Men krigshotet upplevdes samtidigt inte mer påträngande än hotet om arbetslöshet och social utslagning. Även om Chamberlain hade stöd i de mer välbärgade leden, möttes han av fientlighet från delar av landets arbetarklass. Antalet arbetslösa var vid krigsutbrottet 1939 över en miljon. Det brittiska folket upplevde en stor osäkerhet om såväl kriget som den sociala situationen.
Snart stod det dock klart att Hitler inte ville nöja sig med Tjeckien. Nu stod Polen på tur. Världskriget kunde inte undvikas. Krigsutbrottet mottogs med uppgivenhet av britterna. För många hade osäkerheten varit olidlig. Den fruktansvärda väntan var över. En kvinna skrev att hon kände sig samtidigt både sjuk och lättad.
Neville Chamberlain
Många medelklassbritter kände igen sig själva i honom. Han var som den ordinarie britten, inte briljant men kompetent. Hans äktenskap var stabilt som det skulle vara i en engelsk medelklassfamilj på 1930-talet. Varje dag bar han samma kritstrecksrandiga kostym och det vare sig han promenerade med sin fru i Hyde Park eller tvingades träffa Hitler i München. Det var så medelklassbritten också ständigt gick klädd.
|
Winston Churchill tar över
Tyskarna tog Danmark, Norge och trängde segrande fram i Nederländerna, Belgien och Frankrike. Den försiktige Neville Chamberlain efterträddes som brittisk premiärminister av den energiske krigsledaren Winston Churchill. I sitt tal till underhuset sa Churchill: " Jag har ingenting annat att bjuda än blod, möda, tårar och svett".
Churchill bildade en samlingsregering där tories, labour, liberaler och fackföreningsfolk ingick. (Se rutan längre ner för mer fakta om Churchill.)
Evakueringen från Dunkerque
Tyskarna hade i rasande fart störtat genom Belgien. De närmade sig den franska Kanalkusten. Hela den brittiska expeditionskåren i Frankrike tillsammans med åtskilliga fransmän, polacker och belgier satt fast i en fälla. Från alla sidor tryckte tyskarna på mot staden Dunkerque. En sjöman på de brittiska undsättningsfartyg såg stora, svarta skuggor på den vita stranden, när de närmade sig Frankrikes kust. De svarta fläckarna visade sig vara väldiga skaror av soldater. De stod där och väntade på att bli evakuerade.
Soldaterna i de främsta leden stod upp till axlarna i vattnet. Sedan de stuvats in i båtarna kom de bakre leden fram och väntade på sin tur.
Under nio dagar gick en improviserad flotta i skytteltrafik över kanalen. Räddningsflottan bestod av en mycket konstig armada. Förutom Royal Navy deltog i räddningsaktionen privata yachter, franska fiskebåtar, holländska skutor, handelsfartyg, bilfärjor, passagerarbåtar, hjulångare, småbåtar med namn som Peggy IV, Folkestone Belle, Boy Billy, Ethel Maud, Lady Haig, Mary Jane. Cockneytalande bilchaufförer blandades med hamnarbetare från Londons dockor, citymän i plommonstop, läkare, scouter. Alla hjälpte till med evakueringen.
Mrs Miniver - filmens handling i korthet
På den engelska landsbygden lever en familj, där sonen är stridsflygare. Sonen träffar under en blomstertävling (typiskt engelskt) en flicka som han blir förtjust i. Men den 1 september 1939 bryter andra världskriget ut. Man hör Chamberlains tal i radio: "I'm speaking to you from 10 Downing street ..." och så förklarar han att krig råder mellan Storbritannien och Tyskland. De unga tu förlovar sig. Så kommer Dunkerque. Sonen ger sig i väg i en liten båt tillsammans med många andra för att hjälpa till med evakueringen av de brittiska trupperna. Han återvänder skäggig och illa medfaren. De gifter sig och den unge mannen återvänder till kriget. Han körs till sin bas av hustrun. På väg därifrån blir hennes bil beskjuten av ett tyskt flygplan och hon dödas. Hela samhället med kyrkan förvandlas också till ruiner av tyska bombare. Begravningen sker bland kyrkoruinerna. I skyn ser man RAF-planen.
Litteratur:
Winston Churchill, Steg för steg, Aktiebolaget Skoglunds Bokförlag, 1939
Winston Churchill, Historia 4, De stora demokratierna, Skoglunds Bokförlag, 1959
Winston Churchill, Andra världskriget Minnen: Stormmolnen hopas, Skoglunds Bokförlag, 1950
Len Deighton, Battle of Britain, London, 1980
Len Deighton, Jaktpiloterna: slaget om Storbritannien, Stockholm, 1980
Eric Taylor, Women who went to war 1938-46, London, 1988
Text: Jan-Gunnar Rosenblad och Gundel Söderholm, författare