Allteftersom befolkningen växte ställdes fler krav på städernas invånare. Hur skulle man organisera livet i staden så att det fungerade så bra som möjligt? Människorna insåg att det var en fördel om man kunde arbeta tillsammans för att klara av att bygga murar eller gräva bevattningskanaler så att alla fält kunde bevattnas. Efter hand lärde sig stadsborna hur de skulle ta vara på idéer, planera tillsammans och genomföra stora projekt.
En bekvämare tillvaro
När man bodde tätt i städer behövdes nya regler och lagar. Tänk dig att du bor på en öde ö. Om du är ensam behöver du inga regler utan kan göra precis som du vill. Så fort en annan människa dyker upp på ön behövs i alla fall några regler. Ju fler människor som kommer dit, desto fler regler krävs. Enbart tanken på att man behövde lagar skilde stadsborna från de kringströvande grupper av jägare och samlare.
När stadsbefolkningarna började handla med varandra behövdes bättre vägar. Råvaror skulle hämtas från gruvor och från olika hantverkare skulle varor föras till marknader. Före år 3500 f.Kr fanns det inga andra sätt för människan att ta sig fram till lands än att gå eller rida. Ungefär vid den tiden uppfanns hjulet. Med hjälp av vagnar och dragare som oxar och åsnor kunde handelsmännen föra med sig fler och tyngre varor än tidigare.
Staden lockar
Städernas uppkomst är en av de stora förändringarna i mänsklighetens historia. Stadslivet gav människor nya möjligheter. Flytten till storstaden innebar att de blev mindre beroende av vädret som hotade skörden, och hotet från rövare minskade. När människor inte längre behövde leva ur hand i mun, kunde de också specialisera sig på olika sorters arbete. I staden Uruk och andra storstäder kunde man bli tegelslagare, hantverkare eller kanske till och med lyckas bli en rik köpman.
Ungefär vid den tiden, för 6 000 år sedan, uppkom alltså tanken på storstadens många möjligheter. Alltsedan dess har miljoner människor lockats av samma förhoppningar. Också idag är det många unga från landsorten som flyttar till stora städer som Göteborg, Kairo, Teheran eller New York i jakt på möjligheterna till ett bättre liv.
Ungefär vid samma tid föddes också tanken att det är skillnad mellan stadsbor och lantbor. Stadsbon kunde se sig själv som kultiverad och intelligent medan han ansåg att lantbon var dum och klumpig. Landsbygdens invånare tyckte istället att stadsbon var högfärdig och arrogant. Samma tankar lever kvar än idag, något som många stadsbor som besöker landsorten kan vittna om.
Städerna förändrar världen
Drömmen om rikedom förblev en dröm för de flesta som flyttade till städerna. Men skyddade bakom städernas murar växte sig människans samhällen allt starkare. Det går en direkt linje från de första storstäderna i Mesopotamien till dagens storstäder som ibland vuxit samman till stadslandskap som sträcker sig tiotals mil.
I Mesopotamiens stora städer började människan på allvar förändra jorden. Nya väldiga byggnader sköt i höjden, vägar och kanaler anlades och skriftspråket uppfanns. Storstäderna blev allt viktigare och efter hand bildades de första staterna. Tidiga stater uppkom på flera platser runt jorden, men allra först var Egypten.
LÄS MER: De första bönderna
LÄS MER: Jordbruksrevolutionen
LÄS MER: De mesopotamiska kulturerna
LÄS MER: De tidiga upptäckarna 1: Elden låter människan erövra världen
LÄS MER: Sumererna
LÄS MER: Skriftens tidigaste historia
LÄS MER: Flodkulturer
LÄS MER: Forntidens och antikens huvudlinjer
LÄS MER: Floderna och de första stora civilisationerna
LÄS MER: Städernas historia