I slagen vid Breitenfeld och Lützen kom endast omkring 15 procent av den svenska armén från det egentliga Sverige och Finland. Ett viktigt rekryteringsområde för utländska knektar var Skottland.
Med utskrivningar och värvningar kunde man med knapp nöd få fram tillräckligt med soldater under trettioåriga kriget, men under Karl X Gustavs krig och skånska kriget var systemet nära att haverera.
Lösningen blev indelningsverket, som till en låg kostnad försåg Sverige med en välövad och snabbmobiliserad styrka. Vid krigsutbrottet år 1700 kunde Sverige ställa upp 76 000 man, vilket i förhållande till folkmängden var mer än dubbelt så många soldater som något annat europeiskt land. Ändå förblev drygt hälften av soldaterna - i gardesförbanden, artilleriet och vid gränserna i Baltikum och Tyskland - värvat folk. Inte heller indelningsverket kunde kompensera bristen på soldatmaterial inom riket.
Flottan
Utgifterna för flottan femdubblades åren 1616-1632. Ytterligare utbyggnad skedde efter 1660 när sjömakterna utanför Östersjöområdet börjat ingripa i regionen. År 1710 hade Sverige och Danmark omkring 60 000 ton under segel, vilket i förhållande till ländernas storlek var ojämförligt mest i Europa. Sveriges flottrustningar underlättades av att vårt land var självförsörjande på strategiska varor som timmer, tjära, hampa och kanoner.
Flottans främsta insats under stormaktstiden bestod i att skydda förbindelserna till Östersjöprovinserna och att störa fiendens handel. Förutom segern över danskarna vid Femern 1644 vann man dock inga avgörande sjöslag. Det var ont om kompetenta svenska befäl. I striden mot holländarna i Öresund 1658 var en fjärdedel av de svenska fartygscheferna själva holländare, och under det för flottan olyckliga skånska kriget visade sig baseringen i Stockholms skärgård vara synnerligen olämplig. Därför anlades Karlskrona 1680 i Blekinge som ett alternativ i södra Östersjön.Bristen på lätta roddfartyg gjorde det slutligen svårt att förhindra den ryska erövringen av Finland och Östersjöprovinserna under stora nordiska kriget. När ryssarna härjade i Stockholms skärgård sommaren 1719 förblev fartygen liggande i Karlskrona, på vakt mot Danmark.
Krigsfinansiering
Krigens finansiering är det allt överskuggande problemet för ett imperium på bondefötter. Statens tillgångar kunde främst mätas i naturaskatter och kronojord, men för att betala legoknektarna krävdes klingande mynt. Den totala statsbudgeten 1648 har beräknats till 9-10 miljoner riksdaler. Ett års fälttåg i Tyskland kostade 20-30 miljoner. Därför var det först när den tyske kejsaren gått med på att betala Sverige 5 miljoner riksdaler till truppernas löner som westfaliska freden kunde undertecknas.
Liksom under Vasasönerna sökte man avlöna förtjänta fältherrar genom godsdonationer. Detta skedde i stor omfattning, särskilt under Kristina. Mot kontanter utarrenderades även tull-, handels- och gruvrättigheter till män som Louis de Geer. En annan möjlighet var att ta emot utländska subsidier (penningstöd). I traktaten (mellanstatliga avtal) i Bärwalde 1632 lovade Frankrike att betala 400 000 riksdaler per år om Sverige höll en armé på 36 000 man i Tyskland (under trettioåriga kriget). Sådana avtal var visserligen viktiga för kronan att kunna hänvisa till när den försökte låna pengar, men de utgjorde ett obetydligt bidrag till de faktiska krigskostnaderna.
Hoppet stod i stället till tullar och skatter från Östersjöhandeln; mot avgift fick fiendens handel fortsätta även under den svenska blockaden. Första gången systemet prövades var under polska kriget 1627. Denna finansieringsform orsakade emellertid spänningar med de i Östersjön handlande holländarna, vilket Karl X Gustav fick erfara 1656-1660.
I realiteten kom krigen därför att finansieras genom ständigt nya lån, innehållna löner, rekvisitioner (utkrävningar) och plundringar på krigsskådeplatser och en del obetalda räkningar. Viktiga var de summor som städerna i Tyskland avkrävdes av de framdragande arméerna för att slippa plundring. Är 1632 fick exempelvis München betala 300 000 riksdaler till svenskarna för att undgå förstörelse. Så länge Sverige krigade i det rika Tyskland kunde operationerna hållas i gång. I det karga Polen körde svenskarna däremot fast 1655-1657.
LÄS MER: Stormaktstiden
LÄS MER: Krig och försvar 1500-1776
LÄS MER: Sjöfart och sjökrigföring 1500-1776
LÄS MER: Varför och hur blev Sverige en stormakt?
LÄS MER: Armén och flottan under Vasatiden
LÄS MER: Sveriges första spionnät
Text: Stig Hadenius, historiker och professor i journalistik
Materialet är en omarbetad version av en text som tidigare ingått i boken Sveriges historia - vad varje svensk bör veta (tidigare utg. av Bonnier Alba).