Motsatsen till ädlingen var den lille mannen. Det var en person som i och för sig kunde styra i sin stad eller sitt rike men inte hade den visdom som krävdes för att se bortom dess gränser eller föreställa sig framtiden. Även i modernt språk lever Kong Fuzis tankar kvar.
"En statsman tänker på framtiden men en politiker tänker på nästa val", brukar vi säga idag.
Det goda är sin egen belöning
"Att tjäna det goda är sin egen belöning", sa Kong Fuzi. Det skulle ge själen frid även om det inte blev frid i världen. Till sina lärjungar sa han att även om de misslyckades med att vinna inflytande eller förlorade maktkamper skulle de strunta i det. Det viktigaste var att uppnå ädelhet genom att följa sina mästares regler.
Ibland har man diskuterat om Kong Fuzis lära är en religion eller inte. Kong Fuzi hade i alla fall mycket lite att säga om vad som hände efter döden. En gång frågade en lärjunge:
"Kan jag fråga om döden?"
"Du förstår inte ens livet", svarade Kong Fuzi. "Hur skulle du då kunna förstå döden?"
Kong Fuzi och hans lärjungar tog sig an uppgiften att leva ärbara liv. Deras tro var att man ska lyda och visa respekt för den som är överordnad. Den som är överordnad ska i sin tur visa kärlek och godhet mot sina underordnade. Den filosofin skulle inspirera hundratals miljoner kineser.
Kong Fuzis tankar präglade det kinesiska samhället i över två tusen år. Men under sin livstid fick han nästan inget erkännande. När Kong Fuzi dog 479 f.Kr var han något över sjuttio år. Då hade han samlat en liten men hängiven grupp av lärjungar. De skulle bevara och fundera över sin mästares läror under de kommande årtiondena.
Före och efter sin tid
Man kan säga att Kong Fuzi var både före och efter sin tid. Kong Fuzis uppfattning om hur ett land skulle styras gjorde att han hyllade hur det varit tidigare. Då hade stolta kungar utövat verklig makt. De tankarna skulle inte uppskattas till fullo förrän flera hundra år efter den vise mästarens död. Då styrde på nytt en härskarfamilj över landet.
Zhouriket var försvagat redan innan Kong Fuzi föddes. En berömd krönika, kallad Vår och höst, skildrar rikets uppgång och nedgång. Men man måste komma ihåg att Zhoudynastin styrde i omkring tusen år och är en av de mest långlivade i världshistorien. Kort efter Kong Fuzis död föll Zhouriket sönder ännu mer. Den period som sedan följde var så kaotisk att den i kinesisk historia fått namnet "De stridande staterna".
Hyllad av kejsare
År 202 f.Kr lyckades kungarna av Han ta makten och blev kejsare. Härskarna i Handynastin var stolta över Kinas kulturella arv. Speciellt hyllade de Kong Fuzi, den mästare som hade talat så mycket om hur viktigt det var att hylla överheten och hålla sig till traditionerna.
Hankejsarna gjorde Kong Fuzis grav till en helgedom. Till och med kejsaren, själve Himlens son, lade offergåvor vid Kong Fuzis grav. Att hylla Kong Fuzis ande blev en plikt för höga tjänstemän runtom i Kina under hela kejsartiden, fram till 1911. Kong Fuzitempel byggdes runtom i Kina.
Kong Fuzis filosofi var förstås mycket bra för en härskare. Enligt Kong Fuzi var man ju skyldig att hylla de överordnade i samhället. Däremot ville härskarna ogärna tala om en del andra saker som Kong Fuzi sagt - bland annat tanken att många makthavare egentligen var odugliga.
LÄS MER: Konfucianismen
LÄS MER: Handynastin - Kinas guldålder
LÄS MER: Religioner i Östasien (artikelserie)
LÄS MER: Kinas historia
LÄS MER: Kinas fornhistoria