Slaveriet och triangelhandeln, del 5 : Motstånd

Både förslavade afrikaner och vita slaverimotståndare kämpade länge för slaveriets avskaffande. I Europa blev antislaverirörelsen den första fredliga massproteströrelsen i modern tid.
M

Uppror ombord ett slavskepp.

Stränga straff

Det var mycket svårt att göra motstånd som slav. Slavägarna använde många metoder för att förvandla afrikanerna till lydiga slavar. Brutalt våld och förtryck skulle göra slavarna passiva och därför misshandlades slavarna regelbundet med piskor, käppar och kedjor.

Slavar som ändå vågade göra uppror straffades hårt för att skrämma andra till tystnad. En del fick händer och fötter avhuggna. Andra hängdes eller halshöggs och deras huvuden sattes på pålar för att skrämma andra.

ANNONS

Slavägarna ville inte att slavarna skulle veta någonting om världen utanför plantagen. Därför sågs utbildning som ett hot. Om en slav lärde sig läsa och skriva skulle hon kunna läsa tidningar, flygblad och böcker och upptäcka att det fanns motstånd mot slaveriet och platser där slaveri var förbjudet.

Många gjorde uppror

Trots grymheterna gjorde många av de förslavade afrikanerna uppror eller rymde från sina ägare. Redan på överresan från Afrika försökte många revoltera. Man beräknar att många afrikaner gjorde uppror, till exempel genom att försöka ta över skeppen på omkring var tionde resa över Atlanten.

Slaverimotståndarna använde flygblad och affischer som den här för att locka människor att engagera sig mot slaveriet.

Den mest kända revolten inträffade på slavskeppet Amistad, där afrikanen Cinque ledde ett uppror där större delen av besättningen kastades överbord.

På plantagerna gjorde slavarna vad de kunde för att sabotera försina ägare, en av få möjligheter för slavarna att i tysthet protestera mot slaveriet. Det kunde till exempel handla om att sabotera jordbruksmaskiner, jobba långsamt eller låtsas vara sjuk. Det förekom också stora, organiserade revolter. Framför allt i Västindien hade både engelsmän och fransmän stora problem med att slå ner revolter och protester.

De afrikanska slavarna slogs för sin överlevnad och frihet i över 200 år innan slaveriet på allvar började ifrågasättas i Europa på 1700-talet.

ANNONS

Slaverimotståndarna i England, som kallades abolitionister, förstod hur viktigt det var att satsa på en sammanhållen kampanj med slagfärdiga budskap och slagord. Deras symbol var en bild av en knäböjande afrikansk man i kedjor och orden ”Är inte jag en människa och en broder”? Bilden användes på allt från porslin, manschettknappar, armband och banderoller och man samlade in tusentals namnunderskrifter för slaveriets avskaffande. Kvinnliga medlemmar gjorde en variant av symbolen med texten ”Är inte jag en kvinna och en syster?”.

Massprotester i Europa

Kampanjen i Europa för slaveriets avskaffande var den första fredliga massproteströrelsen i modern tid. Den mest aktiva antislaverirörelsen grundades av tolv personer 1787 i England. De första abolitionisterna, som de kallades, var män som utgick från det kristna budskapet om att alla var lika. Metoderna liknade nutida solidaritetsrörelser: man använde protestmöten, nyhetsbrev, affischer, kampanjknappar och köpbojkotter. Aktiva lokalföreningar samlade in tusentals namnunderskrifter.

Abolitionisterna berättade att vanligt folk tog avstånd från slavhandeln när de fick information om den. Men det blev en seg och långdragen kamp och de förlorade ett viktigt stöd när franska revolutionen med sin paroll ”Broderskap, frihet och jämlikhet”, slogs ned 1799

Från första mötet tog det 20 år innan slavhandeln förbjöds 1807 och ytterligare 27 år tills själva slaveriet förbjöds 1834 i alla brittiska kolonier. En av de ledande i kampen mot slaveriet var Elizabeth Heyrick, som organiserade en lyckad bojkott mot socker, som producerades med slavarbete.

Den underjordiska järnvägen

En slav som försökte rymma och infångades bestraffades mycket hårt, ibland även med döden. I USA startade svarta och vita amerikaner tillsammans en hemlig rörelse för att hjälpa slavar att fly från sydstaternas slaveri. Den kallades den underjordiska järnvägen och var ett nätverk av modiga människor som ställde upp med mat och gömställen för slavar på rymmen. Den mest berömda av dem hette Harriet Tubman. Hon var själv en före detta slav som rymt. Under tio år hjälpte hon över 300 slavar att fly, trots att hon själv var efterlyst och jagad. Hon sa ”Mitt tåg har aldrig spårat ur och jag har aldrig förlorat en passagerare.”

