Men på 1980-talet började många ändra sig. De sa att EU kommer att bli allt mäktigare. Länder utanför EU skulle också påverkas av EU:s regler. Därför var det bättre att vara med i EU, tyckte de. Då skulle Sverige få bestämma lite i alla fall.
Andra sa att Sverige skulle bli säkrare i EU. När många länder samarbetade skulle risken för krig bli mindre. Dessutom samarbetade Sverige redan så mycket med EU att skillnaden inte skulle bli så stor, tyckte de.
Men mest pratade folk om pengar. Det började gå sämre för Sveriges ekonomi. De sa att Sverige skulle tjäna pengar på EU. Svenska företag skulle få lättare att sälja sina varor till länderna i EU.
En del politiker fortsatte att varna för att demokratin skulle bli sämre. De sa att det var fel om politiker från andra länder skulle bestämma över svenskarna. Politikerna ville inte bestämma om EU själva.
Om Sverige gick med i EU skulle det bli en av de största förändringarna i Sveriges historia. Därför ville politikerna fråga vad folket tyckte.
År 1994 röstade svenskarna om EU. Frågan i folkomröstningen var enkel: Ska Sverige vara med i EU?
Över 80 procent av alla som fick rösta gjorde det. Det är ovanligt många för att vara en folkomröstning. Flest människor röstade ja, 52 procent. 47 procent röstade nej.
Partierna i riksdagen hade lovat att det skulle bli som flest människor ville. Så Sverige blev medlem i EU. Politikerna lyssnade på folket.
Den 1 januari 1995 blev Sverige medlem i Europeiska unionen.
Varje dag kan du märka att Sverige är med i EU
EU bestämmer både stora och små saker. Det kan du märka på massor av sätt i din vardag.
Mer än hälften av allt som kommuner och regioner bestämmer beror på lagar och regler från EU. När du går in i en affär får där bara säljas saker som EU har godkänt. På leksaker, apparater, cykelhjälmar och många andra produkter ska du kunna se märket CE. Det visar att sakerna är godkända av EU. Apparater utan EU:s märke får inte säljas.
EU har regler för mycket annat också, som för frukt, grönsaker och annan mat. Och för lekplatser. Många lekplatser byggdes om för att bli säkrare när Sverige blev en del av EU. Det finns regler även för badplatser där många badar på sommaren. Besökarna har rätt att få veta hur rent vattnet är.
Att vi är med i EU märks också när vi reser. Titta på ditt pass, körkort eller id-kort. På passet står det Europeiska unionen och på id-kort och körkort finns EU:s flagga.
Du som bor i ett land i EU kan välja att gå på universitet och högskola i ett annat land i EU. Det är gratis i flera länder. I en del länder måste du betala. Men det är ofta billigt och du betalar lika mycket som de som bor i landet.
EU har också gjort det billigare att ringa inom EU. Och det är EU som bestämt att du måste godkänna reglerna om GDPR när du går in på en sajt på internet. Det är för att skydda dig som besökare på sajten.
EU har regler för större saker också - som miljö, klimatet, brott, företag och människor på flykt.
Länderna måste följa EU:s lagar även om de inte gillar dem.