Tyskland anfaller Belgien
Den 4 augusti 1914 ryckte tyska trupper in i Belgien. På kvällen den 4 augusti hade den tyske rikskanslern Theobald von Bethman-Hollweg besök av den brittiske Berlinambassadören som påminde om att Tyskland hade undertecknat ett traktat 1831 om att Belgien var en neutral stat. Då svarade den tyske rikskanslern att Storbritannien drog i krig mot ett vänligt sinnat Tyskland ”bara för en papperslapps skull”.
Snart omfattade den tyska armén 1,6 miljoner man fördelade på sju arméer. När tyskarna kom in i Belgien låg omkring 40 000 belgiska soldater grupperade i ett antal befästningsverk kring staden Liège. Den 5 augusti rapporterade den tyske stabschefen Helmut von Moltke: ”Vår framryckning i Belgien är förvisso våldsam, men vi kämpar för våra liv”.
Dagen innan hade den tyske kejsaren sänt en personlig vädjan till kung Albert av Belgien, de var släkt med varandra. Kejsaren försäkrade att det var med ”vänliga avsikter” tyskarna gick in i Belgien och att det var ”tidsnöd” som nödvändiggjorde den invasion som just skulle inledas. ”Vad tar han mig för” lär Belgiens kung ha sagt och gav order om att spränga broarna över floden Meuse.
Alfred von Schlieffen hade betonat att ”försumma bara inte att göra den högra flygeln stark”. Den tyske generalstabschefen Helmuth von Moltke höll fast vid grundtanken i Schlieffenplanen att avgörandet först måste komma på västfronten, men han vågade inte satsa allt på ett kort. Därför flyttade han styrkor från den högra flygeln till den vänstra, dels till östfronten. Dessutom beslöt han att inte marschera genom Nederländerna, vilket innebar att hela den högra flygeln måste passera genom flaskhalsen Liège, och det fördröjde Tysklands blixtanfall.
Det tog tre veckor för Tyskland att erövra i stort sett hela Belgien för att fortsätta mot Paris.
De tyska arméerna förde med sig enorma artilleripjäser av typen ”Tjocka Berta”, som vägde 43 ton. Till och med de allra starkaste befästningsverken förvandlades till grus och damm när Tjocka Bertas projektiler på 820 kilo slog ned.
Liège kapitulerar
När staden Liège kapitulerade den 6 augusti befann sig befälhavaren för det belgiska försvaret, general Leman i Fort Loncin. Tyskarna angrep våldsamt fortet med sina projektiler. Efter 140 minuters eld träffades fortets ammunitionsförråd och hela fortet förstördes i den efterföljande explosionen.
När tyska trupper ryckte in i fortet fann de general Leman som låg i ruinerna. När Leman lades på en bår såg han den tyske officeren Emmich, som han mött några år tidigares på en manöver, då sa Leman: ”Jag ber er vara mitt vittne till att ni tog mig medvetslös”.
Dessutom hade tyskarna sina effektiva Maximkulsprutor som satte skräck i fienden. En fransk soldat sa efter en strid: ”Jag vet inget mer deprimerande än det ihållande tac -tac -tac från detta dödliga vapen. Det låter som om det är styrt av en mäktig och ondskefull, destruktiv kraft”.