Karin arbetade som piga
Första gången Erik träffade Karin var hemma hos en viss Gert Cantor i Stockholm. Han var musiker och ägde en populär krog som Erik gärna besökte. Karin Månsdotter arbetade som piga i Gert Cantors hus och hjälpte till att servera mat och dryck till kroggästerna.
Vid tiden för Eriks uppvaktning var hon knappa 15 år, han var 32 år gammal.
Prinsar skulle ha frillor
Eftersom hon varken kunde läsa eller skriva satte Erik henne i skola när hon från slutet av 1565 mer officiellt blev en av kungens frillor. Frilla var en annan term för en officiell och av hovet godkänd älskarinna. Det var ett slags föräktenskapligt förhållande som på den tiden ansågs helt ok. Det till och med uppmuntrades att prinsar skaffade sig frillor.
Karin tog hela slottet med storm
Karin Månsdotter hjälpte till i den kungliga barnkammaren på slottet. Där tog hon om hand om Virgina, ett av Eriks barn med en annan frilla, Agda Persdotter. Tack vare att Karin Månsdotter fick kalla sig Eriks frilla kunde hon beställa upp vin från slottskällaren och hämta ut kläder från klädkammaren. Man kan säga att Karin Månsdotter var den unga och snygga servitrisen, som inte bara tog kungen utan hela slottet med storm – hon blev tjejen som alla ville vara med och talade om.
Bröllopet var en jätteskandal
När Erik XIV och Karin Månsdotter gifte sig 1568 orsakade det stor skandal. Dels därför att kungen gifte sig med en kvinna av folket. Dels därför att barnen Sigrid (född 1566) och Gustav (född 1568) var med i ceremonin. Erik XIV var en modern man som valde att bära sin son i famnen när han gick in i kyrkan. Barnen närvarade sedan vid altaret under själva bröllopet. Han och Karin bröt därför mot vett och etikett.
Skandal väckte också det faktum att det bland gästerna i kyrkan och på middagen fanns bönder. Det var Karins släktingar. Dagen efter bröllopet kröntes Karin Månsdotter till svensk drottning.
Erik XIV hade flera frillor innan han träffade Karin: Agda Persdotter, Anna Larsdotter, Karin Jakobsdotter, Karin Pedersdotter, Ingrid och Britta. Men det var bara Karin Månsdotter som han gifte sig med.
Seden med frillor
Erik XIV var inte ensam bland prinsarna och hertigarna att ha frillor. Hans halvbröder Johan och Magnus hade också frillor. Frillorna var unga tjejer, i de flesta av fallen omyndiga. Som regel var de mellan 15 och 18 år gamla. Männen själva var i sen tjugoårsålder eller tidig trettioårsålder. Frillornas sociala bakgrund var enkel. De kom från samhällets lägre och mellanskikt.
Männens strategi var att när de väl funnit en brud att ingå äktenskap med fick frillorna snällt packa ihop sina kistor och lämna det kungliga slottet. Det ansågs hedervärt att göra så, att se till att frillorna lämnade huset innan bruden anlände. Den sexuella relationen var därmed avslutad.
De barn Erik och hans halvbröder fick med sina frillor såg man till att ta hand om. Med Agda fick Erik två barn, båda döttrar. Han såg till att gifta bort Agda med en adelsman vid namn Joakim Fleming. Det var en vanlig metod att kompensera kvinnorna för att de burit och fött barn. I just Agdas fall var Erik missnöjd med hur hon uppfostrade de kungliga illegitima barnen och tvångsomhändertog därför flickorna. Han satte dem att uppfostras först hos prinsessan Cecilia, hans syster, sedan hos prinsessan Elisabet. På sätt och vis kan man därför säga att Erik XIV var pappan som förälskade sig i barnflickan till sin dotter, för det var som kammarjungfru åt Elisabet som Karin Månsdotter på allvar inledde sin romans med Erik.
Karin fraktades till Finland någon gång efter nyåret 1573 och återsåg aldrig Erik efter det. Hon levde på Liuksiala kungsgård ända fram till sin död 1612, hon var då 62 år gammal. Karin Månsdotter är begraven i Åbo domkyrka.
Litteratur:
Gustaf Ahlqvist, Karin Månsdotter: en monografi, Central-tryckeriet, 1874
Pia Gadd, Frillor, fruar och herrar: en okänd kvinnohistoria, Fischer & Co., 2009
Bo Eriksson & Dick Harrison, Sveriges historia: 1350–1600, Norstedt 2010
Ingvar Andersson, Erik XIV: en biografi, Wahlström & Widstrand, 1963
Text: Bo Eriksson, fil dr. i historia, författare och forskare vid Stockholms universitet
Webbplats: http://tidsresan.nu/historievarlden/
Några bokförlags presentation av författaren: