M
Tagg
Rashygien

Rasbiologi

klocka
Lästid 2 minuter

Under slutet av 1700-talet och början av 1800-talet började det växa fram idéer om "det egna folkets renhet". Dessa tankar flätades samman med andra nya idéer, som nationalstaten (och nationalism) och folksjälen. Det var också under den här tiden som idéerna om demokrati börjar ta form. 

Men vilka skulle få del av den nya demokratin, och vilka tillhörde egentligen folket? 

Under 1800-talet hände mycket med Europas befolkning. Barnadödligheten sjönk, livslängden ökade, befolkningen blev större. Industrialiseringen sköt fart och förändrade livsmönstren. För en del samtida forskare såg allt detta ut som förfall. När Darwins Om arternas uppkomst gavs ut startade en väldig debatt om utveckling och arvsanlag. Debatten förstärktes av återupptäckten av den tysk-tjeckiske munken Mendels forskning om just arvsanlagen. Men hur skulle detta tillämpas på människan? 

ANNONS

Rasbiologin tar form

Det vi idag kallar rasbiologi är ett ämnesområde som har växt ihop från olika håll, ur delvis olika traditioner. 

En viktig gren kom från USA och arbetet att (åter)införa skarpa skiljelinjer mellan svarta och vita efter det amerikanska inbördeskrigets och rekonstruktionens avslutning 1877 (den period då nordstaterna och sydstaterna skulle enas på nytt och de svarta skulle få medborgerliga rättigheter). 

En annan gren är den idébildning som växte fram ur Francis Galtons och Herbert Spencers (socialdarwinismen) inflytelserika författarskap. 

En tredje gren, som med tiden blev den dominerande, var den tyska, som utmynnade i nazismens folkmordspraktik

De olika traditionerna överlappar varandra. 

Under 1900-talets första decennier ägde ett rikligt idéutbyte rum mellan inte minst USA och Tyskland, men också med nordiska länder som Sverige. 

Rasbiologins ursprung i olika språkområden och vetenskapstraditioner har medfört att det ibland har uppstått begreppsförvirring.

Rasbiologin i Sverige

1909 bildades Svenska sällskapet för rashygien, som bedrev ett starkt lobbyarbete för att rashygieniska perspektiv skulle få inflytande över samhällsutvecklingen. Bakom opinionsbildningen stod ett tvärpolitiskt nätverk av forskare och politiker som ville åstadkomma främst två saker: 

  • Grunda ett rasbiologiskt, vetenskapligt institut åt landets ledande rasbiolog Herman Lundborg.
     
  • Införa steriliseringslagar i Sverige. 

Det lyckas man också göra. Statens institut för rasbiologi grundades 1922 och den första steriliseringslagen togs i bruk 1934. 

Herman Lundborg kom själv att tillbringa mycket tid med att undersöka samebefolkningen utifrån rasistiska perspektiv, och hamnade med tiden alltmer vid sidan av forskarsamhället. 

Efter några inledande energiska år gick luften ur Statens institut för rasbiologi. Och i takt med nazismens genomslag i Tyskland förlorade också rasbiologin i anseende som vetenskap i Sverige och i andra länder. Steriliseringslagarna fortsatte dock att gälla ända fram till 1976.

LÄS MER: Steriliseringspolitiken i Sverige

LÄS MER: Rasism och främlingsfientlighet

LÄS MER: Socialdarwinism

LÄS MER: Svensk nazism under mellankrigstiden


FÖRFATTARE

Texten är en kort sammanfattning av den första halvan av Forum för levande historias undervisningsmaterial (O)mänskligt - ett undervisningsmaterial om rasbiologins historia och dess framväxt i Sverige.
Webbplats: Forum för levande historia
 

Här hittar du material som kan relateras till rasbiologi.

Uppdaterad: 3 januari 2025
Publicerad:
14 mars 2011

ANNONS

ANNONS

Lärarmaterial om Rasbiologi

Sprid kunskap om Förintelsen, antisemitism och rasism

av: Mobile Stories
Högstadiet, Gymnasiet

Var med i skolkampanjen Young Voices for Tolerance, där unga i hela Sverige sprider kunskap om Förintelsen, antisemitism, rasism och intolerans! Alla elever på högstadiet och gymnasiet kan vara med och göra skillnad. Samtidigt tränar eleverna sin digitala kompetens och källkritiska förmåga.

+ Läs mer

Om rasism

av: Forum för levande historia
Gymnasiet, Lättläst

Ett undervisningsmaterial för gymnasium och vuxenutbildning med faktatexter om rasismens långa historia. Materialet ger en bättre uppfattning om vad rasism är och bakgrund till en del av den rasism och de fördomar som finns i samhället idag.

+ Läs mer

Förintelsen och andra världskriget

av: Forum för levande historia
Högstadiet, Gymnasiet, Lättläst, Nyanlända

Förintelsen var en unik händelse men väcker frågor som är relevanta i alla tider. Kunskap om de steg som ledde fram till folkmord kan hjälpa oss att förstå varför demokrati är viktigt för att värna de mänskliga rättigheterna.

