Karin Månsdotter - kungafrillan som blev drottning

Det är nu 400 år sedan som Karin Månsdotter - Sveriges kanske mest kända piga genom tiderna - avled. Hon föddes 1550 i en enkel familj men var vid sin död 1612 änkedrottning av Sverige. Berättelsen om Karin Månsdotters klassresa och förhållande med Erik XIV fortsätter att fascinera än idag.
M

Karin Månsdotter (1550-1612) var bara 15 år när hon uppvaktades av den 32 årige prins Erik. Bilden ger sken av att vara ett porträtt av Karin Månsdotter, men i verkligheten existerar det inget sådant. Konstnär: Eric Utterhielm (1662-1717)

 

Erik XIV älskade Karin

En av Sveriges mest märkliga regenter hette Erik XIV. Han var kung i Sverige från 1560 fram till 1568, då han avsattes i en statskupp. Det speciella med Erik XIV var dock inte att han avsattes utan att han vägrade gifta sig med en utländsk furstinna eller en svensk adelsdam, vilket annars var vanligt för prinsar. Nej, han följde sitt hjärta. Han gifte sig med en kvinna som han verkligen älskade och hon var sannerligen inte av hög börd. Hennes namn var Karin Månsdotter och hon var dotter till en fångvaktare på slottet Tre kronor. Hennes släktingar var enkla bönder och hantverkare i Uppland.

Karin Månsdotter var kungafrillan som faktiskt lyckades bli drottning av Sverige. De fick fyra barn tillsammans. Inget av barnen blev kung eller drottning.

ANNONS

Karin arbetade som piga

Första gången Erik träffade Karin var hemma hos en viss Gert Cantor i Stockholm. Han var musiker och ägde en populär krog som Erik gärna besökte. Karin Månsdotter arbetade som piga i Gert Cantors hus och hjälpte till att servera mat och dryck till kroggästerna.

Vid tiden för Eriks uppvaktning var hon knappa 15 år, han var 32 år gammal.

Prinsar skulle ha frillor

Eftersom hon varken kunde läsa eller skriva satte Erik henne i skola när hon från slutet av 1565 mer officiellt blev en av kungens frillor. Frilla var en annan term för en officiell och av hovet godkänd älskarinna. Det var ett slags föräktenskapligt förhållande som på den tiden ansågs helt ok. Det till och med uppmuntrades att prinsar skaffade sig frillor.

Karin tog hela slottet med storm

Karin Månsdotter hjälpte till i den kungliga barnkammaren på slottet. Där tog hon om hand om Virgina, ett av Eriks barn med en annan frilla, Agda Persdotter. Tack vare att Karin Månsdotter fick kalla sig Eriks frilla kunde hon beställa upp vin från slottskällaren och hämta ut kläder från klädkammaren. Man kan säga att Karin Månsdotter var den unga och snygga servitrisen, som inte bara tog kungen utan hela slottet med storm – hon blev tjejen som alla ville vara med och talade om.

Erik XIV:s äktenskap med Karin Månsdotter 1568 väckte stor skandal i Vasatidens Sverige. Erik valde att gifta sig med Karin, en kvinna av folket, inte med en svensk adelsfröken eller en kvinna från ett utländskt kungahus. Han vägrade därmed följa högadelns linje och gick efter eget förnuft och egna känslor. Målning gjord av Georg von Rosen (1843-1923).

Bröllopet var en jätteskandal

När Erik XIV och Karin Månsdotter gifte sig 1568 orsakade det stor skandal. Dels därför att kungen gifte sig med en kvinna av folket. Dels därför att barnen Sigrid (född 1566) och Gustav (född 1568) var med i ceremonin. Erik XIV var en modern man som valde att bära sin son i famnen när han gick in i kyrkan. Barnen närvarade sedan vid altaret under själva bröllopet. Han och Karin bröt därför mot vett och etikett.

Skandal väckte också det faktum att det bland gästerna i kyrkan och på middagen fanns bönder. Det var Karins släktingar. Dagen efter bröllopet kröntes Karin Månsdotter till svensk drottning.

ANNONS

Erik XIV hade flera frillor innan han träffade Karin: Agda Persdotter, Anna Larsdotter, Karin Jakobsdotter, Karin Pedersdotter, Ingrid och Britta. Men det var bara Karin Månsdotter som han gifte sig med.

