rebellen” ställer sig framför en hel kolonn av stridsvagnar.
“Den okände rebellen” ställde sig alltså helt obeväpnad framför en stridsvagn bara dagen efter att den kinesiska arméns fordon bokstavligen krossat demonstranter under sig. När stridsvagnen försöker köra runt mannen flyttade han på sig och till sist klättrar han upp på vagnen innan han fördes bort av några andra personer.
Vad som sedan hände med mannen eller vem han är/var är okänt.