Historiska kändisar - som du aldrig har sett dem

Du kanske inte har tänkt på det, men är inte de flesta personerna på museernas tavlor ofta allvarliga eller rent av dystra? På SO-rummet har vi nu ändrat på detta. Välkommen in på en annorlunda och lite gladare gallerivisning.
L

Många historiska kändisar blir glada av att få vara med på SO-rummet.

Att bli avporträtterad var förr i tiden något som bara konstnärer eller de rika i samhällets toppskikt kunde kosta på sig. Samma grupp människor - personer med mycket makt och/eller stort inflytande för sin tid - brukar även i efterhand lyftas fram inom konsten.

På målningar avbildas dessa personer nästan alltid som behärskade och kraftfulla eller rent av stränga. Men hur såg de egentligen ut när de log eller skrattade? Du kan vara lugn, du ska snart få se.

I den här artikeln har vi gett några av de mest kända historiska porträtten ett ansiktslyft. Du kan också läsa kortfattat om personen som avbildas.

ANNONS

Heliga Birgitta (1303-1373)

Heliga Birgitta är den enda från Norden som påven utnämnt till helgon. Till minne av det firar vi i Sverige än idag Birgittas namnsdag den 7 oktober.
 

Heliga BirgittaEn glad heliga Birgitta

 

 

 

Heliga Birgitta avbildad på altarskåp från 1480-talet i Salems kyrka i Södermanland.

Margareta I av Danmark (1353-1412)

Danmarks drottning Margareta I låg bakom bildandet av Kalmarunionen som kom att prägla Nordens historia under 1400-talet. Danmark, Norge och Sverige med Finland hotades alla söderifrån av Hansan i Tyskland.

Genom att förena de nordiska länderna hoppades Margareta kunna avvärja detta hot. Margareta blev tidigt drottning i Norge och Danmark. Men först när hon kom i besittning även av Sverige kunde hon fullborda den nordiska unionen. I samband med bildandet av Kalmarunionen 1397 blev Margareta I drottning över hela Norden.
 

Drottning Margareta I av Danmark. Okänd konstnär.

Jeanne d'Arc (1412-1431)

Jeanne d'Arc var en starkt religiös fransk bonddotter som bidrog till att vända den franska krigslyckan gentemot engelsmännen under hundraårskriget. En kort tid därefter blev hon tillfångatagen av engelsmännen som anklagade henne för kätteri och lät bränna henne på bål.

Jeanne d'Arc helgonförklarades 1920 och är idag Frankrikes nationalhelgon.
 

Jeanne d'Arc porträtterad av Jean Auguste Dominique Ingres  (1780–1867).

ANNONS

ANNONS

Martin Luther (1483-1546)

Martin Luther var en tysk munk som är känd för sina protester mot dåtidens traditionella (katolska) kyrka och dess försäljning av avlatsbrev. Luther ansåg att det var Bibelns budskap och tron som var det enda viktiga - inte att följa påven och kyrkans direktiv eller regler. Läror och bruk som inte nämndes i Bibeln skulle tas bort.

Martin Luthers idéer spreds med hjälp av den nya boktryckarkonsten. Hans protester fick därför mycket uppmärksamhet, särskilt i Nordeuropa.

Luthers protester resulterade i att en ny kyrka bildades - den protestantiska kyrkan - som bröt med påven och katolicismen. Läs om reformationen >
 

Porträtt av Martin Luther,gjort av Lucas Cranach d.ä. (1472–1553).

Henrik VIII av England (1491-1547)

Henrik VIII Tudor var kung av England i början av 1500-talet och samtida med Gustav Vasa. Han bröt med den katolska kyrkan och lät införa protestantism samtidigt som han satte sig själv som överhuvud för den anglikanska kyrkan. Henrik VIII är idag kanske mest känd för att förbrukat sex hustrur varav två halshöggs.

Tudor var en engelsk kungaätt som kom till makten under slutet av 1400-talet i samband med rosornas krig. De mest kända regenterna från ätten Tudor är Henrik VIII och hans dotter Elisabet I (se nedan).
 

Henrik VIII, ca 1540, avporträtterad av Hans Holbein  ( 1497–1543).

