Nedärvd etik och människors levnadssätt löper som en röd tråd genom de stora samhällsförändringarna i Kina. Etiken är också viktig för de kinesiska ledarna. Det är den konfucianska etiken som förvaltas.
Konfucius födelsestad Qufu är en ort dit människor vallfärdar. Det är idag en stor turistort som byggts upp med statliga pengar.
De kinesiska ledarna hoppas att konfucianska moralregler och traditionellt levnadssätt ska stå för stabiliteten i förändringens värld. Ett starkt moraliskt patos hos folket anses vara en förutsättning för politisk utveckling. Det gäller inte minst etiska regler om lojalitet mot överheten samt känslan för och banden med familjen.
Kinabesökare med skilda värderingar har berättat otaliga exempel på kinesernas känsla för medmänniskor, kamrater och kollektiv. Kinesernas känsla för medmänniskor och "kamrater" har förts vidare genom en lång religiös tradition.
Japan - lojalitet och vördnad för överheten
Det japanska samhället utgör idag en blandning av starkt traditionsbunden livsstil och ett USA-influerat levnadssätt. Den traditionsbundna livsstilen karaktäriseras av en stark känsla av gemenskap med släkt och samhälle. Familjens och samhällets heder och ära är viktig.
De krav som det gemensamma - samhället - ställer är grunden för moralen. De religiösa och moraliska plikterna kan sammanfattas så: "Följ kejsarens påbud och ditt av naturen goda hjärtas ingivelser". Japanernas nationalistiska patos är omvittnat. Genom tiderna har slagordet eller formeln "Leve Storjapan!" ofta utropats.
I Japan finns ett mycket gammalt krigar- och riddarideal, kallat bushido. Detta ideal har framförallt sitt ursprung i konfucianismens etik. Mod, självbehärskning, tapperhet, dödsförakt, rättskaffenhet, heder och lojalitet präglar detta krigarideal, som har haft stort inflytande på japansk livsstil. Lojaliteten och vördnaden för överheten är för övrigt ett kännemärke inte bara för krigarna utan för japaner i allmänhet.
Shintoism
Ordet shinto är egentligen kinesiskt, shen-tao, och betyder "gudarnas väg". Shintoismen är en inhemsk japansk religion som var dominerande fram till 600-talet e.Kr, då buddhismen tog överhanden. I slutet av 1800-talet blev den officiell religion, "nationalshinto", och befäste därigenom kejsarens makt. Efter Japans nederlag i andra världskriget avskaffades nationalshinto.
En mängd gudar dyrkas enligt shinto. Allt kan vara gudomligt - personliga gudar, naturkrafter och en mängd föremål i naturen. Detta har bland annat tagit sig uttryck i en vördnad och en bävan inför naturen i japanskt tänkande.
Enligt shintoismens mytologi har två urgudar, en manlig och en kvinnlig, fött både de japanska öarna och en mängd gudomligheter. Bland dessa är Amaterasu, solgudinnan, den viktigaste. Amaterasus tempel i Isé är Japans största tempel.
Shintokulten är mycket enkel och består av bugningar, handklappningar och bön. Kulten sker i templen, i hemmen och naturen.