ANNONS

Det stora slavupproret

Ett av historiens mest kända slavuppror började den 23 augusti 1791 på ön Santo Domingo, i dagens Haiti. Ledare var en före detta slav, som tog namnet Toussaint Louverture.

Louverture tillfångades av Napoleons trupper 1802 och fördes till Europa men varnade: ”Ni har dödat bara stammen till de svartas frihetsträd, men det växer upp igen med sina talrika djupa rötter”.

FN har utnämnt den 23 augusti till internationell dag till minnet av slavhandeln och dess avskaffande.
 

Uppgifter och frågor

Frågor till texten:

  1. Vilka metoder användes av slavägarna för att undertrycka och göra afrikanerna till lydiga slavar? Hur straffades de som gjorde motstånd?
     
  2. Ge exempel på hur slavarna kunde organisera sig och göra uppror.
     
  3. Vilka strategier använde slaverimotståndarna i England för att påverka den offentliga opinionen?
     
  4. Beskriv den underjordiska järnvägen i USA och Harriet Tubmans roll.
     

 

Text: Delegationen för mänskliga rättigheter i Sverige

Materialet har tidigare varit en del av skolmaterialet ”Slaveri då och nu – Rätten till frihet” som getts ut av Delegationen för mänskliga rättigheter i Sverige i samband med ett informationsprojekt om Sveriges roll i det transatlantiska slaveriet och om nutida slaveri. Bakgrunden är att regeringen i juli 2007 beslutade att delegationen tillsammans med organisationer som arbetar för mänskliga rättigheter och mot rasism och diskriminering skulle genomföra kommunikations- och kunskapshöjande aktiviteter till minne av att det är 200 år sedan den transatlantiska slavhandeln avskaffades.
 

Läs mer om

Senast uppdaterad: 12 november 2023
Publicerad: 3 augusti 2013

ANNONS

ANNONS

Liknande filmer och poddradio

Liknande artiklar

S
Cheyennekrigare

Little Wolfs krigare i elden - Cheyennefolkets marsch genom historien

Tommy Eriksson är en populärhistorisk författare och specialist på Nordamerikas urfolk. Han...

L
Slavskepp

Ombord på slavskeppet Sweriges Wapen

År 1795 köpte några svenska handelsmän ett holländskt slavskepp. Allt fler länder hade dragits in i...

M
MLK i talarstolen

Svart kamp i sydstaterna

De svartas kamp för jämlikhet i USA, särskilt i sydstaterna, ledde under andra hälften av 1900-...

Samarbete

Den transatlantiska slavhandeln är en del av vår svenska historia

Det handlar om makt, våld och rasism. Det nya undervisningsmaterialet Sverige, slavhandeln och...

M

Atombomben över Nagasaki skulle tvinga Japan att kapitulera

Människan har skapat vapen så fruktansvärda att de kan döda allt liv på jorden. Kärnvapen är den...

M

Jeans - en framgångsrik historia

Jeansmodet överskrider kön, ålder och klass. Byxorna har en tidlös design och har numera blivit en...

ANNONS

Ämneskategorier

Hi

Slaveri och triangelhandel

Slavhandeln (1600-1800) över Atlanten mellan Europa, Afrika och Amerika (triangelhandeln) berövade miljontals människor...

Hi
Karta

USA:s historia

Få en helhetsbild av USA:s historia eller fördjupa dig i viktiga händelser och särdrag som utmärker vissa perioder i...

Relaterade taggar

Hi
slav

Slaveri

Slaveri innebär att en människa görs till en annan människas egendom. Slaveri har förekommit i hela...

Liknande Podcasts

SO-rummet podcast icon
M

Kubakrisen

av: Julia, Kristoffer och Mattias
2017-01-24

Mattias, Kristoffer och Julia pratar om Kubakrisen - det närmaste världen har varit ett kärnvapenkrig, enligt många historiker.

+ Lyssna

SO-rummet podcast icon
M

Koreakriget

av: Julia, Kristoffer och Mattias
2016-10-04

Julia, Mattias och Kristoffer pratar om ett av de första krigen under kalla kriget - Koreakriget.

+ Lyssna

SO-rummet podcast icon
M

Presidentvalet i USA

av: Julia, Kristoffer och Mattias
2016-04-20

Julia, Mattias och Kristioffer reder ut hur presidenten i USA väljs.

+ Lyssna

SO-rummet podcast icon
M

Vad var kalla kriget?

av: Julia, Kristoffer och Mattias
2016-04-06

Kristoffer, Julia och Mattias tar sig an kalla kriget. Vad var det för något? När började och när slutade det? Och fanns det andra saker än väpnade konflikter som var viktiga?

+ Lyssna

SO-rummet podcast icon
M

USA:s politiska system

av: Julia, Kristoffer och Mattias
2016-03-16

USA är ett land vars politiska system skiljer sig mycket från t.ex. det svenska. Mattias, Julia och Kristoffer reder ut vad som är vad.

+ Lyssna