Pragvåren är benämningen på den reformperiod som ägde rum under våren och sommaren 1968 i det kommuniststyrda Tjeckoslovakien (dagens Tjeckien och Slovakien). Reformerna gillades inte av Sovjetunionen som lät invadera landet och återställa den gamla ordningen.
När Alexander Dubcek i januari 1968 valdes som ny ledare för kommunistpartiet och regeringen i Tjeckoslovakien, fick folket en ledare som ville reformera landet och göra upp med partiets stalinistiska förflutna. Dubcek ville istället införa en socialism med mänskligt ansikte.
Dubcek började därefter under den s.k. Pragvåren att demokratisera Tjeckoslovakien.
Pragvåren innebar bland annat att yttrandefrihet infördes i landet. Reformerna skapade en stark optimism bland befolkningen.
För att lugna den kommunistiska ledningen i Moskva försäkrade Dubcek att Tjeckoslovakien även i fortsättningen skulle vara helt lojal mot Sovjetunionen och Warszawapakten. För Sovjetunionens ledare Leonid Brezjnev fanns dock inget utrymme för dialog eller spelrum. Istället utformade han Brezjnevdoktrinen i vilken det konstaterades att Sovjetunionen och dess allierade hade rätt att ingripa i varje broderland där socialismen var hotad. Genom denna förklaring var Dubceks Pragvår dömd att gå under.
Den 21 augusti 1968 invaderades Tjeckoslovakien av 250 000 soldater från Warszawapakten. Reformrörelsen krossades. Dubcek arresterades och avsattes.
LÄS MER: Efterkrigstidens huvudlinjer 1945-1991
LÄS MER: Kalla kriget
PODCAST: Vad var kalla kriget?
Litteratur:
Åke Holmberg, Vår världs historia, Natur och Kultur, 1990
Björn Kumm, Kalla kriget, Historiska Media, 2006
Geir Lundestad, Öst, väst, nord, syd. Huvuddrag i internationell politik efter 1945, Studentlitteratur, 1997
FÖRFATTARE
Text: Johnny Poetzsch, SO-lärare och författare
Webbplats: Poetzsch Historica