Majsens historia

De första spåren av majsodling har forskarna funnit i Mexiko, och där har de också hittat 60 000-åriga pollenkorn efter vildmajs. Fram till 1492 då Columbus skepp nådde Amerika var majsen okänd i andra världsdelar.
L
Majs

Forntida relief i sten från Mexiko. Majskorn, majskolvar och blad återkommer ofta i den amerikanska urbefolkningens konst.

Majsen sprids över världen

När européerna spred sig över Nya världen (Amerika), fann de att majsen odlades från Kanada i norr ner till sydligaste Sydamerika. Det fanns en mängd sorter: gul, röd, blå och svart majs.

Majsen spreds snabbt över världen. På 1500- och 1600-talen blev den inte bara vanlig i Syd- och Mellaneuropa utan också i Asien, framförallt i Kina och i Afrika. En av orsakerna till den snabba folkökningen i Kina under 1700-talet var den framgångsrika majsodlingen.

ANNONS

Idag hör majsen till de fyra stora bland jordens odlingsväxter. De andra tre är vete, ris och potatis. Fortfarande är Amerika majsens land med USA som överlägsen världsetta bland världens majsproducenter (se tabell).

Urfolk och jordbruk
En bild av den amerikanska ursprungsbefolkningens liv från 1590 visar ett blomstrande jordbruk. Längst ner till höger dansar man för att hylla den goda växtlighetens gudar. Runt G och H odlas majs, och runt I frodas pumpor. Vid E, till vänster om bygatan, växer solrosor och tobak.

Majsens ande

För majsens första stora odlare var den inte enbart mat för magen. Majsen hade en själ. Majskorn, majskolvar och blad återkommer ofta i den amerikanska urbefolkningens konst, från dekorationer på små lerkärl till stora skulpturer och annan monumental konst. Majsen spelade också en roll i religionen. Det visar t.ex. myten om Majsens ande som är en berättelse som formats bland chippewafolket som bodde kring Övre sjön i Nordamerika:

Det hände för många år sedan att en grupp av chippewa hade en rik skörd av majs. Skörden var så rik att människorna blev högfärdiga, nedlåtande och slösaktiga. De åt mer än de behövde, de gav majs till hundarna, de lät delar av skörden ligga på fälten att ruttna. Barnen använde majskolvarna att leka med.

När folket hade ätit allt de kunde äta, grävde de ner återstoden och gav sig iväg att jaga. Men även om de såg ren och älg och hjort i stora hjordar, så lyckades de inte fånga eller döda ett enda djur. Jägarna tycktes skjuta som i blindo. Varenda pil missade, och djuren såg ut att springa dubbelt så fort som vanligt. Utan färskt kött hade folket snart gjort slut på den mat de burit med sig. Hungern närmade sig.

ANNONS

De kom ihåg den majs de hade grävt ner hemma i byn, och de sände iväg ett par av männen att hämta den. Men se! Mössen hade ätit upp allt.

Allas hjärtan fylldes med sorg när männen återvände tomhänta. "Varför ska vi straffas på det här sättet?" frågade de sig. De fortsatte att ställa den frågan medan de slog på sina trummor och sjöng sina heliga sånger.

Det fanns bland dem en man som inte hade tagit del av slösandet med majsen. Istället hade han sörjt över det sätt som folket hade behandlat majsen på, den underbara gåvan från andarna. I sitt grubblande över girigheten, själviskheten och slöseriet vandrade han ensam i skogen. I fjärran hörde han dånet från trummorna och sången, när hans folk försökte göra så att andarna blev mindre arga, eftersom alla nu förstod att de väckt ovilja och vrede hos dem. Han vandrade in i den vilda del av skogen där det inte fanns några spår av människan. Plötsligt kom han till en glänta i skogen. Mitt på en liten äng låg en liten kulle, och på kullen stod en hydda av björknäver. När han närmade sig kunde han höra gråt och stönanden från hyddan. När han kom in såg han en liten man som låg utsträckt på en smutsig och sliten skinnfäll. Den lille mannen var blek, eländig och sjuk. Han sa till sin besökare: "Se hur illa människorna har behandlat mig! Jag är deras bäste vän och ändå hade de förolämpat mig, dragit mig i smutsen. De har låtit hundarna slita sönder mina kläder. På alla sätt hade de misshandlat mig. Det är därför de själva lider nu. Vänner kan inte gräla utan att såra varandra!" Besökaren visste nu vem det var han lyssnade till, vem som låg där på den smutsiga skinnfällen, och han blev orolig. Den svaga rösten fortsatte: "Jag är glad att du kommit och kan se hur illa jag lever. Det finns inget vatten i min kruka. Jag har inga kläder, inte ens blad från träden att skydda mig med mot kölden. Ogräset växer i min trädgård. De vilda djuren stryker kring min hydda. Snart kommer de att äta upp mig. Gå tillbaka till ditt folk och tala om för dem vad du sett och hört. Jag är Majsens ande."

Mannen var rörd av medlidande och lovade att berätta och skyndade sedan tillbaka till lägret. Han beskrev hyddan och det elände och den sjukdom som drabbat Majsens ande.
"Han säger att det är ni som har gjort honom allt detta onda. Han säger också att det är ert slöseri som har förorsakat ert eget lidande."