ANNONS

Elisabet I av England (1533-1603)

Elisabet I, eller Elizabeth I Tudor, var drottning av England under andra halvan av 1500-talet. Under hennes regeringstid blev England en ekonomisk stormakt och den ledande protestantiska staten, vilket bl.a. visade sig i och med segern över den spanska armadan 1588.
 

Drottning Elisabet I av England, ca 1575, avporträtterad av okänd konstnär.

ANNONS

ANNONS

Erik XIV (1533-1577)

Erik XIV var äldste sonen till Gustav Vasa och Sveriges kung mellan 1560-1568. Han var en typisk renässansfurste - politiskt handlingskraftig och samtidigt kulturellt intresserad.

Under sina år vid makten gick Erik XIV till våldsam aktion mot inre och yttre fiender - han beordrade bland annat de s.k. Sturemorden.

Åren som regent slet hårt på Eriks mentala hälsa och resulterade slutligen i att hans bror, som senare fick kunganamnet Johan III, lät spärra in honom varefter han gjorde sig själv till kung.
 

Erik XIV, ca 1560, avporträtterad av Domenicus Verwilt (1520-1565). Samma år, 1560, genomförde Erik ett misslyckat friarförsök till Elisabet I av England (se ovan).

Erik XIV, gestaltad som fältherre och kung. Målning gjord av Domenicus ver Wilt (1520–1565).

Axel Oxenstierna (1583-1654)

Rikskansler Axel Oxenstierna är en av Sveriges mest betydelsefulla statsmän genom tiderna. Oxenstierna var Gustav II Adolfs lärare och närmaste man och blev efter kungens död 1632 ledare för den svenska staten.

Axel Oxenstierna hade stor betydelse för den svenska statens utveckling under 1600-talet och brukar nämnas som den som skapade byråkratin i Sverige.
 

Axel Oxenstierna, 1635, avporträtterad av Michiel van Mierevelt (1567–1641).

Drottning Kristina (1626-1689)

Kristina var dotter till kung Gustav II Adolf och Maria Eleonora. Kristina regerade som drottning av Sverige från 1632 till 1654 då hon avsade sig tronen och flyttade till Rom där hon konverterade till katolicismen.

Drottning Kristina är troligen Sveriges mest berömda och omskrivna drottning genom tiderna.
 

Drottning Kristina, samtida porträtt av Sébastien Bourdon (1616-1671).

ANNONS

Ludvig XIV (1638-1715)

Ludvig XIV, kallad Solkungen, är en av Frankrikes mest kända kungar och regerade från mitten av 1600-talet till en bit in på 1700-talet. Han var envåldshärskare och dominerade hela epoken då Frankrike hade som störst inflytande över Europas kultur. "Världens centrum" var då hans slott i Versailles.
 

Ludvig XIV, ca 1670, avporträtterad av Claude Lefèbvre (1632-1675).

Karl XII (1682-1718)

Karl XII var Sveriges kung fr.o.m. 1697 fram tills sin död och tillbringade hela sitt vuxna liv som krigsledare för de svenska arméerna under det stora nordiska kriget.

Karl hade bara varit kung i några år och befann sig fortfarande i tonåren när grannländerna kring Östersjön tog chansen och tillsammans anföll Sverige. Därmed inleddes det stora nordiska kriget (1700-1721) som skulle prägla resten av hans liv. Sverige hade vid tiden för krigsutbrottet ovanligt goda militära resurser. Detta tack vare Karl XI:s nyligen genomförda uppbyggnad av landets armé och flotta. Karl XII kunde därför genast gå på offensiven och föra över kriget till motståndarna som besegrades en efter en tills bara Ryssland återstod.

Det stora nordiska kriget vände till ryssarnas fördel efter ett svårt svenskt nederlag vid Poltava 1709. Karl XII flydde därefter till orten Bender (i nuvarande Moldavien) i det Osmanska riket där han stannade i några år för att försöka få med turkarna i kriget mot Ryssland. När sultanen till slut tröttnat begav han sig hemåt för att istället försöka erövra Norge från Danmark.

Karl XII stupade under sitt andra fälttåg mot Norge 1718 efter att ha blivit träffad av en kula i huvudet.
 

