Att vinna kriget
Genom att orsaka motståndaren stora förluster försöker gerillan nöta ned hans motståndskraft och skapa fruktan hos hans soldater. Genom att, liksom skyterna, alltid dra sig undan ska motståndarens soldater få känslan att kriget är lönlöst och inte kan vinnas. Men det är viktigt var kriget utspelas.
Mellan 1830 och 1962 var Algeriet en fransk koloni. Efter ett långt och blodigt gerillakrig gav fransmännen upp, och Algeriet blev självständigt. Men Frankrike skulle aldrig komma på tanken att ge upp exempelvis Medelhavsön Korsika, som är en del av själva Frankrike. På Korsika har under många år en mindre gerillarörelse krävt självständighet.
I Spanien har organisationen ETA kämpat för att områdena med baskisk befolkning i nordvästra delen av landet ska bli självständiga. Spanien har vägrat att gå med på detta.
I slutet av 1990-talet växte protesterna i Israel mot att landet ockuperat en del av södra Libanon. Gerillaattacker från rörelsen Hizbollah dödade regelbundet israeliska soldater. Kritiken växte mot att israeliska liv gick till spillo; i onödan, tyckte många. Även inne i Israel dödades soldater, men det fick inte någon att säga att Israel skulle ge upp delar av det egna landet.
Krig genom ombudGerillan behöver baser där medlemmarna kan vila ut, träna och återhämta sig. Baserna kan ligga i otillgängliga bergsområden eller djupa skogar. Ibland ligger baserna i ett grannland. Gerillan används ofta för att ge en motståndare problem. På så sätt undviker en stat att öppet gå i krig utan för "krig genom ombud". Det kan löna sig att stödja en gerilla. En sådan styrka kan med små medel ge fienden svåra förluster. I Napoleonkrigen bestod den spanska gerillan av ungefär 20 000 man, men de tvingade Frankrike att hålla minst 40 000 franska soldater i Spanien, soldater som skulle ha behövts på andra platser. Under andra världskriget erövrade de tyska nazisterna Jugoslavien. Men även om tyskarna behärskade huvudvägarna och de större orterna, kom de aldrig åt gerillan, eller partisanerna som gömde sig i landets otillgängliga berg. Tyskarna tvingades hålla tiotusentals man i Jugoslavien, trupper som kunde ha använts under anfallet mot Sovjetunionen. I båda fallen berodde gerillans framgångar på stöd utifrån. Spanjorerna fick stöd av Napoleons främsta fiende Storbritannien. I Jugoslavien fick gerillaledaren Tito stöd av de allierade mot nazisterna. I Nicaragua i Centralamerika tog en vänsterregering makten i mitten av 1970-talet. USA såg detta som ett stort hot och lät beväpna och utbilda en egen gerilla, contras, med uppgift att bekämpa vänsterregeringen. |
Gerilla eller terrorister?
Gränsen mellan gerilla och terrorister är ofta flytande och svår att dra. Ofta beror det på vilken sida man befinner sig. Det land som bekämpar en gerilla brukar kalla den terrorister. De som stödjer kallar den befrielsearmé, en beteckning gerillan själv gärna tar upp.
När USA:s dåvarande president Ronald Reagan talade om contrasgerillan i Nicaragua, betecknade han den alltid som frihetskämpar. Nicaraguas regering kallade contras banditer och terrorister.
Under kriget i Kosovo i slutet av 1990-talet bekämpade den kosovoalbanska UCK-gerillan jugoslaviska och serbiska styrkor. UCK kallade sig själv befrielsearmé. I Serbien kallades UCK aldrig annat än terrorister och banditer.
Gerillan och pengarna
Även om en gerilla håller till i isolerade områden, är den beroende av kontakter med omvärlden. Mat och vatten kan man få av befolkningen, men vapen och ammunition måste köpas utifrån eller erövras från motståndaren.
Gerillarörelser har använt olika metoder för att få pengar till vapenköp. I Sydostasien har flera gerillor försörjt sig på att odla opievallmo eller, som i Latinamerika, odla cocabusken som används för framställning av kokain. När de Röda khmererna störtats i Kambodja, kunde de fortsätta sitt gerillakrig i nästan tjugofem år, eftersom de behärskade de viktiga ädelstensfälten runt staden Pailin. I Angola har Unitagerillan kontrollerat viktiga diamantgruvor.
Andra organisationer har krävt "befrielseskatt" av affärsmän och industrier. Så har exempelvis ETA gjort i Baskien. Mycket få vågar neka till sådana krav; alternativet kan vara att få sin fabrik nedbränd eller i värsta fall själv falla offer för ett attentat.
I många länder jorden över har regeringen gett upp hoppet om att kunna utrota gerillan. Det har inträtt ett dödläge där gerillan får behärska en viss del av landet. Regeringen kan eller vill inte besegra den fullständigt, eftersom kostnaderna skulle bli alltför höga.
Gerillans vapenEftersom gerillan ska vara rörlig, måste också dess vapen vara lätta att föra med sig. Favoritgeväret är den ryska automatkarbinen Kalasjnikov, som lätt känns igen på sitt magasin som är format som en halvmåne. Det är ett enkelt, tåligt vapen som sällan klickar, även om man ålat genom gyttja och vadat genom floder, något ganska vanligt för gerillasoldater. De amerikanska gevären kan vara bättre rent tekniskt men anses ömtåligare och klickar oftare. Ett annat favoritvapen är granatkastaren, gerillans egen kanon. Den är ett metallrör som kan ställas in i olika vinklar i förhållande till marken. Beroende på vinkeln går granaten olika långt. |
LÄS MER: Terrorism
LÄS MER: Terrorismens historia
LÄS MER: Vad är terrorism?
LÄS MER: Kolonial frigörelse
LÄS MER: Snapphanar
LÄS MER: Bondeuppror