Undertecknandet av freden
Den 28 juni 1919 skulle själva undertecknandet av fredsfördraget ske i spegelsalen i Versailles slott. Samma sal hade en gång skådat det tyska kejsardömets tillkomst. Diplomaten Harold Nicolson, medlem av den brittiska delegationen, har berättat om sina intryck från detta världshistoriska ögonblick. Georges Clemenceau presiderade. På var sida om honom satt den amerikanske presidenten Woodrow Wilson och den brittiske premiärministern Lloyd George. Det stora ögonblicket kom då de tyska delegaterna gjorde sitt inträde. Nicolson berättar:
"Genom dörren längst nere i salen trädde två vaktmästare, skrudade med silverkedjor, in. De går i rad. Efter dem följer fyra officerare, en fransman, en engelsman, en amerikan. Sist kom de tyska delegaterna, dr Müller och dr Bell. Tystnaden är hemsk. Deras steg eker mot parketten mellan de mjuka mattorna. Deras blickar är riktade mot taket. De ser inte de två tusen ögon som fixerar dem. De är likbleka. De ser inte ut som representanter för en brutal militarism. Den ene är mager och har rödkantade ögon. Den andre har ett verklighetsfrämmande, lidande drag. Det hela är ytterligt pinsamt."
Tyskarna undertecknade först, därefter skrev segermakternas många delegater på fördraget. Utanför ljöd kanonskott som förkunnade att fördraget var undertecknat. Vi låter Nicolson berätta vidare:
"Vi satt kvar för att låta de fem stora passera. Wilson, Lloyd George och andra gick förbi. Till slut kom Clemencaeu med sin vaggande gång. Painlevé, som suttit bredvid mig, reste sig för att hälsa honom. Han sträckte fram båda händerna och fattade Clemenceaus högra behanskade hand. Han gratulerade honom. 'Oui', säger Clemeneau, 'c'est une belle journée'. Hans ögon är fyllda med tårar".
Clemenceau och Versaillesfreden
Den kanske mest träffande skildringen av dessa tre ledande statsmäns uppträdande och roll vid fredskonferensen har lämnats av den framstående engelske nationalekonomen John Keynes. Han var själv närvarande vid konferensen i egenskap av ekonomisk expert. Här är Keynes skildring av Clemenceau:
Clemenceau var avgjort mest betydande av fyramannarådet, och han hade mätt och vägt sina kolleger. Han ensam både hade en idé och hade övervägt den i alla dess konsekvenser. Han hade utseendet av en mycket gammal man, som bevarar sin styrka för viktiga tillfällen. Han talade sällan - men talförmågan och lidelsen saknades inte när det behövdes. Hans principer för freden kan uttryckas i enkla ord. Först och främst trodde han fullt och fast på den åsikten om tyskens psykologi, som säger, att tysken inte förstår och inte kan förstå någonting annat än skrämsel - att han är i avsaknad av hederskänsla, stolthet och barmhärtighet ... därför kan man aldrig förhandla med en tysk eller söka försoning med honom, utan man måste diktera villkor för honom ... Maktpolitiken är oundviklig. ...
För Clemenceau uttalar Lloyd George som regel en ganska oreserverad beundran. Han prisar sålunda hans lojalitet, hans fullständiga orubblighet och oräddhet inför faror och hot, samt hans förakt för popularitet. Han understryker Clemenceaus förakt för människor överhuvud. "Han var inte någon idealist" - men "en man som stod vid sitt ord". Lloyd George förnekar inte heller att Clemenceau "hatade Tyskland".
Den sjuttioåttaårige Clemenceau, liten, bred med buskiga ögonbryn och tjocka vita mustascher, förstenade, hårda drag och trött, bitter blick, reste sig och höll med sin låga, hesa stämma, bakom vilken dock förnams en klang av länge återhållen triumf, ett anförande av koncentrerad kraft och hatfullhet: Mina herrar ombud för Tyska riket! Här är varken tid eller tillfälle för överflödiga ord. Ni ser framför Eder de församlade ombuden för de större och mindre allierade och associerade makterna ... Ni har påtvingat oss kriget! Det kommer att ses till, att ett andra krig i denna form inte kan återkomma ... Räkenskapens dag är inne. Ni har av oss utbett Eder fred. Vi är böjda att bevilja Eder begäran ... Ni ska få tid att pröva våra villkor. ... Denna den andra freden I Versailles har av oss köpts för dyrt för att vi enstämmigt besluta att begagna oss av alla till buds stående medel för att ernå alla de berättigade gottgörelser som tillkommer oss.
Som garanti för skadeståndsskyldighetens fullgörande krävde de allierade vidare av Tyskland pantförskrivande in blanco av alla rikets tillgångar ... förbehöll sig rätten till snart sagt vilka godtyckliga våldsåtgärder som helst, därest Tyskland enligt de segrande makternas mening framdeles underlät att uppfylla sina skadeståndsförpliktelser. Dessa fordringar var i sin helhet så oerhörda, att man på många ställen inom de allierades led, när resultatet var färdigt tvivlade på att någon regering även i det utsvultna, förtvivlade och sönderslitna samhälle som Tyskland på våren 1919 utgjorde, skulle visa sig villig att underteckna en dylik fred...
|