När pojken var fjorton år kom han in i Hitlerjugend. Han klädde sig i bruna byxor och på sin bruna skjorta fanns en röd armbindel med hakkors på. Han blev en stormtruppman i miniatyr. Führern hade också ordnat så att pojken fick samma avdelningsnummer som sin pappa.
Lärarkåren var av tradition konservativ och nationalistisk. Många av lärarna hade också varit öppet antisemitiska redan innan nazisterna kom till makten. Nazisterna kom att utnyttja detta. Vid det nazistiska maktövertagandet rensades de "opålitliga" lärarna ut. Samma öde drabbade också alla judiska lärare.
Hitlerjugend
Hitler hade slagit ihop många av de tidigare existerande ungdomsorganisationerna till en - Hitlerjugend. Först var medlemskap i Hitlerjugend frivillig. Men den yngling som inte anslöt sig utsattes för olika typer av påtryckningar.
Pojkarna lockades av kamratskapet i Hitlerjugend. De började i Jungvolk när de var med mellan 10-14 år. Där bjöds på parader, uniformer och högtidliga trohetseder till Führern. Pojken fick sin första dolk, han fick leka krigslekar, sjunga Horst-Wesselsången, delta i lägerliv och genomgå olika prov. Sångerna som sjöngs kring lägereldarna handlade ofta om döden i strid.
Ynglingarna skulle också lära sig lydnad och disciplin. En medlem i Hitlerjugend måste alltid framstå som en förebild och måste uppträda hövligt. På spårvagnen skulle han lämna plats åt de äldre. Han fick också göra insamlingar åt behövande.
Baldur von Schirach utnämndes till Reichsjugendführer, alltså Hitlerjugends ledare. Under hans ledarskap formades Hitlerjugend till en av nationalsocialisternas viktigaste och tillförlitligaste organisationer. Här fick den tyska ungdomen sin politiska skolning. De lärde sig att blint lyda auktoriteter. Att göra uppror var otänkbart, liksom att tänka självständigt.
Den australiensiske reportern Roberts skriver om ungdomarna i Hitlerjugend som "lydiga automater" vilka suger upp den officiella hjältedyrkan av Hitler. Målet och metoderna var enkla, säger han: "Befall och vi lyder - fanan är viktigare än döden" - det är allt.
Arbetstjänsten
Nazistregimen gjorde arbetsjänsten (Arbeitsdienst) obligatorisk från 18 års ålder för såväl manlig som kvinnlig ungdom. Arbetet för pojkar omfattade bland annat vägarbeten och nyodlingar. För flickor gällde hushållsarbete, mjölkning med mera. Dessutom ingick för både pojkar och flickor politisk skolning i nazistisk anda.
Manlig arbetstjänst
Arbetstjänstens läger för män var organiserade helt och hållet efter militära principer. Disciplinen var sträng. Pojkarna gick klädda i uniform, men istället för gevär hade de spadar. Kockan fem var det uppstigning. Därefter följde tio minuters gymnastik. Sedan kom den allmänna uppställningen och det högtidliga hissandet av hakkorsflaggan. Så marscherade man plutonsvis i väg till fälten.