I november 1791 hävdes husarresten tills vidare. Tillsammans med några sammansvurna började Anckarström planera för att mörda kungen. Men inte bara det. Efter mordet skulle en statskupp äga rum och enväldet avskaffas.
Kungamordet på Operan
Flera gånger stod Anckarström redo att mörda kungen utan att komma tillräckligt nära. Så kom en ny chans. Det skulle bli maskerad den 16 mars 1792. Anckarström har själv skrivit ned vad som hände:
- Jag laddade med en tum svartkrut, fem små hagel, sex krokiga nubbar, två blykulor och en förladdning av gråpapper.
Halv tolv gick de sammansvurna till Operan.
- Vi ställde oss vid dörren och tittade på dansen, skriver Anckarström. När kungen kom tillbaka passerade han på min vänstra sida. Jag makade mig bakom honom och sköt av det fördömda skottet.
- När kungen inte föll, blev jag så förvånad att jag inte kom mig för att skjuta mig själv, som jag hade tänkt. Istället släppte jag pistolen på golvet. Sedan tänkte jag sticka ned honom med kniven, men jag kom mig inte för med det heller.
Kungen hade träffats i vänstra sidan av höften, till vänster om ryggraden, men inga viktiga organ var skadade. Idag hade kungen fått lämna sjukhuset efter ett par dagar. Men i slutet av 1700-talet var bakterierna okända. Man visste inte ens att de fanns. Tusentals soldater dog i krigen efter att ha sårats lindrigt. Kulorna kunde ta med sig bakterier från de smutsiga uniformerna in i kroppen. Där fick bakterierna fäste och soldaterna dog sedan i sårfeber.
På samma sätt gick det med Gustav III. Kungen levde i tretton dagar efter attentatet. Under första veckan var kungen säker på att bli bra och talade om framtiden. Men sedan satte sårfebern in och läkarna gav upp hoppet om att kunna rädda kungen. Den 29 mars dog Gustav III och kronprinsen, den 13-årige Gustav Adolf utropades till ny konung.
LÄS MER: Gustav III:s sista maskerad - mordet som gjorde slut på en era
Mördaren avslöjad
Då kungen dog hade redan Anckarström och flera andra åtalade gripits. Mördaren hade ju slängt sina pistoler. Polischefens närmaste man, Lars Jerner, gav sig morgonen efter mordet ut till stadens vapensmeder med pistolerna. En vapensmed på nuvarande Holländargatan kände igen pistolerna och berättade att kapten Anckarström lämnat in dem för rengöring.
Klockan tio på lördag förmiddag greps Anckarström och erkände direkt. Han hävdade dessutom att han ensam utfört mordet. Men polismästaren Henric Liljensparre (se faktaruta nedan) ansåg sig ha bevis för en sammansvärjning. Flera adelsmän greps och några av dem erkände. Liljensparre hade hundratals misstänkta. Men redan dagen efter skottet fick polismästaren order att gå försiktigt fram. Ordern kom från hertig Karl, bror till Gustav III.
Sammansvärjningen tystas ned
Än idag är det oklart hur många som deltog i sammansvärjningen och om hertig Karl själv var inblandad. Sedan kungen dött visade det sig ännu tydligare att landets nya ledning inte ville utreda hela sammansvärjningen.
Flera personer dömdes till döden, men den enda som avrättades var Anckarström. Flera mäktiga personer klarade sig helt utan straff. Hertig Karl förvandlade de flesta dödsdomar till landsförvisning.
- Aldrig har undersökningen och domarna efter ett kungamord varit så milda, skriver en adelsman.
Den siste enväldige kungen
Mordet på Gustav III blev ett misslyckande, eftersom kungen levde så länge. Det gjorde att de sammansvurna inte kunde genomföra sina planer på en statskupp. Istället greps de och sammansvärjningen krossades. När kronprinsen blev myndig 1796 efterträdde han sin far under namnet Gustav IV Adolf. Men han blev aldrig någon enväldig konung. Där lyckades attentatsmännen. Gustav III blev den siste i raden av enväldiga svenska kungar. Hädanefter skulle kungarna tvingas ge ifrån sig allt mer av sin makt tills dess att de till slut inte hade någon alls.
Polismästare Henric LiljensparreDen lojale ämbetsmannen Henric Liljensparre (1738-1814) blev den förste polismästaren i Stockholm. Som sådan ingrep han nitiskt mot fyllerister och våldsverkare. Han organiserade också "spontana" hyllningar av Gustav III och infiltrerade oppositionen med angivare. Vid riksdagen 1789 hade t.ex. varje bondeståndsledamot en spion i sin närhet medan adeln bevakades genom mutade betjänter. Efter attentatet mot Gustav III handlade han snabbt. Dörrarna till Operan stängdes och alla tvingades uppge sina namn. Anckarströms slängda pistoler kunde identifieras av en pistolsmed och förövaren gripas redan nästa dag. Hårdhänta förhör ledde till att medbrottslingarna avslöjades. Liksom hertig Karl blev Liljensparre alltmer försonlig mot de sammansvurna (utom mot Anckarström) och lät dem fira midsommar med sig själv som omhuldad gäst. Efter att ha trampat på fel tår i en polisutredning lät hertig Karl i januari 1793 avskeda polismästaren som sändes till Svenska Pommern för att ordna polisväsendet där. |
LÄS MER: Gustavianska tidens Sverige
LÄS MER: Gustav III
LÄS MER: De fyra stånden och riksdagen under frihetstiden
LÄS MER: Gustav III:s revolution
LÄS MER: Frihetstidens Sverige