Handel med hela världen
När Rom stod på sin höjdpunkt år 100 e.Kr, var det få besökare som inte imponerades. I stadens nya marknadshall såldes varor från hela Medelhavsvärlden. Besökarna kunde vandra i långa täckta gångar i fem våningar, fyllda av butiker.
Från Italien kom vin, frukt, tegelpannor och tegel, från Sicilien, Afrika och Egypten kom säd, från Spanien kom olja, bly, silver och koppar. Gallien levererade timmer, ull och hjortkött, från Egypten kom papyrus, från Grekland och Numidien (område som idag utgörs av norra Algeriet) marmor. I Afrika hämtades elfenben och i Britannien tenn. Från Östersjökusten kom bärnsten, Syrien levererade glas, Indien sände kryddor, korall och juveler och från Kina kom silke.
På översta våningen i Roms stora marknad såldes levande fisk som plaskade runt i tankar fyllda antingen med söt- eller saltvatten.
Det viktiga timret
Timmer var en annan viktig vara och hade varit så i över tusen år. Timmer var nästan det enda som användes till uppvärmning, matlagning och till bränsle i smältugnarna för metallframställning. Timmer användes vid husbyggen och till möbler. Dessutom var det nödvändigt för militärmakten.
Under det första puniska kriget mot Kartago byggde romarna på 60 dagar en flotta bestående av 120 skepp av trä. Fartygen gick åt fort. Under kriget med Kartago förlorade romarna 700 galärer med fem rader åror.
I land behövde de romerska arméerna trä för att bygga broar, försvarsanläggningar och belägringstorn. Ett torn som användes vid en belägring av Rhodos var nio våningar högt, och dess plattform var 45 meter ovanför marken. Över tusen man krävdes för att flytta tornet.
Romarrikets upplösning
För att hålla Roms invånare mätta krävdes det mycket säd, och den skulle komma i tid. Befolkningen växte. I början av första århundradet e.Kr måste i genomsnitt 6 000 ton säd i veckan sändas till Rom. För att klara det måste minst 800 skeppslaster med säd per vecka komma till Ostia, Roms hamnstad, under den korta segelsäsongen som varade från maj till september.
Rom började kräva så mycket av sina provinser att folket på landsbygden började få ont om mat. Det stora antalet slavar (se nedan) gjorde det onödigt att hitta på tekniska uppfinningar. Träden höggs ned, och jorden sögs ut.
I Nordafrika och Mindre Asien visade den hänsynslösa utsugningen sig ha störst effekter. Här hade skogar en gång sugit upp vinterregnen och hållit kvar jordtäcket med sina rötter. När träden huggits ned, blåste vinden bort det tunna jordlagret, och landet förvandlades till öken.
Provinserna kunde försörja Rom, men bara så länge provinserna fanns i romarrikets ägo. Det blev allt dyrare att försvara dem. År 220 e.Kr betalade Rom lika mycket till hövdingar i norr som lönen till alla de egna soldaterna. Hövdingarna fick betalt för att inte angripa romarriket.
Försvarskostnaderna blev en av de faktorer som till sist knäckte den romerska ekonomin. Roms makt började försvagas. De åtta stora vattenledningar som fört vatten till Rom torkade igen. Inga fartyg flockades längre utanför hamnstaden Ostia för att leverera säd. De vägar där romerska legioner och handelsmän färdats växte igen. År 476 avsattes den siste romerske kejsaren. Handeln fick söka sig nya vägar.
Det romerska slavsamhälletKrig och jordbruk var det romerska imperiets två stora motorer och de var beroende av varandra. De stora egendomarna i Italien, Sicilien och Nordafrika drevs av slavar. De kom från varje känd region i världen och var det viktigaste krigsbytet. Nakna, kedjade och märkta med vit krita på fötterna såldes de på auktioner. Det anses att när Rom stod på sin höjdpunkt utgjorde slavarna upp till 400 000 av stadens 1 miljon invånare. Inget annat samhälle har varit så beroende av slavar som Rom var vid denna tid.De största slavmarknaderna kunde sälja över 20 000 slavar om dagen. Slavarna byggde tempel och palats, de arbetade på jordegendomarna, och som krukmakare, juvelerare, skräddare och skomakare. De många slavarna innebar att många romare egentligen inte hade något att göra. De fattiga kunde inte ens försörja sig på att sälja sin arbetskraft. Vem ville betala lön när en slav arbetade gratis? |
LÄS MER: Forntidens och antikens huvudlinjer
LÄS MER: Handelsförbindelser över Medelhavet under forntiden: minoerna, mykenarna, egyptierna och fenicierna
LÄS MER: Antikens Grekland
LÄS MER: Antikens Rom - en världsmetropol
LÄS MER: Myrra och rökelse var värdefulla varor under antiken
LÄS MER: Romarriket
LÄS MER: Liv och död i Rom
LÄS MER: Mat och matvanor under antiken och medeltiden