Fortsatt svensk neutralitet under kalla kriget
Vid krigsslutet gjordes en rad missbedömningar i många stater. Det gällde utvecklingen på både de ekonomiska och politiska områdena. Josef Stalin förvandlades i mångas ögon genom segern över Hitler från grym tyrann till skicklig statsman, framgångsrik fältherre och - snudd på - snäll gammal farbror. Sverige försökte upprätta normala förbindelser med den store grannen i öster genom bl.a. ett relativt omfattande handelsavtal. Men det tog inte lång tid innan järnridån var ett faktum. Det kommunistiska maktövertagandet i Tjeckoslovakien 1948 blev för många beviset på Sovjetunionens imperialistiska planer. Sverige måste förbereda sig på anfall österifrån.
Tage Erlander och utrikesminister Osten Undén skulle efter kriget i stort följa samma utrikespolitiska linje som Per Albin Hansson och Christian Günther gjort tidigare. Sovjetunionen skulle inte utmanas - lika litet som Tyskland under världskriget. Sverige hade ett starkt försvar men var klart beroende av västmakterna. Ett samarbete inleddes med dessa vad gällde utbyte av information och inköp av vapen. Det låg också i den militära planeringen att Sverige skulle undsättas av västmakterna i händelse av ett sovjetiskt anfall.
Starka kontakter med USA under efterkrigstiden
Efter andra världskriget förlorade Tyskland sin starka position i förhållande till Sverige. Istället blev USA det dominerande landet. Det utbyte som tidigare förekommit med Tyskland skulle istället äga rum med USA. Svenska studenter, journalister och professorer reste inte till det sönderslagna Tyskland för att få nya idéer utan till USA. Västtyskland blev visserligen en viktig handelspartner men var i övrigt ett land som möjligen passerades vid semesterresor söderut.
Förhållandet mellan Sverige och USA var inte alltid harmoniskt. Men även under Vietnamkriget, då de diplomatiska förbindelserna var djupfrysta, fanns det på en rad andra plan nära kontakter mellan de båda länderna.
Sverige förvandlas till en modern industristat
Under 1900-talet kom mera omvälvande förändringar i den industrialiserade delen av världen än under något tidigare århundrade. Det gäller givetvis inte bara det politiska systemet utan samhället i stort: ekonomin, det sociala livet, miljön, kommunikationerna, urbaniseringen osv. Det gamla bondelandet Sverige förvandlades till en modern industristat. Från 1934 var fler personer sysselsatta inom industrin än inom jordbruket.
Många av de genomgripande förändringar som ägde rum under 1900-talet skedde dock långsamt och hade sina rötter i 1800-talet. Flera av de stora industrierna grundlades då, och kommunikationsnätet började byggas ut redan vid mitten av 1800-talet. Socialt förlorade adeln sin dominerande ställning, och en medel- och arbetarklass började genom kraven på allmän och lika rösträtt stärka sina positioner. De moderna politiska partierna som funnits under hela 1900-talet har sina rötter i slutet av 1800-talet. Skillnaderna mellan Sverige 1870 och 1920 var oerhört stora.
På massmedieområdet tillkom nya medier vid sidan om tidningarna - radion på 1920-talet och televisionen på 1950-talet. Datoriseringen och kommunikationen via datanätverk, internet och satelliter har också fört med sig radikala förändringar under slutet av 1900-talet. Men trots detta har gamla medier i form av dagstidningar visat sig påfallande slitstarka.
Parlamentarism och demokrati
Åren 1907-1909 antogs på förslag av den konservativa regeringen under Arvid Lindman en rösträttsreform vilken innebar att svenska män i princip skulle få allmän rösträtt, men de måste uppfylla en rad krav för att få utöva den. Kvinnor fick fortfarande inte rösta. De nya rösträttsbestämmelserna innebar att vänsterpartierna genom valen 1911 fick majoritet i andra kammaren.