Porträtt av Karl XII från 1706 av David von Krafft.

Karl XII avporträtterad av Johann Heinrich Wedekind  (1674–1736).

ANNONS

ANNONS

Carl von Linné (1707-1778)

Naturvetaren Carl von Linné är Sveriges mest kände vetenskapsman genom tiderna.

Han är mest ihågkommen för att ha delat in naturens organismer (allt levande) i olika arter och gett dem namn. Detta gjorde han genom att skapa enkla men tillförlitliga scheman (system) som användes för att gruppera och sammanställa likartade växter.
 

Gustav III (1746-1792)

Gustav III kom till makten 1772 genom en oblodig statskupp som satte punkt för den s.k. frihetstiden och återinförde enväldet i Sverige. Han är bland annat känd för sitt kulturintresse då han lät grunda akademier (däribland Svenska akademien), gynnade svensk teater och stödde konstnärer och diktare.

Under sitt styre hann han genomföra en rad reformer samt ett kostsamt krig mot Ryssland vilket också gav honom många inhemska fiender.

Gustav III blev skjuten vid en maskeradbal i Stockholm den 16 mars 1792 och avled två veckor senare av skadorna.
 

Gustav III, 1772. Porträttet är målat av Alexander Roslin (1718–1793).

ANNONS

ANNONS

Marie Antoinette (1755-1793)

Marie Antoinette föddes i Österrike och blev ingift 1770 i den franska kungafamiljen med Ludvig XVI.

Marie var impopulär bland det franska folket för att hon var österrikiska (Frankrikes arvfiende) och för sin slösaktiga livsstil. Under franska revolutionen blev kungafamiljen satt i husarrest. Hennes älskare, svensken Axel von Fersen, arrangerade då så att kungafamiljen skulle kunna föras ut ur Frankrike. Men det dramatiska flyktförsöket misslyckades.

Marie Antoinette blev senare fängslad och dömd för högförräderi varefter hon hamnade under giljotinen.
 

Marie Antoinette, 1779, avprträtterad av Louise Élisabeth Vigée Le Brun  (1755–1842).

Marie Antoinette, 1783. Porträtt målat av Louise Élisabeth Vigée Le Brun  (1755–1842).

Napoleon Bonaparte (1769-1821)

Napoleon föddes under fattiga förhållanden på ön Korsika, men blev senare Frankrikes kejsare. Napoleon kom till makten efter en militär kometkarriär i samband med de franska revolutionskrigen i Europa. I historieskrivningen är han känd som en av världshistoriens mest framgångsrika fältherrar.

Napoleon var en legend redan under sin livstid och dominerade hela sin samtid genom sina erövringar i Europa.
 

Napoleon Bonaparte, 1812, avmålad av Jacques-Louis David (1748–1825).

De ursprungliga bilderna i artikeln (de till vänster) är hämtade från Wikimedia Commons.

Bilderna i dess "nya skick" är skapade och redigerade av SO-rummet. Vi har bl.a. använt FaceApp.
 

 

Text: Robert de Vries (red.)

Senast uppdaterad: 3 augusti 2023
Publicerad: 9 juni 2017

ANNONS

ANNONS

Liknande filmer och poddradio

Liknande artiklar

SO-rummet bok
M
Kipling

Rudyard Kipling och Djungelboken

Rudyard Kipling föddes 1865 i Indien och skickades som sexåring till England för att gå i skola....

L
Bröderna  Lumiere

Lätta fakta om filmens tidiga historia

Det hela började faktiskt på Grand café i Paris. Lördagskvällen den 28 december 1895 visade de båda...

M
Dreyfusaffären

Dreyfusaffären - ett av historiens mest kända justitiemord

År 1894 blev den franska officeren Alfred Dreyfus oskyldigt dömd för högförräderi. Dreyfus, som var...

S

Margareta - drottning och politiskt geni

Margareta Valdemarsdotter, mer känd som drottning Margareta, var kvinnan som förenade Danmark,...

M

Gudrid och Frejdis - vikingakvinnorna som seglade till Amerika

Källorna till vikingarnas färder från Grönland till Vinland, det vill säga Amerika, namnger två...