Folket lyssnade noga till vad mannen hade att berätta, och plötsligt förstod de hur fel de hade gjort. De bröt genast upp från sitt läger och återvände till byn, till de misskötta fälten där det nu endast växte ogräs. De offrade en hund till Majsens ande och började arbeta på fälten för att förbereda sådden. Det lilla av majsen som inte hade ätits av mössen planterade de omsorgsfullt och sjöng de sånger som ska sjungas vid såningstid. De lyckades överleva till skördetid, och skörden blev rik, och de använde den förståndigt.

När det sedan åter blev tid för jakt, fick de ett rikt byte. Men de hade lärt sig en dyrbar läxa och såg hädanefter alltid till att sköta om Majsens ande på bästa sätt.
[Ur Lyssna, vite man! av Lars Persson]

LÄS MER: Historia om mat, kryddor och matvanor

LÄS MER: Amerikas urbefolkning

LÄS MER: Nordamerikas urbefolkning

Uppgifter och frågor

Frågor till texten:

  1. När blev majsen känd för européer?
     
  2. Vilka är de fyra stora odlingsväxterna?

Fundera på:

  1. Berättelsen är en myt som vill undervisa och lära människor hur de ska leva. Vad är det som majsens ande vill lära chippewafolket?
     

 

Litteratur:
Reay Tannahill, Food in History, Stein and Day, 1984
Jan-Öjvind Swahn, Mathistorisk uppslagsbok, Ordalaget Bokförlag, 1999 
Amy Cruse, Myternas bok - gudasagor från hela världen, Hemmets journal bokförlag, 1975
Lars Persson, Lyssna, vite man! - Indianska skrifter och tal riktade till erövrarna 1470-1976, Norstedt, 1982

 

FÖRFATTARE

Text: Lars Hildingson, historielärare och läromedelsförfattare

 

Artikelserie om Upptäckten av Amerika gav oss flera nya växter och maträtter

Columbus
+ Visa hela artikelserien
Senast uppdaterad: 21 december 2024
Publicerad: 5 september 2023

ANNONS

ANNONS

Liknande filmer och poddradio

Liknande artiklar

M
Fylla på en krog under sent 1800-tal.

Brännvinets historia i Sverige

Brännvinets historia i Sverige går långt tillbaka. Det började som medicin under slutet av...

S
Cheyennekrigare

Little Wolfs krigare i elden - Cheyennefolkets marsch genom historien

Tommy Eriksson är en populärhistorisk författare och specialist på Nordamerikas urfolk. Han...

M
Vikingaskepp

Vem upptäckte Amerika?

Egentligen är det dumt att ställa frågan vem som upptäckte Amerika. Det har bott människor i...

M
Hårt bröd

Historia om några svenska matvanor

Svenska restauranger beskylldes förr för att vara stela och tråkiga. Tvånget för män att bära slips...

SO-rummet bok
L
Choklad

Chokladens historia

En aztekisk saga berättar att en helig man hämtade kakaobönor från paradiset och sådde dem i sin...

SO-rummet bok
L
Tomater

Tomatens historia

Tomatens hemland är troligen Peru eller Mexiko. Kort efter Columbus ankomst till Amerika togs...

ANNONS

Ämneskategorier

Hi

Aztekernas historia

Aztekerna var ett urfolk i Centralamerika som på 1300-talet skapade ett rike i det mexikanska höglandet. Aztekernas...

Hi

Inkafolkets historia

Inkariket uppkom på 1200-talet i västra Sydamerika. Inkafolket var duktiga organisatörer och lyckades hålla ihop sitt...

Hi

Mayafolkets historia

Mayakulturen i Centralamerika var den mest avancerade och långlivade av de amerikanska ursprungskulturerna. Mayafolket...

Hi

Nordamerikas urbefolkning

Nordamerikas urbefolkning har levt i de områden som idag utgör USA och Kanada i tusentals år. Urfolken har med tiden...

Hi

Historia om mat och matvanor

Våra matvanor har varierat genom historien, men vi har i regel fått äta det som funnits till hands. Maten har ändå -...

Relaterade taggar

Hi
Medeltida marknad.

Mat och dryck

I tiotusentals år har människans jakt på föda både förändrat samhället och fört det framåt....

Hi
Amerikanska urfolk

Amerikas urbefolkning

Amerikas urbefolkning är ett samlingsnamn för Nord- och Sydamerikas urbefolkning.De första...

Hi
Bild saknas

Jordbruk

Här hittar du material som kan relateras till jordbruk förr eller idag.

Liknande Podcasts

SO-rummet podcast icon
M

Våffeldagen

av: Mattias Axelsson
2021-03-22

I veckans avsnitt pratar Mattias Axelsson (gymnasielärare i bl.a. religionskunskap) om våffeldagen.

+ Lyssna

SO-rummet podcast icon
M

Fastlagen och fastan

av: Mattias Axelsson
2021-02-15

I veckans avsnitt pratar Mattias Axelsson (gymnasielärare i bl.a. historia) om fastlagen och fastan.

+ Lyssna

SO-rummet podcast icon
L

Julmatens historia

av: Julia, Kristoffer och Mattias
2016-12-14

Mattias, Julia och Kristoffer avslutar säsongen 2016 med att tända en brasa och prata om julmatens historia. Hur länge har vi ätit julmat och varför äter vi det?

+ Lyssna