Erik XIV (1533-1577) var äldste sonen till Gustav Vasa och Sveriges kung mellan 1560-1568. Åren som regent slet hårt på Erik XIX:s mentala hälsa och resulterade slutligen i att hans halvbror, som senare tog kunganamnet Johan III, utförde en statskupp och lät spärra in honom.

Seden med frillor

Erik XIV var inte ensam bland prinsarna och hertigarna att ha frillor. Hans halvbröder Johan och Magnus hade också frillor. Frillorna var unga tjejer, i de flesta av fallen omyndiga. Som regel var de mellan 15 och 18 år gamla. Männen själva var i sen tjugoårsålder eller tidig trettioårsålder. Frillornas sociala bakgrund var enkel. De kom från samhällets lägre och mellanskikt.

Männens strategi var att när de väl funnit en brud att ingå äktenskap med fick frillorna snällt packa ihop sina kistor och lämna det kungliga slottet. Det ansågs hedervärt att göra så, att se till att frillorna lämnade huset innan bruden anlände. Den sexuella relationen var därmed avslutad.

De barn Erik och hans halvbröder fick med sina frillor såg man till att ta hand om. Med Agda fick Erik två barn, båda döttrar. Han såg till att gifta bort Agda med en adelsman vid namn Joakim Fleming. Det var en vanlig metod att kompensera kvinnorna för att de burit och fött barn. I just Agdas fall var Erik missnöjd med hur hon uppfostrade de kungliga illegitima barnen och tvångsomhändertog därför flickorna. Han satte dem att uppfostras först hos prinsessan Cecilia, hans syster, sedan hos prinsessan Elisabet. På sätt och vis kan man därför säga att Erik XIV var pappan som förälskade sig i barnflickan till sin dotter, för det var som kammarjungfru åt Elisabet som Karin Månsdotter på allvar inledde sin romans med Erik.

Karin fraktades till Finland någon gång efter nyåret 1573 och återsåg aldrig Erik efter det.  Hon levde på Liuksiala kungsgård ända fram till sin död 1612, hon var då 62 år gammal. Karin Månsdotter är begraven i Åbo domkyrka.

ANNONS

Visste du att:

  • Erik XIV under fångenskapen tecknade (med en sotsticka) sin kära hustru Karin ur minnet, hon framställs med krona på huvudet och drottningkläder?
     
  • Erik och Karin faktiskt gifte sig två gånger: en gång i hemlighet (i juli 1567) och en gång officiellt (4 juli 1568)?
     
  • deras äldsta son, Gustav, dog i elände och fattigdom i Ryssland år 1607, dit han blivit bortlockad och utnyttjad av skrupelfria människor, som ville profitera på hans kungliga börd?
     
  • deras äldsta dotter, Sigrid, blev hovdam hos sin kusin Johan III:s dotter Anna och giftes bort med en finsk adelsman?
     
  • i slutet av 1580-talet träffades tre svenska drottningar på det kungliga slottet Tre Kronor: Katarina Jagellonica (Johan III:s maka), Katarina Stenbock (änka efter Gustav Vasa) och Karin Månsdotter?
     

Uppgifter och frågor

Frågor till texten:

  1. Hur kunde Karin Månsdotter, dotter till en fångvaktare, bli drottning av Sverige?
     
  2. Varför ansågs bröllopet vara en jätteskandal?   

Ta reda på:

  1. Ge exempel på hur kungliga äktenskap vanligtvis använts som politiska verktyg genom vår historia.
     
  2. Undersök hur vanligt det var med frillor och utomäktenskapliga förhållanden inom kungahus i Europa under 1500-talet.
     

 

Litteratur:
Gustaf Ahlqvist, Karin Månsdotter: en monografi, Central-tryckeriet, 1874
Pia Gadd, Frillor, fruar och herrar: en okänd kvinnohistoria, Fischer & Co., 2009
Bo Eriksson & Dick Harrison, Sveriges historia: 1350–1600, Norstedt 2010
Ingvar Andersson, Erik XIV: en biografi, Wahlström & Widstrand, 1963
 

Bo Eriksson

Text: Bo Eriksson, fil dr. i historia, författare och forskare vid Stockholms universitet
Webbplats: http://tidsresan.nu/historievarlden/


Några bokförlags presentation av författaren:

Senast uppdaterad: 13 november 2023
Publicerad: 1 oktober 2012

ANNONS

ANNONS

Liknande filmer och poddradio

Liknande artiklar

M
Kvinna med bunden fot

Fotbindning - en smärtsam tusenårig kinesisk tradition

Fotbindning blev en kinesisk tradition från och med slutet av 900-talet. Seden sägs härstamma från...

