Total mobilisering av landets resurser
Sverige var däremot unikt framgångsrikt i att mobilisera sina resurser: ett land med drygt två miljoner invånare lyckades ställa upp arméer som tidvis räknade över 100 000 man. Vissa viktiga förutsättningar (eller fördelar) fanns tillgängliga redan från början i form av en överlägsen militär organisation och alla nödvändiga råvaror för att utrusta härar och flottor inom rikets gränser. Men viktigast var den effektiva och vittförgrenade civila statsapparaten (under duglig ledning av bl.a. Axel Oxenstierna) utan vilken dessa ansträngningar hade varit omöjliga.
När grannmakter som Ryssland och Brandenburg/Preussen började organisera om sin förvaltning efter svenskt mönster förändrades snabbt maktförhållandena kring Östersjön.
Sveriges stormaktsambitioner reglerades av utländska intressen
En dansk historiker har träffande jämfört Östersjön under 1600-talet med Persiska viken vid 1900-talets slut. I bägge fallen handlar det om en underutvecklad del av världen, där utomstående rika länder medvetet balanserar olika regionala makter mot varandra i syfte att trygga sin försörjning av strategiska råvaror. Skeppsvirke, tjära, hampa och lin - de produkter som utgjorde basen i Östersjöhandeln - var nämligen lika viktiga för de västeuropeiska segelflottorna på 1600-talet som oljan för den västliga världens transportsystem på 1900- och 2000-talen.
Ekonomiskt var det svenska stormaktsväldet till stor del i händerna på holländska köpmän, som försåg landet med kapital och teknisk expertis och som förmedlade svenskt järn och koppar till de internationella marknaderna.
När Sverige under Karl X Gustav höll på att förverkliga "dominium maris Baltici" ingrep också holländska flottor och hindrade projektets fullbordan. Det låg inte i Nederländernas intresse att kontrollen över det viktiga området samlades hos en makt.
Ett imperium på bondefötter
Även om bönderna förhållandevis väl lyckades försvara sina intressen under stormaktstiden och i förening med borgare och präster tidvis vann kungamakten på sin sida mot adeln, ger beskrivningen av det svenska stormaktsväldet som ett imperium på bondefötter en uppfattning om vilka grupper som i slutänden svarade för kraftansträngningarna. De flesta svenskars liv under stormaktstiden berördes av det storslagna imperieprojektet.
Bilden av Sverige som ett imperium på bondefötter visar också på ihåligheten i den svenska stormaktsdrömmen. Under ytan av byråkratisk effektivitet och militär drill dolde sig just ett fattigt och underutvecklat bondeland, vars få städer Gustav II Adolf själv beskrev som "handelslösa och ruttna". Mäktiga inhemska köpmannaintressen av det slag som gjorde exempelvis det holländska imperiet lönsamt saknades.
Arvet efter stormaktstiden
För eftervärlden finns dock en del att glädjas åt i arvet efter stormaktstiden, främst genom den vitaliserande kulturimport som ägde rum. Förutom införseln av rövade konstskatter från kontinenten skedde en omfattande invandring av dugliga utlänningar: valloner, holländare, skottar och tysk-baltisk adel.
De satsningar på utbildningssystemet som staten genomförde innebar också att en internationell lärdomskultur fick fäste i landet för första gången sedan medeltiden.
Slutligen försökte den svenska aristokratin efterlikna adeln på kontinenten genom en rad pampiga slottsbyggen, som ännu imponerar.
LÄS MER: Stormaktstidens Sverige
LÄS MER: Sverige under stormaktstiden
LÄS MER: Armén och flottan under stormaktstiden
LÄS MER: De fyra stånden och riksdagen under stormaktstiden
LÄS MER: Trettioåriga krigets slut och westfaliska freden
PODCAST: Introduktion till stormaktstiden