Först en vecka senare var Hjärne till sist tvungen att ge med sig efter att med egna ögon ha undersökt en patient på Ladugårdslandet som tillfrisknat efter att ha lidit av böldpest. I hans sällskap var då en doktor vid namn Herman Grim som för länge sedan levt på Ceylon och Sumatra och där sett en pestepidemi med egna ögon. Han kände genast igen symtomen. Men inte ens då slog myndigheterna larm på allvar. Det var bäst att vänta ”med publikationer och allmänna utrop”, förklarade Hjärne, åtminstone ”så länge Öfverheten i staden wore”.
Så sent som den 30:e augusti kunde man därför i Sveriges officiella tidning, bredvid en notis om att konungen ännu inte synts till, läsa ett förnekande av ”det allmäna högst skadeliga ryktet om pest”.
Hela Stockholm sätts i karantän
Först den tionde september sökte Urban Hjärne upp Ulrika Eleonora, Karl XII:s syster, och förklarade att ”alla tre slags pesterna är i staden”. Hovet måste därför genast resa iväg till Bergslagen där luften ansågs renare. Hela Stockholm sattes därmed i karantän och ingen tilläts resa ut därifrån, utom stadens rikaste. Däribland Urban Hjärne själv, som inte stannade kvar för att bekämpa den sjukdom han så länge hade förnekat.
Under september och oktober bröt infernot ut på allvar. Smittan spred sig från Gärdet till Norrmalm, vidare in i Gamla stan och upp på Södermalm.
I takt med att allt fler dog blev lik liggande obegravda i husen och på gatorna tills de började stinka. De nyöppnade pestkyrkogårdarna svämmade snart över medan människor trängdes runt omkring dem för att se på det fruktansvärda spektaklet. Samtidigt hände det att fattiga i desperation stal de dödas kläder och sålde dem vidare på andra håll, vilket bidrog till att sprida smittan ännu mer.
”Hela gator stod öde, men kyrkogårdarna öfverfulla”, skrev en krönikör. ”Ingen vindfläkt skingrade den stank som uppsteg från de obegrafna liken och närdes av gatornas orenlighet…”
Domedagsstämning och misär
Först ringde kyrkklockorna för varje person som avlidit, men snart var dödsfallen så många att det ringde oavbrutet över hela staden från morgon till kväll. Detta orsakade i sin tur så stor ”alteration och ängslighet” att man snart fick begränsa klockringningen till en timme på förmiddagen, och en på eftermiddagen.
Längs gatorna åkte likvagnar, körda av de så kallade likgubbarna, stadens fattigaste som satts att bära och hantera de döda, klädda i svart vaxduk som enda skydd mot smittan. Framför vagnarna gick två ”tukthuskonor” som ringde med klockor och med hög röst ropade: ”har ni några fattiga lik?”
Överallt där vagnarna drog fram öppnades dörrar och döda kroppar slängdes ut. ”Hela dagen vore dessa dödens Omnibussar igång”, skrev konstnären Elias Brenner, som förde dagbok under den långa pesthösten.
Det var en höst då också vädret var ovanligt dystert. ”Hela tiden hade en tryckande dimma vilat över den härjade staden”, skrev ett annat ögonvittne. I övrigt hade vädret varit helt stilla; inte en droppe regn hade fallit.
Den värsta dokumenterade enskilda katastrofen i Sveriges historia
Det fruktansvärda som ägde rum i Stockholm denna höst, och sedan spred sig genom landet under de följande två åren, nämns ofta bara i förbigående i skildringar av den svenska stormaktens undergång. Men rimligen bör pestepidemin ha spelat en viktig roll. När den väl hade dragit förbi lämnade den ett i grunden försvagat rike efter sig. Under vintern 1710/1711 klingade farsoten av i huvudstaden, men rasade samtidigt vidare med full kraft i andra delar av landet ända fram till 1713.
Ungefär 22 500 människor beräknas ha dött bara i Stockholm (vid denna tid hade Stockholm en befolkning på ungefär 55 000 personer), vilket motsvarar ganska exakt 40 procent av stadens befolkning.
Det gör pesten på Karl XII:s tid till den värsta dokumenterade enskilda katastrofen i landets historia.
LÄS MER: Pest
LÄS MER: Stormaktstidens Sverige
LÄS MER: Stockholm kring år 1700 - stormaktstidens huvudstad
LÄS MER: Pesten - den värsta farsoten i mänsklighetens historia
LÄS MER: Historia om läkekonst och sjukdomar
Extern länk: Läs mer om pesten år 1710 i Stockholmskällan [Stockholmskällan]