+ Läs mer

Lärarmaterial (O)mänskligt

av: Forum för levande historia
Högstadiet, Gymnasiet

Ett studiematerial om sortering, normer och makt. Från rasbiologi och sterilisering till fördomar och diskriminering. För årskurs 9 och gymnasiet.

+ Läs mer

Om detta må ni berätta

av: Forum för levande historia
Högstadiet, Gymnasiet, Lättläst, Nyanlända

En bok om Förintelsen i Europa under åren 1933-1945. Med hjälp av fakta, citat och vittnesmål ges en bild av hur det ofattbara blev verklighet. Boken finns nu även som e-bok för iPad, men också i pdf-format, med filmklipp och länkar, för läsning på t ex läsplatta eller dator.

+ Läs mer

Prata rasism

av: Forum för levande historia
Högstadiet, Gymnasiet

Lyssna på podden Prata rasism! I programserien möter journalisten Amanda Glans fem forskare som alla har olika vetenskapliga perspektiv på rasism.

+ Läs mer

Artiklar om Rasbiologi

S

Svensk nazism under mellankrigstiden

av: Stig Hadenius
2020-07-08
klocka Lästid 1 minuter

Hitlers och det nationalsocialistiska arbetarpartiets framgångar i Tyskland ledde till att det i en rad länder bildades besläktade partier. Sverige var inget undantag, men här blev nazismen som politisk riktning inte särskilt framgångsrik...

+ Läs mer

SO-rummet bok
M

Drang nach Osten - Lebensraum

av: Jan-Gunnar Rosenblad och Gundel Söderholm
2017-02-04
klocka Lästid 15 minuter

I den här artikeln utforskas idéerna bakom och utförandet av "Drang nach Osten" och begreppet "Lebensraum" - tanken att Tyskland behövde mer utrymme för sin befolkning, områden som skulle erövras i öst. Idéerna sträckte sig från 1800-talets Tyskland till nazisternas politik, och hade en djupgående påverkan på folken i Östeuropa. Texten belyser även nazisternas syn på "undermänniskor" och deras behandling av folktyskarna, tyskar som levde utanför Tyskland. Det blir tydligt hur dessa teorier och begrepp fick fruktansvärda konsekvenser för miljontals människor...

+ Läs mer

M

Steriliseringspolitiken i Sverige

av: Kommissionen mot antiziganism
2016-03-04
klocka Lästid 5 minuter

Riksdagen antog en steriliseringslag som fanns i Sverige i drygt 40 år, 1934-1976. Med stöd av den lagen steriliserades 63 000 personer, varav ungefär hälften av ingreppen uppskattas ha skett mot personens vilja. Det finns mycket som tyder på att den romska gruppen ”resande” var särskilt utsatt för sterilisering...

+ Läs mer

SO-rummet bok
M

Flickorna i Tredje riket

av: Jan-Gunnar Rosenblad och Gundel Söderholm
2016-02-08
klocka Lästid 5 minuter

Del 6 av 12 i en artikelserie om nazismen i Tredje riket. Här kan du läsa om flickorna och deras uppfostran i Nazityskland. Flickorna skulle tränas att lyda och lära sig kroppsbehärskning. Kroppens prestationsförmåga skulle tränas upp. Alkohol och nikotin fördömdes naturligtvis på det bestämdaste. Kroppen tillhörde nationen...

+ Läs mer

SO-rummet bok
M

Kvinnorna i Tredje riket

av: Jan-Gunnar Rosenblad och Gundel Söderholm
2016-02-07
klocka Lästid 7 minuter

Del 5 av 12 i en artikelserie om nazismen i Tredje riket. Här kan du läsa om nazisternas syn på familjen och kvinnans roll. I Nazityskland reducerades kvinnorna till kroppar. Först och främst skulle de tjäna nazisternas rasbiologiska mål. Behovet av att öka befolkningen ingick i propagandan och kvinnorna betraktades som fruktbarhetsmaskiner...

+ Läs mer

M

Nazism och familjeliv i Nazityskland

av: Jan-Gunnar Rosenblad och Gundel Söderholm
2014-10-01
klocka Lästid 7 minuter

Enligt nazismens idéer skulle framtidens nya tyska människa vara en kraftfull viljemänniska. Vilja och handling ansågs viktigare än rationellt tänkande. "Stora handlingar kräver fanatisk, ja, hysterisk lidelse. Sann nationalsocialism är instinkt, inte vetande", skrev Goebbels...

+ Läs mer

Podcast om Rasbiologi

SO-rummet podcast icon
M

Sveriges nittonhundratal: 1920-1929

av: Mattias, Julia och Kristoffer
2017-11-22

Mattias, Julia och Kristoffer fortsätter serien om 1900-talet. Nu det glada 1920-talet. De pratar om framtidstro, rusdrycksförbud och jazz men också om börskrasch och Karl Gerhard.

+ Läs mer

Länkar om Rasbiologi

ANNONS

ANNONS

Loading content ...
Loading content ...
Loading content ...

ANNONS

ANNONS

ANNONS