De japanska styrkorna på Iwo Jima leddes av generalen Tadamichi Kuribayashi som hade drygt 22 000 man till sitt förfogande.
Generalen visste att Japan skulle förlora Iwo Jima och kriget. Under 1930-talet arbetade han i USA och därför visste att Japan inte skulle kunna mäta sig ekonomiskt med USA. En gång sa han ”Detta krig kommer att avgöras av industriell styrka.” Försvarsledningen klargjorde dock för generalen att ett misslyckande skulle innebära att han aldrig skulle få återvända till Japan.
Ön var som en enorm fästning
Tidigare var det vanligt att japanerna lade allt sitt försvar på öars stränder, men för att undgå det amerikanska fartygsartilleriet valde general Kuribayashi en annan strategi.
På öns södra ände där berget Suribachi låg lät han utvidga 1 500 naturliga grottor så att de bildade ett system förbundet med 26 kilometer tunnlar, med Kuribayashis befälsbunker i mitten, 23 meter under marken.
Japanerna hade placerat kanonerna så att de kunde rullas ut ur grottorna för att ge eld och sedan rullas tillbaka när amerikanerna besvarade elden. Därmed blev ön en enorm fästning.
USA hade dålig information om hur många japanska soldater det fanns på Iwo Jima. Generalmajor Harry Schmidt som förde befäl över marinkårssoldaterna på land ansåg att Iwo Jima borde kunna erövras efter tio dagars hårda strider. Men striderna skulle pågå i fem långa veckor.
Inledningen av slaget om Iwo Jima
Det amerikanska angreppet med marinkårssoldater inleddes tidigt på morgonen den 19 februari 1945 med omfattande bombanfall från 450 fartyg som låg utanför Iwo Jima.
Fartygen hade med sig 100 000 man varav 70 000 var marinsoldater. En japansk soldat som skickades ut för att inspektera kusten återvände djupt imponerad och beskrev att ”man kan knappast se havet för alla fartyg”.
Den tunga artillerielden hade dock ingen större effekt på de japanska befästningsverken, trots att granatregnet var massivare än bombandet vid landstigningen i Normandie under D-dagen.
När den första anfallsvågen klev iland på Iwo Jima möttes amerikanerna av total tystnad under 20 minuter, vilket fick dem att tro att bombanfallen hade utplånat de flesta försvararna. Men när de strax därefter avancerade möttes de av en mycket kraftig eld. Därför blev landstigningen extremt blodig.
Japanerna använde sig bland annat av granatgevär som skapade panik bland amerikanerna eftersom granaterna fick soldater att bokstavligt explodera.
Det japanska motståndet chockade amerikanerna. Kuribayashi hade instruerat sina soldater att döda tio amerikaner innan de offrade sig för sin kejsare.
Amerikanerna upptäckte att vulkansanden inte dög att gräva skyttegravar i eftersom de hela tiden fylldes igen då sanden rann tillbaka av sig självt. Soldaterna fick söka skydd i granatkratrar.
Vid dagens slut hade 30 000 marinsoldater tagit sig iland på Iwo Jima, men man hade förlorat tusentals i döda och sårade.
Den första natten tvingades de amerikanska soldaterna övernatta på Iwo Jimas stränder och var då rädda för banzaiattacker som japanerna hade använt sig under de andra striderna på öarna i Stilla havet. Banzaiattacker innebar att japanska soldater plötsligt kom springande med sina svärd i självmordsattacker. För att slippa dessa attacker skickade amerikanerna med några minuters mellanrum upp lysraketer under hela natten.
Målet för USA hade varit att ta halva ön på en dag, men de hade bara lyckats avancera 800 meter. Den amerikanske korpralen Jerry Copeland tillbringade sin första natt i en granatgrop tillsammans med två amerikanska lik och fyra döda japaner. Han bad oavbrutet: ”Gud, om du skonar mitt liv ska jag gå till kyrkan varenda söndag under återstoden av mitt liv och inte missa en endaste gång.” Senare sa han ”Det var min första stund tillsammans med Gud”.
Hårda strider kring berget Suribachi
Efter fem dagars hårda strider lyckades de amerikanska marinkårssoldaterna skära av berget Suribachi från resten av ön. De hade dock problem att använda sina handeldvapen när de attackerade de japanska bunkrarna och fick lita till eldkastare och granater för att rensa tunnlarna. I ett område som var 915 meter brett och 200 meter djupt fanns 800 bunkrar fyllda med stridsberedda japaner.
När de hårda striderna om berget Suribachi var över hade det gått 18 dagar sedan striderna inleddes. Därefter kunde amerikanerna avancera mot den norra delen av ön.
Japanska kamikazeattacker
På morgonen den 21 februari 1945 lyfte nio jaktplan, sex torpedbombare och tio bombplan från det japanska fastlandet för att angripa amerikanerna vid Iwo Jima. Fyra av planen fick motorproblem och tvingades återvända till Japan. Ett av de japanska planen utförde en lyckad kamikazeattack och kraschade mot hangarfartyget Bismarck Sea som sjönk av skadorna. 36 amerikanska flygplan brann upp och 6 störtade senare när de försökte ta sig i säkerhet.
Tre japanska plan störtade mot hangarfartyget USS Saratoga som tvingades återvända till Pearl Harbor för reparationer.
Ytterligare fyra amerikanska fartyg skadades svårt.
Vid attacken dog 350 amerikaner och 250 sårades. Av de 25 japanska planen återvände endast 3.
Striderna avslutas
Natten mellan den 25 och 26 mars genomförde japanerna på ön ett sista självmordsanfall och på morgonen täcktes marken av 300 döda japaner.
Befälhavaren Kuribayashis kropp återfanns aldrig, men han rapporterades antingen ha begått självmord eller blivit dödad när han ledde en sista desperat attack.
Några dagar efter att japanerna hade besegrats på Iwo Jima landsteg amerikanska soldater på ön Okinawa, ännu ett steg närmare de japanska huvudöarna.
Stora förluster
När striderna började fanns det drygt 22 000 japanska soldater på Iwo Jima, och när striderna var över fanns bara 216 japaner kvar. De övriga hade stupat eller begått självmord för att slippa vanärande kapitulation och fångenskap.
USA förlorade 6 825 stupade. Det var fler än vad de allierade förlorade under D-dagen den 6 juni 1944.
LÄS MER: Andra världskriget
LÄS MER: Stillahavskriget
LÄS MER: Pearl Harbor
LÄS MER: Andra världskriget (artikelserie)
Litteratur
Antony Beevor, Andra världskriget, Historiska Media, 2012
H.P. Willmott m.fl., Andra världskriget, Bonnier Fakta, 2012
Chris Mann m.fl., De största slagen under andra världskriget, Läsförlaget, 2009
Liddell Hart, Andra världskrigets historia : 1942-1945, Natur & Kultur , 2007
FÖRFATTARE
Text: Carsten Ryytty, författare och SO-lärare