Adolf Fredrik - kungen som åt ihjäl sig
På fettisdagen den 12 februari 1771 åt den svenske kungen Adolf Fredrik ihjäl sig. Adolf Fredrik var mycket förtjust i mat, speciellt när det vankades semlor. Dagen före den ödesdigra måltiden var kungen och drottningen på bal på Ulriksdal. Kungen gick hem tidigt för att han skulle vara utvilad nästa dag, för då hade den franske köksmästaren lovat servera hetvägg, d.v.s. dåtidens semlor med kanel och varm mjölk.
Dagen efter balen var drottningen bakfull, så Adolf Fredrik fick sitta ensam vid middagen. Han började med ostron, därefter blev det surkål, kött med rovor, hummer, kaviar, böckling och champagne. När kungen var riktigt mätt kastade han sig över favoriträtten semlorna. Det påstås att han åt semlor som aldrig förr. Omedelbart efter den bastanta måltiden gav kungen till ett skrik och uppvaktningen bar honom till en säng, där han drog sitt sista andetag.
Dödsorsaken var troligen ett slaganfall. Den tunga måltiden kan mycket väl ha bidragit till detta, men att det skulle ha varit just semlorna som tog livet av kungen finns det inga bevis för. På 1700-talet var dessutom semlorna inte lika mättande som idag - de innehöll varken vispgrädde eller mandelmassa.
LÄS MER: Fastlag och fasta
LÄS MER: Fastlagens, fettisdagens och semlans historia
LÄS MER: Fastan och påsken
LÄS MER: Kaffets, teets och kakaons historia i Sverige
LÄS MER: Adolf Fredrik
PODCAST: Fastlagen och fastan