Kriget mot Danmark
I början av 1600-talet hörde allt land på båda sidor om Öresund till Danmark. Svenska skepp var på så sätt nästan instängda i Östersjön. Danskarna kunde lätt kontrollera alla svenska fartyg som skulle ut ur Östersjön. I Helsingör fick de betala tull (avgifter) till den danska kungen.
På västkusten hade Sverige endast en smal kustremsa vid Göta älvs mynning. Där låg Älvsborgs fästning som skulle försvara den enda svenska hamnen på västkusten.
Den danske kungen Kristian IV hade planer på att bilda en ny union av de nordiska länderna (likt den tidigare Kalmarunionen). Han väntade på ett lämpligt tillfälle att anfalla Sverige.
År 1611 bröt kriget ut. Danskarna hade stora framgångar och erövrade gränsfästningen Kalmar, som ansågs som "rikets nyckel". Kriget kallades därför för Kalmarkriget. Också Älvsborg föll. Därmed var Sverige avstängt från all handel västerut.
Sverige måste nu sluta fred med Danmark i Knäred år 1613. För att återfå fästningen Älvsborg fick Sverige betala en miljon riksdaler, som var en ofantligt stor summa pengar.
Det ryska kriget
Kampen om hamnarna i Estland och Lettland fortsatte under Gustav Il Adolfs regering (se Vasasönerna). Ryssland var dock så svagt att man i freden i Stolbova 1617 gav Ingermanland och västra Karelen till Sverige. Därmed blev Ryssland avstängt från Östersjön och Sverige fick landområden runt hela Finska viken.
Det långa kriget med Polen
Ända sedan kung Sigismunds tid var Sverige i krig med Polen. Efter frederna med Danmark och Ryssland fortsatte Gustav II Adolf kriget mot polackerna. Han erövrade staden Riga.
År 1629 slöt han ett sexårigt vapenstillestånd med Polen. Sverige fick Livland (Lettland) och fem städer vid Östersjön. Det betydde att Sverige nu kunde kontrollera och lägga tull på en stor del av den ryska handeln västerut. Sverige hade alltså vunnit kampen om makt och inflytande över Baltikum (de baltiska länderna).
Älvsborgs lösenI freden i Knäred år 1613 lovade Sverige att betala en lösen på en miljon riksdaler för att återfå fästningen Älvsborg från danskarna. Pengarna skulle betalas med en fjärdedel om året under fyra år. Om Sverige inte kunde betala, skulle danskarna behålla Älvsborg. En miljon riksdaler var en mycket stor summa pengar. Man har beräknat att den motsvarade Sveriges hela spannmålsskörd under fyra år. Men pengarna måste betalas, eftersom Älvsborg var Sveriges enda skydd vid Västerhavet. För att kunna få fram summan i tid måste den svenska regeringen ta stora lån i utlandet, och sedan måste folket betala tillbaka lånen genom en extraskatt som lades ovanpå de vanliga skatterna. Alla måste vara med om att betala. En piga fick betala en halv riksdaler om året till Älvsborgs lösen, och en dräng fick punga ut med en hel riksdaler. Det var mycket pengar: för en riksdaler kunde man köpa 12 kilo smör (smör var förr i tiden en värdefull vara). Kungen själv måste smälta om sitt bordssilver till pengar. Till slut var äntligen pantsumman betald och Älvsborg, som kungen kallade sin "ädelsten", hade på nytt blivit svenskt. |
Gustav II Adolf skapar en ny armé
Under krigen med Danmark och Ryssland upptäckte kungen stora brister i den svenska krigsmakten Han började därför bygga upp en helt ny armé. Det bestämdes att landskapen varje år måste ställa upp ett bestämt antal soldater. Dessa tusentals bondsöner och drängar blev sedan flitigt övade av kungen och hans officerare. Det gällde att få fram egna trupper som kunde mäta sig med de värvade (anställda) yrkessoldaterna i utlandet. Men en stor del av den svenska hären bestod också i fortsättningen av utländska soldater.
Finspång - en 450-årig järnindustri
Det var viktigt att de svenska soldaterna utrustades med svenska vapen: värjor, musköter, kanoner. Kungen och hans rådgivare understödde därför de svenska järnbruken. En av de svenska vapensmedjorna låg i Finspång i Östergötland.
Vi vet inte när de första bergsmännen lyfte sina släggor i Finspång. Men 1572 talas det om en stångjärnshammare som dunkade vid Finspångsån. Mot slutet av 1500-talet började man tillverka kanoner och kanonkulor vid bruket.
Kanonerna från Finspång spred sedan död och förstörelse på slagfälten runt om i Europa och Amerika på 1600-, 1700-och 1800-talen.