M

Gandhi inleder sin långa resa som frihetskämpe

Natten den 7 juni 1893 kastades den unge advokaten Mohandas Gandhi av tåget under en resa i...

ANNONS

Ämneskategorier

Hi

Kända personer på medeltiden

Historia om några av medeltidens mest kända personer och deras levnadsöden (500-1500).

Hi

Kända personer 1500-1776

Historia om några av den nya tidens mest kända personer och deras levnadsöden.

Hi

Kända personer 1776-1914

Historia om några av det långa 1800-talets mest kända personer och deras levnadsöden.

Relaterade taggar

Hi
Birgitta

Heliga Birgitta

Heliga Birgitta (ca 1303-1373) blev berömd för sin fromhet redan under sin livstid. Hon grundade en...

Hi
Porträtt av Axel Oxenstierna.

Axel Oxenstierna

Rikskansler Axel Oxenstierna (1583-1654) är en av Sveriges mest betydelsefulla statsmän genom...

Hi
Jeanne d'Arc

Jeanne d'Arc

Jeanne d'Arc (1412-1431) var en starkt religiös fransk bonddotter som bidrog till att vända den...

Hi
Luther

Martin Luther

Martin Luther (1483-1546) var professor i teologi och församlingspräst i den tyska staden...

Hi
Porträtt

Elisabet I

Elisabet eller Elizabeth I Tudor (1533-1603), var drottning av England under andra halvan av 1500-...

Hi
Porträtt

Henrik VIII

År 1485 kom ätten Tudor till makten i England och gradvis lyckades kung Henrik VII (Henrik VIII:s...

Hi
Porträtt

Margareta I av Danmark

Margareta I (1353-1412) var dansk, norsk och svensk (1389-1412) drottning och låg bakom bildandet...

Hi
Porträtt

Erik XIV

Erik XIV (1533-1577) var äldste sonen till Gustav Vasa och Katarina av Sachsen-Lauenburg. Erik var...

Hi
Porträtt

Napoleon Bonaparte

Napoleon Bonaparte (1769-1821) föddes under fattiga förhållanden på ön Korsika, men blev senare...

Hi
Kristina

Drottning Kristina

Kristina (1626-1689) var dotter till kung Gustav II Adolf och Maria Eleonora av Brandenburg....

Hi
Porträtt

Gustav III

Gustav III (1746-1792) var son till Adolf Fredrik och Lovisa Ulrika av Preussen. Gustav fick en...

Hi
Carl von Linné

Carl von Linné

Naturvetaren och botanikern Carl von Linné (1707-1778) är Sveriges mest kände vetenskapsperson...

Hi
Porträtt

Ludvig XIV

Ludvig XIV (1638-1715), kallad Solkungen, är en av Frankrikes mest kända kungar genom tiderna och...

Hi
Porträtt

Marie Antoinette

Marie Antoinette (1755-1793) föddes i Österrike och kom som 14-årig prinsessa till Versailles i...

Hi
Porträtt

Karl XII

Karl XII (1682-1718) var son till Karl XI och Ulrika Eleonora (d.ä.) och Sveriges kung fr.o.m. 1697...

Hi
Jeanne d'Arc

Berömda kvinnor

Vår historia är full av kvinnors och mäns levnadsöden. Men männen har i alla tider givits förtur...

Hi
Kung

Kungar och kejsare

De sammansvurna som mördade Julius Caesar hade hävdat att de dödat honom för att rädda den romerska...

Hi
Drottning

Drottningar

Det har funnits många berömda drottningar genom historien, antingen som ensamma regenter eller som...

Liknande Podcasts

SO-rummet podcast icon
L

Vasatiden

av: Juia, Mattias och Kristoffer
2017-04-25

Julia, Mattias och Kristoffer pratar om Vasatiden - alltså när Gustav Vasa och hans söner regerade Sverige.

+ Lyssna

SO-rummet podcast icon
L

Nobelprisets historia

av: Julia, Kristoffer och Mattias
2016-12-07

I Nobelveckan pratar Mattias, Julia och Kristoffer om Nobelprisets historia. Lyssna gärna som uppladdning inför Nobeldagen 10 december.

+ Lyssna