Parlamentarism och demokrati kom sent till Sverige, strax före 1920. Den långsamma och relativt odramatiska processen kan betecknas som typiskt svensk. Det fanns i Sverige - till skillnad från exempelvis i Norge men i likhet med i Danmark - en mäktig överklass som utgjordes av storgodsägare, brukspatroner, industriägare och höga ämbetsmän. Dessa hade en stark ställning i första kammaren och utgjorde en återhållande kraft.
Varken representationsreformen 1865 eller de förändringar i författningen som ägde rum omkring 1920 skulle innebära några systemskiften i svensk politik. Louis De Geers reform var omgärdad med så många inskränkningar att det skulle ta decennier innan Sverige fick modernt utformade partier och en fungerande parlamentarism. Inte heller rösträttsreformen ledde till någon radikal förändring under 1920-talet. Många av dem som hade fått rösträtt lät bli att utnyttja den. Det fanns en politisk villrådighet efter det att de grundläggande målen parlamentarism och rösträtt uppnåtts.
Lugn och stabil politisk utveckling i Sverige under 1900-talet
1900-talets svenska historia skiljer sig från flertalet andra länders genom sitt relativa lugn och sin tröghet. I grunden låg naturligtvis att Sverige förskonades från krig och var etniskt och religiöst homogent. Extrema riktningar av t.ex. politisk eller religiös art kunde aldrig göra sig gällande.
Ledande högermän stod bakom såväl unionsuppgörelsen 1905 som rösträttsreformen 1907-1909. Den hätska stämning som karakteriserade det s.k. kosackvalet 1928, då socialdemokraterna anklagades för att vilja genomföra "en socialistisk samhällsordning", hörde till undantagen.
Inom vänstern var förhållandet likartat. Där fanns radikala, revolutionära element som var mycket högljudda, men de fick aldrig något verkligt inflytande. Hjalmar Branting gick in i regeringssamarbete med liberalerna, och även om det skedde en radikalisering efter Brantings död skulle Per Albin Hansson 1933 börja ett nära samarbete med bondeförbundet - ett tidigare starkt konservativt parti.
Den svenska välfärdsstatens glansdagar
I bakgrunden till den politiska utvecklingen finns självklart också den ekonomiska. Den svenska välfärdsstaten innebar inte bara en stark tillväxt utan även social utjämning och ett omfattande trygghetsnät. Det var relativt lätt att under efterkrigstidens första decennier fördela en ständigt växande kaka. Samhällsklimatet kännetecknades av framstegsoptimism och en glädje över förändringar. Stadskärnor revs och det byggdes nya bostadsområden.
Under slutet av 1900-talet förändrades det politiska och ekonomiska klimatet. Många visade nu misstänksamhet inför nya tekniska och ekonomiska lösningar. Företeelser som t.ex. EU-anslutningen, Öresundsbron och utnyttjandet av kärnkraft mötte ett starkt motstånd istället för entusiasm.
LÄS MER: Sverige under 1900-talet
LÄS MER: Sveriges demokratisering
LÄS MER: Folkhemmet
LÄS MER: Sverige under andra världskriget
LÄS MER: Den svenska välfärden
LÄS MER: Näringslivet och jobben (artikelserie)
PODCAST: Sveriges nittonhundratal: 1990-1999
PODCAST: Sveriges nittonhundratal: 1980-1989
PODCAST: Sveriges nittonhundratal: 1970-1979
PODCAST: Sveriges nittonhundratal: 1960-1969
PODCAST: Sveriges nittonhundratal: 1950-1959
PODCAST: Sveriges nittonhundratal: 1940-1949
PODCAST: Sveriges nittonhundratal: 1930-1939
PODCAST: Sveriges nittonhundratal: 1920-1929
PODCAST: Sveriges nittonhundratal: 1910-1919
PODCAST: Sveriges nittonhundratal: 1900-1909