Den 1 september hävdade Adolf Hitler att detta var ett av många exempel på polsk aggression på tysk mark och meddelade att kriget mot Polen nu var ett faktum.
Molotov-Ribbentrop-paktenDen 23 augusti 1939 hade de båda fienderna Tyskland och Sovjetunionen slutit en icke-angreppspakt där de lovade att inte anfalla varandra. Den fick namnet Molotov-Ribbentrop-pakten efter namnen på de båda ländernas utrikesministrar. Hitler visste att denna pakt inte skulle hålla i längden, men han behövde nu inte vara rädd att ryssarna skulle anfalla honom medan han erövrade övriga Europa. Ryssarna var tvungna att ingå en pakt eftersom Stalin hade en svag armé, och det berodde på att Stalin hade låtit fängsla och döda en stor mängd officerare. I ett hemligt tilläggsprotokoll delade Tyskland och Sovjetunionen upp östra Europa mellan sig. |
Anfallet mot Polen påbörjas
Den 1 september klockan 04.45 anföll tyska armén Polen. Det platta polska landskapet var gynnsamt för tyskarna som kunde utnyttja sitt effektiva pansarvapen. En ung tysk infanterist skrev i sin dagbok hur han upplevde de första minuterna av invasionen: ”Det känns härligt just nu att vara tysk. Stridsvagnarna tar aldrig slut. En hel kvart, stridsvagnar, stridsvagnar, stridsvagnar”.
Samtidigt som infanteriet invaderade Polen anföll det tyska flygvapnet de större polska städerna med bomber och kulsprutor. På några timmar förstörde tyskarna det polska flygvapnet på marken och därmed började andra världskriget.
Storbritanniens premiärminister Neville Chamberlain tvingades medge att. ”Allt som jag har arbetet för, allt som jag har hoppats på, allt som jag har trott på, har slagits i spillror”.
Redan den 4 september hade den tyska armén trängt 80 kilometer in i landet. Den 16 september var huvudstaden Warszawa omringat och staden utsattes för ett intensivt luftanfall från Luftwaffe. Den 27 september kapitulerade Warszawa, och kriget i Polen var i praktiken över.
Vad är blixtkrig?Blixtkrig är en form av taktik som går ut på att med hjälp av pansar, flyg och infanteri överraska motståndaren och därmed begränsa motståndarens möjlighet att anpassa sig. Det var den tyske generalen Heinz Guderians som hade upplevt första världskrigets stillastående krig i skyttegravar som utarbetade idén att samla stridsvagnar i stora grupper som skulle bryta ner fiendens försvarslinjer och bidra till blixtsnabba segrar. Guderian utvecklade idéerna i en bok som Hitler läste, och efter att Hitler kommit till makten 1933 utnämnde han Guderian till general. Guderians teorier visade sig vara effektiva när Tyskland anföll Polen 1939 och Frankrike 1940. I början av september 1939 besökte Hitler fronten i Polen och då kunde Guderian belåtet berätta att hans fyra divisioner på 48 000 man dittills bara förlorat 850 man i döda och sårade. Hitlers regemente under första dagen i första världskriget hade förlorat 2 000 man. Guderian kunde konstatera att ”Stridsvagnar är ett vapen som sparar liv”. LÄS MER: Blixtkrig |
Warszawa faller
Den 16 september hade tyska trupper omringat polska huvudstaden Warszawa och krävde ovillkorlig kapitulation av polackerna. Men invånarna bestämde sig för att kämpa till sista stund. De grävde skyttegravar i parkerna och ställde spårvagnar tvärs över genomfartsleder.
När tyskarna försökte inta huvudstaden möttes de av hårt motstånd. Polska prickskyttar satt beredda i husen och Warszawaradion sände regelbundet ut musikstycken från den polske tonsättaren Frédéric Chopin för att visa omvärlden att befolkningen stod emot tyskarnas anfall.
Tyskarna beslöt sig för att terrorbomba huvudstaden istället. Över bostadsområdena fällde de brandbomber och tusentals människor dödades.
Till sist tvingades Warszawa ge upp kampen. Den 28 september 1939 ersatte radion polonäsen med sorgemusik. Några timmar efter erövringen började SS-trupper arrestera judar och andra utpekade fiender till Tyskland.
Sovjetunionen går in i kriget
Den 17 september anföll den ryska Röda armén Polen. Samma dag hade den polske ambassadören kallats till den ställföreträdande ryske utrikesministern som meddelade att ”Den polska regeringen upplösts och inte längre visar tecken till liv”. Dessutom sa utrikesministern att Sovjetunionen skulle ”Hjälpa det polska folket ur dess olyckliga krig som det dragits in i av sina oförståndiga ledare”. Nu var det dags för ryssarna att ta del av bytet som hade förhandlats i hemlighet mellan Tyskland och Sovjetunionen. Ryssarna bombade bland annat polska flygbaser i öster, baser som britterna hade tänkt använda för att flyga bombplan och jaktplan till den polska regeringen.
Polens regering
I slutet av september 1939 flydde den polska regeringen till Rumänien där den blev kvarhållen. Då fick den polske generalen Sikorski fullmakt att bilda en ny regering i Frankrike, som senare flyttade över till London. Efter att ha erkänts av Frankrike och Storbritannien beslöt den nya regeringen att kampen skulle fortsätta.
Polen delas upp
I slutet av september 1939 delades Polen upp mellan Tyskland och Sovjetunionen. Tyskland fick den mest industrialiserade västra delen med 22 miljoner invånare. Sovjetunionen fick 200 000 kvadratkilometer odlad jord med en befolkning på 13 miljoner.
Nazisterna rensar upp i Polen
När Polen hade erövrats blev Hans Frank generalguvernör för tyska området och han framförde att ”Polackerna ska vara det tyska rikets slavar”. Sedan började tyskarna att likvidera landets intellektuella elit. Professorer, präster och adelspersoner dödades i tusentals och den 21 februari 1940 påbörjades arbetet att förvandla den lilla staden Oswiecim (Auschwitz) med 12 000 invånare till koncentrationsläger.
LÄS MER: Polen under andra världskriget
LÄS MER: Hitlers Östeuropapolitik
LÄS MER: Drang nach Osten - Lebensraum
LÄS MER: 1 september 1939 - Tyskland anfaller Polen
LÄS MER: Andra världskriget (artikelserie)
LÄS MER: Andra världskriget
LÄS MER: Andra världskrigets orsaker
PODCAST: Andra världskrigets utbrott
Litteratur:
Antony Beevor, Andra världskriget, Historiska Media, 2012
H.P. Willmott m.fl., Andra världskriget, Bonnier Fakta, 2012
Klas-Göran Karlsson & Ulf Zander, Katastrofernas århundrade - historiska och verkningshistoriska perspektiv, Studentlitteratur AB, 2009
Joachim Fest, Hitler - en biografi, Fischer & Co, 2008
FÖRFATTARE
Text: Carsten Ryytty, författare och fd SO-lärare