De hade skingrat sig och bosatt sig i civila hus i små grupper. När de förflyttade sig, reste de i civila bilar eller bussar. För att lura NATO:s piloter byggdes falska stridsvagnar av trä, plywood och plast. Falska vägar av svart gummi lades också ut. Intill de falska vägarna löpte den riktiga vägen dold av buskar och grenar. Från 5 000 meters höjd är skillnaden mellan en konstgjord och en äkta stridsvagn svår att avgöra. Även om vapnen i NATO-planen var träffsäkra, var det piloten som avgjorde mot vad de skulle avfyras.
Exemplet Kosovo visar att även en tekniskt mycket överlägsen motståndare kan råka i svårigheter om fienden använder rätt teknik. Den kunskapen ligger till grund för all gerillakrigföring. Jugoslavien använde sig av en sorts igelkottstaktik, att ligga stilla och inte röra sig och hoppas på att fienden kommer för nära de egna taggarna.
Nya vapen prövas
Trots att de militära målen var svåra att träffa fortsatte bombningarna. Nya vapen prövades. Bland annat mörklades hela Belgrad med hjälp av en tidigare oprövad grafitbomb. Bomben innehöll remsor av grafit, som delvis består av kol. Eftersom kol leder ström korsslöts luftledningar och kraftstationer. Inga människor skadades.
Precis som under Kuwaitkriget hände det att bomber och robotar träffade civila mål. Världen fick se hur serbiska hus hade bombats till spillror och svartbrända rester av människor som träffats i tåg och bussar.
Fördrivning från Kosovo
Den jugoslaviska propagandan visade en rad exempel på hur civila drabbats. Däremot var det helt tyst i Jugoslaviens massmedier om vad som hände i Kosovo. Samma dag som NATO inledde sina bombningar började albanerna i Kosovo fördrivas från sina hem i massor. Deras hus plundrades och sattes i brand. Från luften kunde allierade spaningsplan se hur by efter by tömdes och brändes.
Till grannländerna strömmade hundratusentals flyktingar. De berättade om hur de ibland tvingats lämna ifrån sig allt de ägde för att inte bli dödade. Kvinnor hade utsatts för organiserade våldtäkter. Många flyktingar hade sett hur folk hade skjutits ned i stora grupper. Jugoslaviska och serbiska styrkor anklagades för brotten. Speciellt fruktade var de serbiska halvmilitära grupper som sades bestå av mördare och banditer vars enda mål var att plundra och mörda.
Fullpackade tåg med albanska flyktingar från Kosovo kom till grannlandet Makedonien. Flyktingarna berättade att de drivits upp på tågen av jugoslaviska och serbiska styrkor.
Jugoslavien avvisade flyktingarnas historier och hävdade att albanerna flytt på grund av NATO:s bombningar. Jugoslavien förnekade alla anklagelser om att det rörde sig om en organiserad fördrivning. Belgrad hävdade att om albaner angripits, så var det av civila serber som ville hämnas efter NATO:s bombningar.
Slutet på angreppen
Trots NATO:s svårigheter att träffa militära mål gav regimen i Belgrad till sist delvis med sig. En internationell styrka skulle sändas till Kosovo och Belgrads styrkor skulle dras tillbaka. De utländska trupperna, till stor del bestående av soldater från väst, hälsades av albanerna som befriare. Många berättade hur de suttit inomhus i månader och inte vågat sig ut.
De jugoslaviska styrkorna kom fram ur sina gömställen och visade sig i stort sett ha klarat sig oskadda. En brittisk tidning beräknade att NATO bara lyckats träffa 13 av 300 stridsvagnar. Siffrorna styrktes av att de fredsbevarande styrkorna bara fann några enstaka vrak av stridsvagnar.
Däremot påträffades mängder av massgravar, brända hus och förmultnade kroppar. Det styrkte anklagelserna om massmord och övergrepp i stor skala. Rasande albaner började kräva hämnd på serber, och många av dem flydde till Serbien.
Kriget om Kosovo visade att datorerna tagit över alltmer. Kriget var också det första där en sida inte hade några militära förluster. Inte en enda NATO-soldat dödades i strid.
LÄS MER: Jugoslaviens upplösning
LÄS MER: Balkankonflikten
LÄS MER: Nutidshistoria
LÄS MER: Propagandans historia
LÄS MER: Suveränitetsprincipen och humanitär intervention
LÄS MER: Humanitär intervention