När befolkningen växte och antalet kor blev större, blev det brist på bete runt byar och gårdar. Herdepojkar och herdeflickor måste driva korna allt längre bort från gårdarna för hitta bete till djuren. Till sist blev betet så avlägset att det verkade vettigt att på utmarkerna bygga hus åt både djuren och människorna som tog hand om mjölken.
Hur gammalt det så kallade fäbodsystemet är i Sverige vet vi inte med säkerhet. Det är säkert att det fanns på 1600-talet, men det finns forskare som anser att fäbodar fanns redan under vikingatiden. Fäbodar har funnits över hela landet med undantag för södra Skåne.
På fäboden levde korna sommarliv, och så gjorde även kvinnorna som skötte djuren och gjorde smör och ost av mjölken. Det var lätt att skaffa arbetskraft till fäbodarna, mycket lättare än till lagårdsarbete hemma på gårdarna.
Sommarlivet var ett avbrott i ett enformigt arbetsliv, men ingalunda någon semester. Vallflickan måste börja valla redan klockan fem på morgonen. Och medan hon höll ett öga på djuren skulle händerna vara flitiga: sticka strumpor, göra vispar och fläta korgar.
Flickorna sjöng ofta under arbetet för att hålla korna samlade och för att tala om för dem att det var dags att gå hem för att mjölkas. Också under det att de mjölkade sina kor sjöng vallpigorna. Vem som diktat visorna vet vi inte - det är okända vallpigor långt borta i en okänd tid.
Vi slutar med tre strofer ur Vallarelåt av Gustaf Fröding. Dikten finns i samlingen Gitarr och Dragharmonika, som kom ut 1891 - alltså under husdjurens lyckliga tid.
Hör du ej bjällrorna, hör du, hur sången
vallar och går och går vilse i vall?
Korna de råma och påskynda gången,
följa i lunk efter jäntans trall.
Hör hur det ljuder kring myr och mo:
Lilja - mi Lilja - Mi ko!
Eko vaknar i bergigt bo,
svarar ur hällarne
Långt norr i fjällarne:
Lilja - mi Lilja - mi ko!
Bjällklangen dallrar och faller och stiger,
suset är stilla och vilar i ro,
skogen är kvällstung och sömnig och tiger.
Endast den vallande
låten går kallande
fram genom nejden kring myr och mo.
LÄS MER: Boskapsdjuren var livsviktiga i det gamla jordbrukssamhället
LÄS MER: Maten förr: På bondens bord
LÄS MER: Så bodde man förr, del 1: Bondens stuga
LÄS MER: Livet på landet och i staden 1500-1776
LÄS MER: Livet på landet och i staden 1776-1914