Pompa och ståt
Hela skeppslaster med nyförvärvad inredning i form av exklusiva möbler, tapeter, silverserviser från Europas främsta leverantörer tillsammans med krigsbyte från det 30-åriga kriget möblerade om drottningens slott. Hit kom bland annat kejsar Rudolfs konstkammare från Prag med målningar av Rubens och Tizian och med ovärderliga bokskatter, som till exempel goternas mer än 1400 år gamla bibel, Silverbibeln. Drottningens privata bibliotek blev ett av Europas största.
Men också de högre officerarnas slott nyinreddes enligt det senaste modet och byggdes om i tidens klassicerande barockstil. Störst av byggherrarna var fältmarskalken Carl Gustaf Wrangel som lät uppföra Skokloster slott.
Aldrig, varken förr eller senare, har så ståtliga privatbostäder byggts i Sverige som till exempel Wrangels palats eller De la Gardies Läckö slott och Oxenstiernas Tidö slott. Det går att beundra allt detta i Erik Dahlberghs verk Suecia antiqua et hodierna, som var stormaktstidens praktverk, skapat i propagandasyfte för att visa omvärlden att Sverige minsann också hade märkvärdigheter att visa upp.
Nästan all denna nya pompa och ståt skapades av utländska konstnärer och arkitekter som sedan stannade här, som till exempel de la Vallé.
Kristina omgav sig med vetenskap och kultur
De första utländska ambassaderna öppnades vid Kristinas hov och hon kallade in ledande vetenskapsmän, konstnärer, författare och musiker från många länder. Den mest kände var den franske filosofen och matematikern René Descartes.
Kristina ville ha ett glansfullt hov, alltså adlade hon fler familjer än någon annan svensk regent. Riddarhuset (där hela adeln var representerad) fördubblades på kort tid. Denna adel blev mäktig eftersom kronan (staten) i sitt konstanta behov av kontanter tvingades förpanta allt mer av landets jord till adeln. Till slut ägde 600 familjer rätten att driva in skatt från över två tredjedelar av rikets hemman (de skattepliktiga hushållen).
I hovet talades latin och franska. Adelns söner skickades utomlands för att studera och kom hem som nyutbildade européer. I de svenska provinserna talades många olika språk. Sverige var alltså en mångkulturell och flerspråkig nation.
Men det fanns också försök med att skapa en egen svensk litteratur. Det fanns de som i sina skrifter ville ersätta det utländska glittret med kärnsvenska och urnordiska ord. Det fanns till och med några som menade att den svenska staten skulle återuppliva runskriften och föra fram den som ett rent svenskt alfabet.
Drottning Kristina abdikerade 1654, övergick till katolicismen och slog sig ner i Rom där hon ligger begravd i Peterskyrkan. Hon efterträddes av sin kusin som blev kung Karl X Gustav.
LÄS MER: Drottning Kristina
LÄS MER: Drottning Kristina abdikerade och flyttade till Rom
LÄS MER: Drottning Kristina som rebellisk katolik i Rom
LÄS MER: Stormaktstidens Sverige
SilverbibelnSilverbibeln, Codex argenteus, är Sveriges alltjämt mest värdefulla handskrift. Den är skriven på västgotiska på 500-talet och togs som krigsbyte av svenskarna efter stormningen av borgen i Prag 1648. Drottning Kristina gav efter sin abdikation Silverbibeln i gåva till sin lärare i grekiska, holländaren Isaac Vossius, som tog med sig den hem. Den återköptes dock av Magnus Gabriel De la Gardie som lät binda in den i silverband och sedan skänkte den till Uppsala universitet där han var kansler. Kristinas beteende har tagits som exempel på hennes vårdslösa och slösaktiga sinnelag. |