M
Porträtt

Margherita och Francesco Datinis kärleksbrev : Kärlek och sorg i 1300-talets Italien

Francesco Datini och hans hustru Margherita levde ett rikt liv under senmedeltiden. Parets...

SO-rummet bok
M
Musikalbild

West Side Story

I New Yorks West Side strider två gatugäng - The Jets och The Sharks - om makt och territorium....

SO-rummet bok
M
Romeo och Julia

Romeo och Julia

Sägnen om Romeo och Julia är troligen världens mest kända berättelse om kärlek. Historien hör hemma...

SO-rummet bok
M
Krigare

Hatkärlek

På 1100-talets Island levde Gunnar, en stor och stark hjälte som var oöverträffad i vapenhantering...

SO-rummet bok
M
Kärlekspar

Tristan och Isolde

Det har snart gått tusen år sedan sagan om Tristan och Isolde berättades för första gången. Den har...

ANNONS

Ämneskategorier

Hi

Vasatidens Sverige

Vasatiden (1521-1611), då Sverige styrdes av Gustav Vasa och hans söner. Tiden mellan Gustav Vasas maktövertagande 1521...

Hi

Kända personer 1500-1776

Historia om några av den nya tidens mest kända personer och deras levnadsöden.

Hi

Kvinnohistoria och genushistoria

Kvinnohistoria handlar främst om kvinnors villkor och betydelse i historiska skeenden, med syfte att sätta in kvinnor i...

Hi

Historia om relationer, kärlek och sex

Historiens människor har ofta haft en annan syn på sexualitet och relationer än vad vi som svenskar har idag. Men...

Relaterade taggar

Hi
Jeanne d'Arc

Berömda kvinnor

Vår historia är full av kvinnors och mäns levnadsöden. Men männen har i alla tider givits förtur...

Hi
Drottning

Drottningar

Det har funnits många berömda drottningar genom historien, antingen som ensamma regenter eller som...

Hi
Schackpjäser

Sociala strukturer

Med sociala strukturer menas här fördelning av olika klasser eller sociala stånd i ett samhälle....

Hi
Porträtt

Erik XIV

Erik XIV (1533-1577) var äldste sonen till Gustav Vasa och Katarina av Sachsen-Lauenburg. Erik var...

Hi
Porträtt

Karin Månsdotter

Karin Månsdotter (1550-1612) var drottning gift med Erik XIV. Hennes märkliga livsöde har länge...

Liknande Podcasts

SO-rummet podcast icon
L

Vasatiden

av: Juia, Mattias och Kristoffer
2017-04-25

Julia, Mattias och Kristoffer pratar om Vasatiden - alltså när Gustav Vasa och hans söner regerade Sverige.

+ Lyssna

SO-rummet podcast icon
M

Att vara kvinna under 1800-talet

av: Julia, Kristoffer och Mattias
2017-02-08

Mattias, Julia och Kristoffer pratar om hur det var att vara kvinna under 1800-talet i Sverige.

+ Lyssna

SO-rummet podcast icon
M

Historiesyn - olika perspektiv på historia

av: Julia, Kristoffer och Mattias
2016-11-30

Julia, Mattias och Kristoffer pratar om aktör- kontra strukturperspektiv, om genusperspektiv och om postkoloniala perspektiv på historia.

+ Lyssna

SO-rummet podcast icon
L

Kvinnor på medeltiden i Sverige

av: Julia, Kristoffer och Mattias
2016-11-23

Mattias, Julia och Kristoffer pratar om hur det var att vara kvinna i medeltidens Sverige.

+ Lyssna

SO-rummet podcast icon
M

Reformationen och kyrkans splittring

av: Julia, Kristoffer och Mattias
2016-01-13

Julia, Mattias och Kristoffer berättar om händelserna bakom reformationen och vilka följderna blev. Varför ville Martin Luther förändra kyrkan? Varför gillade många kungar och furstar Martin Luthers nya idéer om kyrkans roll?

+ Lyssna