Officersfesten
Drottningen, Marie Antoinette, försökte förmå kungen att ta hjälp av utländska trupper och återinföra den gamla ordningen. Hovet inbjöd de rojalistiska officerarna till en lysande fest. De var kungens och drottningens män och avskydde revolutionen. Man drack kungens skål under stormande jubel. Förslag att dricka nationens skål tystades ner. Nationens symbol, den trefärgade kokarden, kastades på golvet. Man trampade på den och utslungade hånande ord mot nationen och folket. Kungens symbol, den vita kokarden, överlämnades däremot till officerarna av hovets vackra damer.
Rykten om denna fest nådde Parisbefolkningen inom några timmar och man fruktade kungens återkomst i spetsen för utländska trupper.
Kvinnotåget till Versailles
En tidig oktobermorgon samlades en massa kvinnor utanför Hôtel de Ville i Paris. De hade föresatt sig att hämta kungafamiljen från Versailles och föra dem till huvudstaden. Framförallt var där mångleskor (försäljerskor) från hallarna, fiskartorgmadammer, sillgummor, tvätterskor och syflickor. De var frispråkiga och kvicktänkta kvinnor. De flesta av dem var fattiga, magra och utsvultna.
En förtrupp utgjordes av unga, vitklädda kvinnor, som skulle bli omöjliga för de franska soldaterna att motstå. Överallt där kvinnotåget drog fram tvingades nya kvinnor att ansluta sig till tåget. De som vägrade hotades med att få håret avklippt.
Anledningen till "kvinnotåget" var att folket ville få bättre kontroll över Ludvig XVI. Därför tvingades kungen och hans familj att flytta från Versailles till Tuilerierna inne i Paris. Kungen blev nu i realiteten parisarnas fånge.
Edsvägrande präster
Det bestämdes att alla biskopar och präster, innan de tillträdde sina ämbeten, under ed måste lova att understödja den nya författningen. Man kan säga att kyrkan därigenom blev en nationell fransk kyrka. Prästerna skulle inte längre vara skyldiga att lyda påven i Rom.
I städerna var folket hängivna revolutionen och de gillade nyordningen. Men ute på landsbygden väckte den nya kyrkolagen många upprörda känslor. Stadsbefolkning och bondebefolkning drabbade samman. Många präster vägrade att svära eden och de fick förstås stöd från påven och alltså även från en stor del av den franska befolkningen. Också kungen tog parti för de "edsvägrande" prästerna. Därigenom kom kungen och de ledande revolutionärerna i nationalförsamlingen i allt skarpare motsättning till varandra.
LÄS MER: Franska revolutionen 1789-1799
LÄS MER: Franska revolutionens orsaker
LÄS MER: Franska revolutionens följder
LÄS MER: Franska revolutionen och nationalismens uppkomst (artikelserie)
LÄS MER: Napoleontiden
PODCAST: Franska revolutionens orsaker