Antisemitism i Östeuropa och Sovjetunionen
I Central- och Östeuropa fanns däremot på förhand en utbredd antisemitism, och judarna kunde där i allmänhet inte räkna med något stöd av befolkningen mot tyskarnas grymheter.
De polska judarna hade under 1930-talet blivit utstötta ur yrkeslivet och förde redan innan tyskarna anföll, en eländig existens. De var hotade, hetsade och utsatta för ständiga överfall. Många begick självmord. Liknande förhållanden rådde i Litauen, Lettland och andra länder.
Rumänerna förde till och med ett utrotningskrig mot sina 800 000 judar. De ungerska judarna hade inte hunnit så långt i utförsbacken, men även de var underkastade särskild lagstiftning.
Den kommunistiska revolutionen i Ryssland 1917 hade förvandlat de ryska judarna, som genomgående var borgare, till arbetslösa parias (utstötta). Ännu på 1930-talet stod en tredjedel av judarna utanför det sovjetiska samhället. Deras kulturinstitutioner hade raserats. Att många av Lenins närmaste män var judar, berodde på judarnas genomsnittligt höga bildning och duglighet samt därpå att tsarerna med sina förföljelser hade drivit judarna åt vänster.
I mitten av 1930-talet gjorde sig emellertid Josef Stalin av med de judiska kommissarierna (politiska officerare i Röda armén), diplomaterna och ämbetsmännen.
Åren 1936-1938 genomförde Stalin de stora utrensningarna. Lenins gamla garde likviderades. Bolsjevismen (kommunismen) antog sin rysk-nationalistiska totalitära form (kommunistisk diktatur). Antisemitismen var en integrerad del av det nya systemet. Kommunistledare av judisk börd stämplades som kapitalister, spioner och förrädare. En skugga föll över alla de ryska judarna.
Efter det tysk-ryska förbundets ingående 1939 (Molotov–Ribbentrop-pakten) sades ingenting om nazismens judeförföljelser. De ryska judarna anade inte i vilken fara de svävade.
Fem miljoner ryska judar kan ha funnits i Sovjetunionen efter Polens fjärde delning 1939. Av dem lär hälften ha mördats, dels av nazisterna, dels av deras ryska sympatisörer. Antisemitismen spred sig sedan som en löpeld från de tyskockuperade områdena österut.
LÄS MER: Judarnas historia från forntiden till 1972 (artikelserie)
LÄS MER: Israels och Palestinas historia
LÄS MER: Judarnas historia
LÄS MER: Förintelsen
LÄS MER: Den hebreiska bibeln och judendomens historia (artikelserie)