Oväntad muslimsk seger
Vid Yarmuk valde han först en defensiv, utmattande strategi. Den romerska armén var överlägsen i antal, men var uppdelad i flera mindre enheter som hade svårt att samordna sina rörelser. Underhållet hade också varit dåligt och många av soldaterna var stridströtta efter åratal av militärtjänst. Till att börja med pressade Bysans ändå på för att få till ett avgörande. Under den andra dagen ska också en fullständig seger ha varit nära, då den arabiska armén hade börjat falla tillbaka. Kvinnorna i deras läger, ledda av Hind, en av Muhammeds hustrur, ska då ha stormat fram och skällt ut de flyende männen och uppmanat dem att hellre dö än att svika sin tro.
De samlade mod, och fronten höll. Striden kunde fortsätta. Från och med slagets femte dag ebbade den romerska anstormningen ut, och initiativet gick sakta över till Khalid ibn al-Walids sida. Efter en intensiv anstormning på den sjunde dagens morgon, den 20 augusti år 636, vek sig den romerska försvarslinjen fullständigt och ett storskaligt blodbad följde.
Ett av de mest avgörande fältslagen i världshistorien
I ett enda slag, som av många ses som det mest avgörande enskilda fältslaget i världshistorien, hade den relativt oprövade arabiska armén krossat det mäktiga bysantinska rikets samlade styrkor. Hela Syrien och Palestina, och snart även Egypten, låg öppet för de nya erövrarna. Inom kort skulle även det lika krigströtta persiska riket ge vika, och den muslimska armén kunde fortsätta sin frammarsch. Det arabiskstyrda välde som på bara några hundra år skulle komma att sträcka sig från Spanien i väster och genom ett bälte över Nordafrika hela vägen bort till gränstrakterna mot Indien var på väg att bli verklighet. Islam var snart en världsreligion.
Mycket talar för att denna utveckling inte skulle ha ägt rum om inte slaget vid Yarmuk hade slutat som det gjorde, om inte den bysantinska stormakten hade råkat vara så till gränsen utmattad när de arabiska krigarna stormade fram.
Kejsaren Herakleios dog bara fyra år senare, fortfarande i sorg över förlusten av en så stor del av sitt rike – en förlust som han själv menade måste vara Guds straff för hans många synder.
LÄS MER: Slaget vid Yarmuk - bakgrund och följder
LÄS MER: Östromerska riket
LÄS MER: Arabernas och islams historia - från 600-talet till 1500-talet
LÄS MER: Medeltidens muslimska värld
LÄS MER: Araberna, del 3: Ett världsvälde skapas
LÄS MER: Islams första kalifer