Vad kan arkeologin berätta?
Kan vi se spår efter yrken utifrån det arkeologiska materialet?
I tänkeböckerna omnämns yrken och sysselsättningar som skeppare, slaktare, skomakare, bokbindare, timmerman, handelsman, borgmästare, guldsmed, soldat, ölbryggerska, länsherre, präst och tjuv. Men vad finns kvar av yrket i det arkeologiska materialet? Innebär yrket att något tillverkas och i så fall vad? Vad för slags avfall blir kvar och vilka verktyg använde man? I vissa fall kan vi få ledtrådar om en persons yrke genom att studera arbetsskador som visar sig på personens skelett.
Ett slitsamt liv
I Nya Lödöse fanns det en mängd yrken som krävde olika former av fysisk aktivitet. Hårt arbete satte spår i skelettet. Vi kan sällan säga med säkerhet att en individ har haft ett visst yrke genom att bara undersöka personens skelett men vi får indikationer på vad för typ av liv en människa har levt. Bland de äldre vuxna skeletten från Nya Lödöse kyrkogård var förslitningsskador som artros mycket vanligt. En annan förslitningsskada är os acromiale som en vuxen man led av. Om ett os acromiale inte har växt samman normalt måste skadan ha skett när personen var ung, kanske som en följd av tungt kroppsarbete. Den här individen hade också andra spår i skelettet som artros och benpålagringar på flertalet ben, vilket visar att mannen levt ett slitsamt liv.
Inom den kristna traditionen är det ovanligt att begrava någon med gravgåvor. Seden har sin grund i att alla är lika inför Gud. I materialet från Nya Lödöse kyrkogård finns vissa undantag och i en grav fanns ganska speciella gåvor. Individen hade fått med sig kalk och paten, det vill säga nattvardskärl. Nattvardskärl används för förvaring, presentation och servering av oblaten (brödet) och vinet vid nattvarden. Under medeltiden i Europa fick präster ibland med just sådana enklare kopior av nattvardskärl av vax i graven. Föremålen ger en ledtråd om att personen i Nya Lödöse-graven kan ha varit präst. Prästens roll var, i likhet med idag, inte bara att predika Guds ord. I Nya Lödöse såg prästen till de fattiga och såg till att kyrkans lagar följdes.
Föremål som vittnar om olika yrken i staden
I Nya Lödöse arbetade många hantverkare. Vi har funnit spår av tillverkning och ibland även verktygen som användes i arbetet. Eftersom verktygen var viktiga ägodelar användes de tills de var obrukbara. En del såldes och när nylöseborna förflyttades till Göteborg 1624 tog hantverkarna med sina verktyg. Spår av tillverkning visar sig i form av slaggrester, keramikskärvor, slaktade djurben, fiskenät och läder. Vissa spår är svåra att se, och då hämtar vi information från mikroskopisk analys av jordprover där fröer, mindre ben och pollen upptäcks.
Från föremål och jordprover känner vi till de här yrkena i Nya Lödöse: krögare (föremålet ölhane är ledtråden), sömmerska (nål och fingerborg), smed (gjutform och slaggrester), handelsmän (blyplomber), repslagare eller skeppsbyggare (rep), slaktare (spåren av slakt finns kvar på djurbenen som kastats), timmerman (yxa), skomakare (läder) ölbryggerska (jordprov med fröer av växten pors som användes vid öltillverkning).