Andra världskrigets förbisedda dödsoffer
Bortskuffade ur historien är däremot hundratals miljoner människor i Afrika, Asien, Latinamerika och Oceanien. De förtryckta och koloniserade människorna på de här kontinenterna kan, som tidigare exemplifierats, sägas vara de verkliga förlorarna i kriget i form av stupade soldater, ännu fler civila offer, samt följdverkningar långt in på efterkrigstiden, som massakrer, massvält och ökad fattigdom.
Försöker man skapa sig en uppfattning av antalet dödsoffer under själva kriget, antingen stridande eller civila, så torde - enligt engelska Wikipedias uppgifter - befolkningarna enbart i Asien svara för minst 30 miljoner. I runda tal leder Kina den sorgliga statistiken med kanske 22 miljoner som dog i strid eller av svält och sjukdomar. I Nederländska Indien beräknas 4 miljoner civila ha dött av svält eller sjukdomar, i Indien omkring 2 miljoner, i vardera Vietnam och Filippinerna en miljon, i Burma en kvarts miljon, i Korea omkring 400 000 och i Malaya 100 000.
Afrika är svårt att få fram statistik om, i Etiopien räknar man med 100 000. Stridande afrikaner i övrigt ingick i de vitas arméer och deras dödstal är därför svåra att beräkna. Därtill kommer de latinamerikaner söm dog till sjöss, till lands och i luften. Till slut har vi alla slav- och tvångsarbetare i Afrika, Asien, Oceanien och Sydamerika som miste livet i sitt jobb.
Som alltid i sådana här sammanhang är siffrorna högst ungefärliga. De ger dock en bild av hur högt dödstalet var jämfört med det totala antalet döda i andra världskriget, som ligger någonstans 60-85 miljoner. Där svarar således den tredje världen för ungefär hälften.
Mer förekommande dödstal i historieskrivningen
Dessa siffror kan jämföras med krigförande länder som Tyskland, där det totala dödstalet ligger på minst 7 miljoner, att jämföra med Japans 2,6 miljoner. Sovjetunionens totala dödstal ligger på minst 20 miljoner och Polens på minst 5,6 miljoner. Storbritannien och USA svarar för påfallande låga siffror, omkring 450 000 respektive 420 000, mest i strid.
Frankrike hade 550 000 dödsoffer, Italien 455 000. Om vi ser på övriga europeiska länder som var involverade i kriget är de högsta dödstalen försiktigt räknat dessa: Jugoslavien drygt en miljon, Rumänien 800 000, Ungern 580 000 och Grekland 320 000.
Sammanräknat dog cirka 17 miljoner européer i andra världskriget om man räknar bort det delvis europeiska Sovjetunionen. Deprimerande siffror, men inte så höga som i utomeuropeiska områden och länder, framförallt i Syd- och Sydostasien.